Afrikai állatvilág
Állatvilág 2015-08-30 1208

Afrikai állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák királya, az oroszlán is. Azok, akik Afrikába látogatnak és részt vesznek egy szafarin, akár mindegyiket egész közelről megcsodálhatják.

A zsiráf az egyik leghosszabb nyakú szárazföldi állat. Sokan azt hiszik, hogy hosszú nyaka rengeteg nyakcsigolyából áll, ez csupán tévhit, akárcsak az embernek és a többi emlősnek, nekik is csak 7 nyakcsigolyájuk van. Gigantikus méretekkel rendelkezik, talajtól mért magassága akár az 5 métert is meghaladhatja. Pusztán a nyakuk hossza közel 2,5 méter hosszú. Ugyancsak hosszú nyelvével, ami körülbelül 45 cm hosszúságú lehet, könnyen el tudja érni a magas fákon lévő leveleket, terméseket. Alapvető különbség van a hímek és a nőstények között, míg kifejlett hím 2 tonnát is nyomhat, addig a nőstények mindössze 11 mázsásak. Már újszülött korukban is óriásiak, a bébi zsiráfok körülbelül 50 kilósak lehetnek. Gigantikus méreteik ellenére akár 60 km/h sebességgel is képesek futni, főleg ha üldözik őket. Egyébként roppant szelíd, békés természetű állatról beszélhetünk.

Az elefánt a Föld legidősebb emlős állatai közé tartozik. Az előbb említett zsiráfhoz hasonlóan óriási méretekkel rendelkezik. Az orruk hegyétől a farkuk végéig körülbelül 8 méter hosszúak, magasságra pedig a 4 métert is elérhetik. A hím és a nőstény között itt is súlyukban látható a legnagyobb különbség, a hím akár 6 tonnásra is meghízhat, míg a nőstény jó ha 4 tonnát nyom. Legfontosabb szervük a közel 2 méter hosszú ormányuk, mely több mint 40 ezer izomcsoportból áll. Rendkívül sok funkciót tölt be ez a szerv náluk, ezzel lélegeznek, isznak, nehéz tárgyakat emelnek fel vele, valamit a magasban lévő táplálékot is ennek segítségével érik el. Sokan összetévesztik őket az indiai elefánttal, nos a különbség köztük leginkább fülük méretében látható, az afrikai elefánté ugyanis jóval nagyobb mint az Indiában található elefántoké.

Nem is gondolnánk, de a zebra közeli rokonságban áll a házi lóval, valamint a szamárral. Legjellegzetesebb vonása, ami alapján azonnal észre lehet venni, egész testét beborító fekete-fehér csíkok. A különleges bundázatot azzal magyarázzák a zoológusok, hogy valamiféle álcázó célt szolgál, ugyanis a ragadozók többsége színvak, így nehezen veszik észre a fűben megbújó fekete-fehér mintás zebrákat. Egy másik magyarázat szerint, a kellő testhőt biztosítják a csíkok. A fekete csíkok jobban vonzzák a meleget, ezzel szemben a fehér részekre összpontosul a hideg levegő. Testfelépítésük hasonló a lóéhoz, egyetlen jól látható különbség van, hogy a zebrák nem rendelkeznek dús sörénnyel. Kefeszerű sörénye akár csak a teste többi része, fekete-fehér csíkos, a szőrszálak vége pedig fekete. Az elefánt és a zsiráf mellett eltörpülnek méretei, a kifejlett zebrák körülbelül 1,5 méter magasak és 300 kilogrammot nyomnak.

Legutoljára hagytam a legismertebb afrikai ragadozót, amit az állatok királyának is szokás nevezni, az oroszlánt. A szavannákon fellelhető ragadozók közül a második legnagyobb, méretben egyedül a tigris előzi meg. Az oroszlánok esetében nem a súly az, ami megkülönbözteti a nőstényt és a hímet. Ennél sokkal feltűnőbb dologról van szó. A hímek dús sörénnyel rendelkeznek, ezzel szemben a nőstény oroszlánoknak egyáltalán nincs sörényük. A kifejlett példányok 120 cm magasak lehetnek és 120-250 kg között van a súlyuk. Bár nem meghatározó a különbség, a nőstények valamivel alacsonyabbak és könnyebbek.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Egzotikus háziállatok: a kaméleon

Vannak, akik nem abból a célból tartanak háziállatot, hogy játszanak velük, néha dögönyözhessék, egy kedves barátra leljenek bennük. Inkább az olyan különleges állatokat keresik, mint a madárpók, kaméleon vagy a

Állatvilág

Miért tartsunk kutyát?

Lehet, hogy az Ön fejében is megfordult már, hogy kutyát tartson otthonában, de aztán még sem tette, mert felmerült számtalan akadály. Lelke mélyén hiába szeretett volna egy farkaskutyát hazavinni, mégsem

Állatvilág

Minden, amit a süntartásról tudni kell

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a kutya, macska vagy hörcsög helyett különleges állatokat választanak az emberek házi kedvencnek. Ilyen például az afrikai törpesün is, ami csak néhány éve kezdett elterjedni,