A Távol-Kelet csodája
Utazás 2015-09-11 1120

A Távol-Kelet csodája

A távol-keleti országok közül Thaiföldet választják a legtöbben nyaraláshoz. Az ország rejtett szépségei és csodái főleg európai kontinensen élők kíváncsiságát kelti fel. A rengeteg látnivaló mellett a kultúrák közötti különbség okozhatja ezt a nagy érdeklődést. Egy új vallással, a buddhizmussal, annak hagyományaival és látványosságaival ismerkedhetnek meg az országba látogatók. Thaiföld igazán impozáns, trópusi környezetben várja a turistákat tengerpartjain és trópusi szigetein.

Azok, akik először utaznak ebbe az országba, nagy valószínűséggel Bangkok, Chiang Mai vagy Phuket városa közül választatnak úti célt. Bangkok Thaiföld fővárosa, itt található a Királyi Palota, mely a korábbi uralkodóknak adott otthont. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy építészeti csodáról van szó, a pompázatos kivitelezésű építmény már több mint 300 éves. A palotán belül található a Smaragd Buddha Templom, anno a Királyi Palota főtemplomaként szolgált. Mára legnagyobb érdekessége abban rejlik, hogy itt található Thaiföld legféltettebb Buddhája a Smaragd Buddha. Ugyancsak a palota területén található a királyi koronaékszerekből, medálokból, különböző érmékből álló kiállítás, mely rengeteg turistát vonz ide évről évre. Tengernyi Buddha szobor található az országban, Bangkok ad otthont az Arany Buddha-szobornak is, mely a Traimit buddhista templomban áll. Monumentális szobrot kell elképzelni, majdnem 5 méter magas és kicsivel több mint 5 tonnát nyom. A mozgalmas fővárosban, a közel 400 darab templom és kolostor biztosítja a nyugalmat az oda látogatók számára. Ezek közül a leghíresebbek Wat Phra Wat Kaew, Wat Pho, és a már említett Wat Traimit (a wat előtag jelöli a templomot). A város érdekességeit ajánlott gyalogosan felkeresni. Még a nagyobb távolságokat is hatékonyabban és gyorsabban meg lehet így tenni, mintha taxiba ülnénk, vagy a helyi tömegközlekedési eszközöket választanánk, ugyanis a városban állandó forgalmi dugó uralkodik.

Bangkok után, az ország második legnagyobb városa, az északi részen elhelyezkedő Chiang Mai, szintén kedvelt turistaparadicsom. Thaiföld északi kapujaként is szokás emlegetni, hegyek és dombok veszik körül. A hegyekben barangolva olyan thai különlegességgel ismerkedhetnek meg a külföldi utazók, mint a teakfa, ami a legtöbb templomuk alapanyagául szolgált. Kis szerencsével még annak is szemtanúi lehetnek, hogyan termelik ki a fákat, elefántok segítéségével, ugyanis ebbe az iparágba a modern technológia még nem tette be a lábát. A város legérdekesebb pontja a fallal körülvett óvárosi rész. Régen a város védelmét szolgálta a fal, mára ugyancsak egy látványosság lett a sok közül. Bangkokhoz hasonlóan itt is sok szép templomot találunk, melyek mindegyikében fellelhető egy Buddha szobor. Kedvelt városrész a turisták között a Bor Sang, azaz a kézműves falu. Ékszerkészítéstől a fazekas mesterségig fellelhető itt minden. Az elkészült műremekeket nem csak csodálni, de megvásárolni is lehet.

A délen elhelyezkedő Phuket szigetét is rengeteg nyaralni vágyó keresi fel. Az előző két városhoz képest, itt kevesebb látnivaló fogadja az utazókat, inkább a homokos tengerpartja az, ami első sorban ide vonzza a turistákat. Három nagy partszakasz várja a tengerben fürdőzni vágyókat, a Kata, a Karon és a Patong. A kirándulós kedvükben lévők, túrázhatnak a Khao Phra Taew Nemzeti Park érintetlen természeti csodái között. A tengerparton több kilátó is található, melyekből gyönyörű a panoráma. Természetesen itt is fellelhető Buddha szobra, méghozzá nem is akármilyen, a 45 méter magas szobor már messziről kiszúrható.

Ezt olvastad már?

Utazás

Karácsonyi szokások

Akár országon belül is akadhatnak eltérések, kik hogyan ünneplik a karácsonyt. Így van ez Magyarországon is, bár az egyes családi szokások között nem mutatkoznak hatalmas eltérések, mégsem ugyan úgy ünnepel

Utazás

Utazás Egyiptomba

Míg az ókorban a gazdag Nílus és az általa létrejött bő termésű talaj jelentette Egyiptom gazdagságát, mára a turizmus lett az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Hosszú évtizedek óta

Utazás

Kalandos nászút

Ha nászútról van szó, a párok többsége megragad két lehetőségnél. Vagy egy romantikus várost választanak, olyat, mint Róma vagy Párizs, vagy egy trópusi utazásra mennek, ahol élvezhetik a homokos tengerpartot.