A Távol-Kelet csodája

Utazás

A távol-keleti országok közül Thaiföldet választják a legtöbben nyaraláshoz. Az ország rejtett szépségei és csodái főleg az európai kontinensen élők kíváncsiságát kelti fel. Egy új vallással, a buddhizmussal, annak hagyományaival és látványosságaival ismerkedhetnek meg az országba látogatók. A rengeteg látnivaló mellett a kultúrák közötti különbség okozhatja ezt a nagy érdeklődést.

Thaiföld igazán impozáns, trópusi környezetben várja a turistákat tengerpartjain és trópusi szigetein. Azok, akik először utaznak ebbe az országba, nagy valószínűséggel Bangkok, Chiang Mai vagy Phuket városa közül választanak úticélt.

Bangkok

Wat Phra Kaew / Flickr

Bangkok Thaiföld fővárosa, itt található a Királyi Palota, mely a korábbi uralkodóknak adott otthont. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy építészeti csodáról van szó, a pompázatos kivitelezésű építmény már több mint 300 éves. A palotán belül található a Smaragd Buddha Templom, anno a Királyi Palota főtemplomaként szolgált. Mára legnagyobb érdekessége abban rejlik, hogy itt található Thaiföld legféltettebb Buddhája, a Smaragd Buddha. Ugyancsak a palota területén található a királyi koronaékszerekből, medálokból, különböző érmékből álló kiállítás, mely rengeteg turistát vonz ide évről évre.

Tengernyi Buddha szobor található az országban, Bangkok ad otthont az Arany Buddha-szobornak is, mely a Traimit buddhista templomban áll. Monumentális szobrot kell elképzelni, majdnem 5 méter magas és kicsivel több mint 5 tonnát nyom. A mozgalmas fővárosban, a közel 400 darab templom és kolostor biztosítja a nyugalmat az odalátogatók számára. Ezek közül a leghíresebbek Wat Phra Kaew, Wat Pho, és a már említett Wat Traimit (a wat előtag jelöli a templomot).

A város érdekességeit ajánlott gyalogosan felkeresni. Még a nagyobb távolságokat is hatékonyabban és gyorsabban meg lehet így tenni, mintha taxiba ülnénk, vagy a helyi tömegközlekedési eszközöket választanánk, ugyanis a városban állandó forgalmi dugó uralkodik.

Chiang Mai

Bor Sang / Flickr

Bangkok után, az ország második legnagyobb városa, az északi részen elhelyezkedő Chiang Mai, szintén kedvelt turistaparadicsom. Thaiföld északi kapujaként is szokás emlegetni, hegyek és dombok veszik körül. A hegyekben barangolva olyan thai különlegességgel ismerkedhetnek meg a külföldi utazók, mint a teakfa, ami a legtöbb templomuk alapanyagául szolgált. Kis szerencsével még annak is szemtanúi lehetünk, hogyan termelik ki a fákat, elefántok segítéségével, ugyanis ebbe az iparágba a modern technológia még nem tette be a lábát.

A város legérdekesebb pontja a fallal körülvett óvárosi rész. Régen a város védelmét szolgálta a fal, mára ugyancsak egy látványosság lett a sok közül. Bangkokhoz hasonlóan itt is sok szép templomot találunk, melyek mindegyikében fellelhető egy Buddha szobor. Kedvelt városrész a turisták között a Bor Sang, azaz a kézműves falu. Ékszerkészítéstől a fazekas mesterségig fellelhető itt minden. Az elkészült műremekeket nem csak csodálni, de megvásárolni is lehet.

Phuket

Phuket / Flickr

A délen elhelyezkedő Phuket szigetét is rengeteg nyaralni vágyó keresi fel. Az előző két városhoz képest itt kevesebb látnivaló fogadja az utazókat, inkább a homokos tengerpartja az, ami elsősorban ide vonzza a turistákat. Három nagy partszakasz várja a tengerben fürdőzni vágyókat, a Kata, a Karon és a Patong.

A kirándulós kedvükben lévők túrázhatnak a Khao Phra Taew Nemzeti Park érintetlen természeti csodái között. A tengerparton több kilátó is található, melyekből gyönyörű a panoráma. Természetesen itt is fellelhető Buddha szobra, méghozzá nem is akármilyen, a 45 méter magas szobor már messziről kiszúrható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email