Mobiltalálmányok: sikerek és kudarcok

Nézőpont

A technika korában nem meglepő, hogy évről évre kerülnek piacra érdekes darabok a mobilok világából. Sokszor egészen bizarr készülékek, melyek nem is emlékeztetnek telefonra. Az igencsak magas és költséges igényeket tekintve látható, hogy a kutatók előtt még vannak feltérképezetlen területek. Még nincs megoldás minden problémára. A gyorsaság, a forma, az anyag, a víz- és ütésállóság mind-mind szempontok a telefonok gyártásakor, ezért készül olyan sok széria. A folyamatos törekvés a tökéletes mobiltelefon megalkotására vezetett el oda, hogy mára már olyan mobiltelefonokat csodálhatunk meg, melyeknek vastagsága pár milliméter és pehelykönnyű a súlya.

A nemrég kikísérletezett Samsung készülék olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyre már régóta vártak a fogyasztók. A hajlékonyságban verhetetlennek látszó telefon bemutatásánál kipróbálták törésállóságát is. Minden rendben ment addig a pontig, amíg a hosszúra tervezett készülék közepére helyezett súlyok súlyosan meg nem rongálták a széleket, megrepesztve és letörve a felső burkolatot. Nem épp így képzelték el a tesztelők a bemutatót, hamar kiderült, van még mit kutatni.

A fogyasztói igényeket szerették volna kielégíteni a hajlékony kivitelezéssel, ám a siker még várat magára. A gyakori zsebben hordozás, hajlítás okán nagy szükség van a valós megoldásra, ezért tapasztalható az erőltetett menet a kísérletek során. Bizonyított, ma már sokkal inkább számít a külső, a forma, kényelem, azaz a dizájn, mint az alkalmazások, melyek milliószámra elérhetőek online is.

A mobilkísérleteknek se szeri, se száma, a csúcstechnológia alkalmazásával piacra dobott különlegességek főként a tehetősebb fogyasztók érdeklődését csigázzák fel, akik meg tudják venni az igencsak borsos termékeket. A gyártók véleménye, hogy különböző fogyasztói igényeknek kötelességük eleget tenni; az átlag felhasználótól a luxusban élő személyig, mindenkinek biztosítani kell a megfelelő változatot.

Az elégedettséget szem előtt tartva zárt ajtók mögött folynak a kísérletek, melyek jobbára a már meglévő vívmányokat tökéletesítik. A forma terén is történik innováció, bár az elmúlt 5 év produktumaival nehéz felvenni a versenyt az újabb készülékeknek. „Szinte mindent láttunk már, amit látni lehet”- mondják a tapasztalt mobilrajongók, hozzátéve: „Nincs új a Nap alatt!”

Ennek ellenére a kísérletek folynak, a laborokban gőzerővel folyik a munka, hogy valami igazán forradalmit alkossanak. A törés- és vízálló, a láthatatlanságig vékony telefonok korában kérdés ugyan, mi jöhet még, a levegőben mégis vibrál a feszültség; érezni lehet, hogy a high-tech vívmányok között még akad pár, mely igazi meglepetéssel szolgálhat.

Csak remélni lehet, hogy valami eredetibbet és strapabíróbbat álmodnak meg a gyártók, akiknek nem ez volt az első kudarcba fulladt kísérlete. Jó lenne tudni, hogy mi lesz a soron következő alkotás, melynek egészen különlegesnek kell lennie, hisz nagyok az elvárások. Ahogy telik az idő, egyre több kéréssel jelentkeznek a fogyasztók, akik igényeiket nem haboznak a mobilvállalatok tudomására hozni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email