Afrikai állatvilág

Állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák királya, az oroszlán is. Azok, akik Afrikába látogatnak és részt vesznek egy szafarin, akár mindegyiket egész közelről megcsodálhatják.

A zsiráf

Ilyen egy lenéző zsiráf pillantása / Flickr

A zsiráf az egyik leghosszabb nyakú szárazföldi állat. Sokan azt hiszik, hogy hosszú nyaka rengeteg nyakcsigolyából áll, de ez csupán tévhit, akárcsak az embernek és a többi emlősnek, nekik is csak 7 nyakcsigolyájuk van. Gigantikus méretekkel rendelkezik, talajtól mért magassága akár az 5 métert is meghaladhatja. Pusztán a nyakuk hossza közel 2,5 méter hosszú. Ugyancsak hosszú nyelvével, ami körülbelül 45 cm lehet, könnyen el tudja érni a magas fákon lévő leveleket, terméseket.

Alapvető különbség van a hímek és a nőstények között, míg a kifejlett hím 2 tonnát is nyomhat, addig a nőstények mindössze 11 mázsásak. Már újszülött korukban is óriásiak, a bébi zsiráfok körülbelül 50 kilósak lehetnek. Gigantikus méreteik ellenére akár 60 km/ó sebességgel is képesek futni, főleg ha üldözik őket. Egyébként roppant szelíd, békés természetű állatról beszélhetünk.

Az elefánt

Elefánt család / Flickr

Az elefánt a Föld legidősebb emlős állatai közé tartozik. Az előbb említett zsiráfhoz hasonlóan óriási méretekkel rendelkezik. Az orruk hegyétől a farkuk végéig körülbelül 8 méter hosszúak, magasságra pedig a 4 métert is elérhetik. A hím és a nőstény között itt is súlyukban látható a legnagyobb különbség, a hím akár 6 tonnásra is meghízhat, míg a nőstény jó ha 4 tonnát nyom.

Legfontosabb szervük a közel 2 méter hosszú ormányuk, mely több mint 40 ezer izomcsoportból áll. Rendkívül sok funkciót tölt be, ezzel lélegeznek, isznak, nehéz tárgyakat emelnek fel vele, valamit a magasban lévő táplálékot is ennek segítségével érik el. Sokan összetévesztik őket az indiai elefánttal, nos a különbség köztük leginkább fülük méretében látható, az afrikai elefánté ugyanis jóval nagyobb mint az Indiában található elefántoké.

A zebra

Zebra ménes / Flickr

Nem is gondolnánk, de a zebra közeli rokonságban áll a házi lóval, valamint a szamárral. Legjellegzetesebb vonása, ami alapján azonnal észre lehet venni, az az egész testét beborító fekete-fehér csíkok. A különleges bundázatot azzal magyarázzák a zoológusok, hogy álcázó célt szolgál, ugyanis a ragadozók többsége színvak, így nehezen veszik észre a fűben megbújó fekete-fehér mintás zebrákat. Egy másik magyarázat szerint a kellő testhőt biztosítják a csíkok. A fekete csíkok jobban vonzzák a meleget, ezzel szemben a fehér részekre összpontosul a hideg levegő.

Testfelépítésük hasonló a lóéhoz, egyetlen jól látható különbség van, hogy a zebrák nem rendelkeznek dús sörénnyel. Kefeszerű sörényük, akár csak a teste többi része, fekete-fehér csíkos, a szőrszálak vége pedig fekete. Az elefánt és a zsiráf mellett eltörpülnek méretei, a kifejlett zebrák körülbelül 1,5 méter magasak és 300 kilogrammot nyomnak.

Az oroszlán

Unatkozó oroszlán / Flickr

Legutoljára hagytam a legismertebb afrikai ragadozót, amit az állatok királyának is szokás nevezni, az oroszlánt. A szavannákon fellelhető ragadozók közül a második legnagyobb, méretben egyedül a tigris előzi meg. Az oroszlánok esetében nem a súly az, ami megkülönbözteti a nőstényt és a hímet, ennél sokkal feltűnőbb dologról van szó. A hímek dús sörénnyel rendelkeznek, míg ezzel szemben a nőstény oroszlánoknak egyáltalán nincs sörényük. A kifejlett példányok 120 cm magasak lehetnek és 120-250 kg között van a súlyuk. Bár nem meghatározó a különbség, a nőstények valamivel alacsonyabbak és könnyebbek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email