Készítsd fel a télre a kutyusodat
Állatvilág 2015-12-22 1316

Készítsd fel a télre a kutyusodat

A téli hidegben sokszor megszakad a szívünk, hogy a hideg hóban kell hagynunk kedvencünket. Legszívesebben arra a pár hónapra befogadnánk őket a lakásba, de sajnos ezt nem tehetjük meg, főleg azoknál az állatoknál nem, akik egész évben a kinti léthez szoktak, és nem tudják a benti szabályokat, nem alakult ki náluk a szobatisztaság. Emiatt máshogy kell megteremtenünk számukra azokat a viszonyokat, melyekkel könnyen átvészelhetik a hideg téli napokat.

Kezdjük a kutyaházzal! Bár néhány kutyafajta kimondottan szeret a hó tetején fetrengni, bizonyára jól esik számukra, ha este már a jó meleg ólban hajthatják álomra fejüket. Ehhez viszont szükség van egy alaposan kibélelt, jó szigeteléssel ellátott házikóra. A boltokban készen is lehet már kapni téliesített kutyaólakat, amiket már fűteni is lehet, de te saját magad is könnyen el tudod készíteni kutyád télies ólját. Annyi előnye van a saját készítésűnek, hogy azt tavasszal könnyen vissza tudod alakítani az időjárásnak megfelelő állapotra.
Először is ajánlott téglára vagy raklapra felhelyezni a kutyaólat, hogy ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. Tegyük szélvédett helyre, ahol nem kell attól tartanunk, hogy a hó teljesen behordaná a lakot. A kutya szokásaihoz mérten béleljük az ól belsejét. Ha egy igazán komisz jószággal van dolgunk, aki szeret mindent kihúzgálni, nála inkább a szalmát, szénát vagy forgácsot alkalmazzuk aljként. Ha ragaszkodunk a pokróchoz, valamilyen módszerrel rögzítsük az ól padlójához, így megakadályozhatjuk, hogy reggelre a bejárati ajtó előtt fogadjon minket a takaró. Fontos, hogy kívül és belül is jól legyen szigetelve. Az apróbb hibákat, réseket hungarocell réteggel korrigáljuk.

Ahhoz, hogy a téli időszakban megfelelő szinten tudják tartani testhőmérsékletüket, rengeteg energiát kell elégetniük, épp ezért a szokottnál még több táplálékra van szükségük. Ilyenkor ha lehet, még inkább hanyagoljuk a házi kosztot, mivel az nem tud elegendő mennyiségű tápanyagot juttatni a kutya szervezetébe. Keressük inkább a boltok polcain a vitaminokkal dúsított, kimondottan kutyák számára készített eledeleket.
Télen is legalább annyira fontos – mint nyáron -, hogy mindig legyen friss víz az itatójukban, ugyanis a hó nem pótolja a vizet. Egyik kutyát sem láttuk még, ahogy a havat enné vagy nyalná – és nem is fogjuk.

Télen is fontos, hogy ápoljuk kedvencünk bundáját, ám nem ajánlott megfürdetni ilyenkor őket, hacsak nem tudjuk biztosítani számukra a bent létet egy-két napig. A hideg időszakra vastag zsírréteg képződik a kutyák szőrzete alatt, ezért is tűnnek kicsit loncsosabbnak ilyenkor. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha sétáltatásból hazatérünk, tisztítsuk meg a mancsukat, ugyanis a jég és hó olvasztásához használt só nem tesz jót a tappancsuknak. Egy nagyobb hóban fürdés után alaposan töröld meg a bundáját, ha kell száríts rá kicsit hajszárítóval, akadályozd meg, hogy az olvadt hó rájegesedjen a bundájára.

Egyesek csak buta hóbortnak gondolják, amikor kabátba öltöztetett kutyákat látnak az utcán. A rövid szőrű, kis testű kutyusoknak kimondottan ajánlott, hogy télen saját bundájukon kívül plusz ruhát öltsenek magukra. Annyi igaz, hogy nem kell túlzásba esni, a cipőt vagy csizmát már én sem ajánlom. Fontos, hogy az öltözetben megfelelően tudjon mozogni, ne gátolja semmiben. Így elkerülhetjük, hogy kedvencünk ingerültté váljon a nem megfelelő ruházat miatt. Ne erőltessünk rá olyan holmit, amiben mi magunk sem éreznénk jól magunkat.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Tüskés házi kedvencek

Kutya, macska mellett egyre többen döntenek úgy, hogy valamilyen különlegesebb állatot választanak háziállatnak. Az egyik ilyen kis kedvenc az afrikai törpesün. Annyira nem számít újdonságnak, közel harminc éve háziasították ezt

Állatvilág

Afrikai állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák

Állatvilág

Kozmetikázott házi kedvencek

A lakásban tartott állatoknál különösen fontos, hogy mindig ápoltak legyenek, valamint egészségügyi állapotuk is rendben legyen. Az ehhez szükséges műveleteket, többségében otthon mi magunk is el tudjuk végezni. Az állatkereskedésekben