Készítsd fel a télre a kutyusodat
Állatvilág 2015-12-22 970

Készítsd fel a télre a kutyusodat

A téli hidegben sokszor megszakad a szívünk, hogy a hideg hóban kell hagynunk kedvencünket. Legszívesebben arra a pár hónapra befogadnánk őket a lakásba, de sajnos ezt nem tehetjük meg, főleg azoknál az állatoknál nem, akik egész évben a kinti léthez szoktak, és nem tudják a benti szabályokat, nem alakult ki náluk a szobatisztaság. Emiatt máshogy kell megteremtenünk számukra azokat a viszonyokat, melyekkel könnyen átvészelhetik a hideg téli napokat.

Kezdjük a kutyaházzal! Bár néhány kutyafajta kimondottan szeret a hó tetején fetrengni, bizonyára jól esik számukra, ha este már a jó meleg ólban hajthatják álomra fejüket. Ehhez viszont szükség van egy alaposan kibélelt, jó szigeteléssel ellátott házikóra. A boltokban készen is lehet már kapni téliesített kutyaólakat, amiket már fűteni is lehet, de te saját magad is könnyen el tudod készíteni kutyád télies ólját. Annyi előnye van a saját készítésűnek, hogy azt tavasszal könnyen vissza tudod alakítani az időjárásnak megfelelő állapotra.
Először is ajánlott téglára vagy raklapra felhelyezni a kutyaólat, hogy ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. Tegyük szélvédett helyre, ahol nem kell attól tartanunk, hogy a hó teljesen behordaná a lakot. A kutya szokásaihoz mérten béleljük az ól belsejét. Ha egy igazán komisz jószággal van dolgunk, aki szeret mindent kihúzgálni, nála inkább a szalmát, szénát vagy forgácsot alkalmazzuk aljként. Ha ragaszkodunk a pokróchoz, valamilyen módszerrel rögzítsük az ól padlójához, így megakadályozhatjuk, hogy reggelre a bejárati ajtó előtt fogadjon minket a takaró. Fontos, hogy kívül és belül is jól legyen szigetelve. Az apróbb hibákat, réseket hungarocell réteggel korrigáljuk.

Ahhoz, hogy a téli időszakban megfelelő szinten tudják tartani testhőmérsékletüket, rengeteg energiát kell elégetniük, épp ezért a szokottnál még több táplálékra van szükségük. Ilyenkor ha lehet, még inkább hanyagoljuk a házi kosztot, mivel az nem tud elegendő mennyiségű tápanyagot juttatni a kutya szervezetébe. Keressük inkább a boltok polcain a vitaminokkal dúsított, kimondottan kutyák számára készített eledeleket.
Télen is legalább annyira fontos – mint nyáron -, hogy mindig legyen friss víz az itatójukban, ugyanis a hó nem pótolja a vizet. Egyik kutyát sem láttuk még, ahogy a havat enné vagy nyalná – és nem is fogjuk.

Télen is fontos, hogy ápoljuk kedvencünk bundáját, ám nem ajánlott megfürdetni ilyenkor őket, hacsak nem tudjuk biztosítani számukra a bent létet egy-két napig. A hideg időszakra vastag zsírréteg képződik a kutyák szőrzete alatt, ezért is tűnnek kicsit loncsosabbnak ilyenkor. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha sétáltatásból hazatérünk, tisztítsuk meg a mancsukat, ugyanis a jég és hó olvasztásához használt só nem tesz jót a tappancsuknak. Egy nagyobb hóban fürdés után alaposan töröld meg a bundáját, ha kell száríts rá kicsit hajszárítóval, akadályozd meg, hogy az olvadt hó rájegesedjen a bundájára.

Egyesek csak buta hóbortnak gondolják, amikor kabátba öltöztetett kutyákat látnak az utcán. A rövid szőrű, kis testű kutyusoknak kimondottan ajánlott, hogy télen saját bundájukon kívül plusz ruhát öltsenek magukra. Annyi igaz, hogy nem kell túlzásba esni, a cipőt vagy csizmát már én sem ajánlom. Fontos, hogy az öltözetben megfelelően tudjon mozogni, ne gátolja semmiben. Így elkerülhetjük, hogy kedvencünk ingerültté váljon a nem megfelelő ruházat miatt. Ne erőltessünk rá olyan holmit, amiben mi magunk sem éreznénk jól magunkat.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Hű társad: a kutya

Nagyvárosokban és kis vidéki falukban sokan tartanak kutyát az udvaron vagy bent a lakásban, közvetlenül maguk mellett. A kutyák népszerűsége vitathatatlan az emberek körében. Hiszen az eb egy társ, hű

Állatvilág

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk

Állatvilág

Vicces házi kedvencek, rajongó gyerekek

Nem véletlen, hogy Hollywood, amikor már kissé unalmasak a megszokott karakterek és témák, mindig olyan szereplők után nyúl, akik biztosan feldobják a filmet. A gyerek és az állat olyan vonzerőt