Naplóvezetés, nemcsak kamaszoknak

Életmód

Újra divat naplót vezetni nemcsak Magyarországon, de szerte a világban. A tinédzser lányok körében abszolút trendi dolog naponta leírni az átélt izzasztó és örömteli eseményeket. A remélt és titkolt szerelmek pezsdítik fel a kis rózsaszín könyvecske tartalmát, melyről a fiúknak gyakran lesújtó a véleménye. Vérlázítónak tartják ugyanis, hogy a lányok kiteregetik a magánéletüket, minden adatot megadva a vélt és valós cselekményekhez. Az eltérő vélemények ellenére a 21. század újra felfedezte az érzelmek közlésére alkalmas naplóírást, nemcsak kamaszoknak, de felnőtteknek is melegen ajánlható! A naplóvezetés során az álom találkozik a valósággal, megszépíti írója életét, ezért (is) érdemes naplót vezetni!

Mielőtt a lényegre térnénk, egy kis kitérő a „modern napló” kapcsán, mely versenyre kelt a kézzel írt változattal: Az internethasználat növekedésével párhuzamosan megnőtt a magánvélemény kifejtésére alkalmas blogok száma is. A „blog” nem más, mint világhálón vezetett napló. Alkalmazása széleskörű; van, aki diszkréten kezeli meglétét, mások nyilvánosságra hozzák. Beállítás kérdése, ki melyik megoldás felel meg. Az aktualitások megírása egyszerűbbnek tűnhet első látásra a számítógép segítségével, azonban közel sem olyan személyes, intim, mint egy kézbe vett könyv esetén.

A naplóvezetés – megmaradva az eredetiségnél – tehát egy csendes zugban ülve, lakat alatt őrizve a titkot, az igazi. Hogy mennyi időt tölt vele írója és mi célra szánja, abszolút egyénfüggő. Valaki percet, valaki pedig órákat „beszélget” a tökéletes „baráttal”. Már kisgyermek korban megfigyelhető a lányoknál, hogy odavannak a mesés füzetekért, melyekbe mindenfélét írhatnak. Innen ered az igény, hogy beszerezzenek figurás fedelű jegyzettömböket. Egy idő után kitalálják, milyen jó lenne, ha el tudnák zárni irományaikat, melyeknek kezdetben se füle, se farka. Korral természetesen változik a szükséglet és változik a stílus is. Mások lesznek az elképzelések és a kivitelezés is sokkal realistább.

Egy felnőtt nő sokkal mélyebb tartalmat szán naplójának, és általában nem kérkedik vele. A napló presztízse egyszeriben megnő! Mint afféle lelki szemetesláda, hűségesen fogadja tulajdonosa mondandóját, hallgat, és nem kritizál. Az írott lapok sok mindent elviselnek, dühös kirohanásokat, forró könnyeket, határtalan örömöt. A titkot pedig megtartják, nem árulkodnak, és nem vezetnek félre. A legjobb barát, aki csak elképzelhető.

A napló egyben pszichológus is, szerepe a lelki harmónia megtartásában van. A nők hajlamosak érzelmeik kiteregetésére, sokkal könnyebb feldolgozniuk a történéseket, ha elmondhatják vagy leírhatják. Tudományos tény, hogy az érzelmek tudatos megélése a legjobb út egy trauma megszüntetésére. Aki tud sírni, sokkal hamarább túljut a krízisen. Talán ezért is tartják a naplóírást női foglalatosságnak, mert a sírást lányos dolognak fogják fel. Zömmel a hölgyek körében terjedt el, mint hatásos terápia. Pedig egykor, a távoli múltban nemcsak romantikus gondolatokat vetettek papírra! Konkrét, adatközlő funkciója volt a naplóírásnak.

Ha a történelemben visszatekintünk, a tengeri kalandozások és felfedezések korában éppenséggel a férfiak írtak tele oldalakat a velük történt események kapcsán; az erősebbik nem képviselői taglalták kellő részletességgel utazásaik során a viszontagságokat. A hajóskapitánynak kötelessége volt hajónaplót vezetni, mivel ebben lejegyzésre került minden fontos adat. Az utókor számára így maradtak fenn történelmi tények és érdekességek.

Összefoglalva a fenti gondolatokat, kijelenthető, hogy a naplóírás ma is aktuális és divatos. A tinédzserek, elsősorban a lányok körében trendinek számít. Az irodaszereket forgalmazó cégek felismerték a fogyasztó igényeit, és elkezdték a színesebbnél színesebb naplófüzeteket gyártani. Változatos formában beszerezhetők az egyedi darabok, így mindenki ízlésétől függően választhatja, mely típus lesz titkos lelki szemetesládája. Mind a kamaszok, mind a felnőttek számára optimális megoldás személyes gondjaik olcsó kezelésére.

A tapasztalat azt mutatja, hogy hatásos módszer a 21. században is, amikor egyre több problémával kell szembenézni nap, mint nap. A rendszeresen vezetett napló könnyít a lelken, másrészt még az íráskészséget is fejlesztheti. Lehet, valakiről naplóírás közben derül ki, hogy tehetséges tollforgató… Érdemes belefogni!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email