Zöldséges tavaszi finomságok
Egyéb 2016-02-25 728

Zöldséges tavaszi finomságok

A télen megvásárolható zöldségekkel és gyümölcsökkel az a gond, hogy vitaminban nem túl gazdagok. Hiába vásároljuk meg azokat a piacról, mivel nem frissen termettek, szüretelésük óta már hosszú idő telt el, így folyamatosan veszítenek vitamin tartalmukból. A jó idő és a tavasz beköszöntével viszont lehetőségünk nyílik, hogy újra friss alapanyagokból készítsünk finomabbnál finomabb fogásokat.

Zöldséges tésztasaláta

Márciusban már találkozhatunk a zöldségeseknél a pirosló retekkel. Sok benne a C-vitamin és a vas, emellett tartalmaz magnéziumot és folsavat is. Serkenti az emésztést, ezért ajánlott a fogyni vágyóknak. Ez a finom zöldség nem csak szendvicseinket aranyozhatja be, akár főételt is készíthetünk belőle.

A saláta elkészítéséhez szükség van egy csomag tésztára, ha lehetőségünk van rá válasszunk durum lisztből készültet. Továbbá szerezzünk be 5 darab friss retket, egy fél kaliforniai paprikát, 1 paradicsomot, 2 szál újhagymát. Ha nem túl érzékeny a gyomrunk, rakhatunk bele két gerezd fokhagymát is. Mindemellett kelleni fog még frissen őrölt bors, só, balzsamecet, olívaolaj.
Először is főzzük ki a tésztát enyhén ecetes, sós vízben. Míg fő, előkészíthetjük a zöldségeket. A retket vágjuk vékony karikákra, a paradicsomot és a paprikát pedig kockázzuk fel. Az újhagymát zöldjével együtt karikázzuk fel, a fokhagymát pedig vágjuk apró darabokra. Ha mindezzel megvagyunk, a zöldségeket dinszteljük meg kevés olívaolajon, majd öntsünk hozzá kevés vizet, hogy alaposan megpuhuljanak a zöldségek. Miután elforrta az összes vizet, borítsuk rá a tésztát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor csurgathatunk rá majonézt vagy tejfölt is.

Fenyőmagos spárgakrémleves

A tavasz egyik legjobb méregtelenítője a spárga. Bár elég borsos ára van, néha megéri áldozni rá, mivel gazdag A-, B1- , B2- és C-vitaminban is. Készítsetek hát belőle, ínycsiklandozó krémlevest.

Mielőtt hozzálátnánk főzni, szerezzük be az alábbi összetevőket: 10 dkg füstölt sajt, néhány szem fenyőmag, 3dl tejszín, 2-3 evőkanál liszt, 1 csokor friss petrezselyem zöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj és 50 dkg spárga.
Távolítsuk el a spárgák fejét és vágjuk apróra a hagymával együtt és pirítsuk meg őket a vajon. Némi párolás után, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyem zöld felét. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a lisztet és öntsük fel némi vízzel. Pár perc főzés után turmixoljuk le. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk össze még egyszer az egészet. Tálaláskor szórjuk meg pirított fenyőmaggal és a maradék petrezselyem zölddel valamint reszelt füstölt sajttal.

Rakott karalábé

A tavasz legfinomabb zöldsége a karalábé. Ha tehetem, nyersen fogyasztom, mintha csak almát rágcsálnék. A karalábé ismert jótékony hatásairól, omega 3 zsírsavat tartalmaz, emellett vízhajtó hatása miatt remek vesetisztító is.

Az elkészítéséhez kelleni fog 5 fej karalábé, 50 dkg darált hús, 1 vöröshagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, néhány csík bacon, egy pohár tejföl, 1 tojás, egy csésze rizs, só, őrölt bors, majoranna, babérlevél és fűszerpaprika.
Kezdjük először a karalábé megpucolásával és karikára vágásával. Ha ezzel megvagyunk, sós vízben főzzük meg, a rizst ugyancsak. A darált húst akárcsak egy pörköltet készítsük el, a paradicsom és paprika hozzáadásával. Ezután már csak egy kivajazott hőálló tálba kell rétegeznünk az összetevőket, egy réteg karalábé, egy réteg rizs és hús, majd újra karalábé. Végül a tejfölben elkevert tojást öntsük a tetejére és borítsuk be a baconnel.

Ezt olvastad már?

Egyéb

Gyerekek lelki terror alatt. Az iskolai konfrontációk leggyakoribb okairól

Vannak gyerekek, akik rémálomnak fogják fel, hogy iskolába kell menni nap, mint nap. Nemcsak azért, mert félnek a feleltetéstől és a rossz osztályzattól, valamint az osztály előtti „leégéstől”, hanem azért

Egyéb

A jól fizető láthatatlan munka

Sokan felkapják a fejüket címre. Láthatatlan munka? Ráadásul jól fizető? Mi lehet az? Nos, egy olyan munkáról van szó, ami a legszebb az egész világon. Párja nincs, és csak azok

Egyéb

Forró italok a téli napokra

Elsőssorban a december, de talán az egész télre igaz, hogy ez a nagy evések és ivások időszaka. Hajlamosak az emberek ilyenkor kicsit túlzásba vinni, és még akkor is nassolásba kezdenek,