Minden, amit a süntartásról tudni kell

Állatvilág

Manapság egyre nagyobb divat, hogy a kutya, macska vagy hörcsög helyett különleges állatokat választanak az emberek házi kedvencnek. Ilyen például az afrikai törpesün is, ami csak néhány éve kezdett elterjedni, mint háziállat. Sokakban felmerülhet, hogy mi élvezetet tud nyújtani egy olyan kisállat, akihez nem lehet hozzábújni és úgy dédelgetni, mint például egy macskát? A törpesünök vadon élő társaikkal ellentétben sokkal szelídebbek, puha tüskéjüknek köszönhetően még simogatni is lehet őket. Mielőtt a mindennapjaink részéve tennénk ezt a különleges háziállatot, nem árt utána nézni, hogy milyen egyedi igényei vannak, hogy kellően felkészültek legyünk az érkezésére.

A vadonban élő sünök éjszakai életmódot folytatnak, tehát ez azzal jár, hogy nappal javarészt alszanak, az éjszakát pedig aktívan töltik. Nincs ez máshogy a háziasított sünöknél sem. Tehát ha arra adjuk a fejünket, hogy befogadunk egyet, készüljünk fel, hogy nem fognak nyugodtan telni az éjszakáink, hacsak nem tudjuk egy olyan elzárt helyen kialakítani az odúját, ahol nyugodtan ténykedhet éjszaka. Ugyanakkor ez a tulajdonsága pozitívumként is felfogható. Mivel nappal alszik, nem kell, hogy bűntudatunk támadjon amiatt, hogy míg mi munkával töltjük az időt, addig kis kedvencünk otthon egyedül unatkozik.

Ha egy sünt választunk háziállatnak, elég egyoldalú barátság fog köttetni az állat és gazdája között, ugyanis nem túlzottan kötődnek az emberhez, mondjuk úgy, mint egy kutya. Persze minél többet engedjük ki a ketrecéből és foglalkozunk vele, annál szelídebb lesz, és idővel valamilyen kapocs is kialakulhat állat és ember között, de akkor sem történik katasztrófa, ha valamivel kevesebb figyelmet kap.

Bár kis termetű állatról van szó, a helyigénye elég nagy. Nappal ugyan alvással tölti az idejét, de éjszakánként szeret jönni-menni, amihez tágas élőhely szükséges. Az sem mindegy, hogyan van kialakítva a lakhelye. Az etető és itató mellett jó ha helyet kap egy ruhából, esetleg szalmából készített kupac, ahova kedvére befészkelheti magát. Ez a bujkáló ösztön feltehetően vadon élő őseitől maradt fenn, melyek a telet is vastag avar réteg alá bújva vészelik át.

Pozitívum, hogy elég keveset esznek, naponta elég, ha kétszer adunk neki enni. Attól sem kell tartanunk, hogy honnan szerezzük be a számára megfelelő eledelt, ugyanis egyik nagy kedvencük az aszpikos macskaeledel, melyet bárhol könnyedén meg lehet vásárolni. Ami talán elrettentő lehet, hogy kedvenc csemegéjük közé tartoznak a bogarak, főleg élő állapotban, ugyanis szeretik ők maguk becserkészni az áldozatukat. Ezt a fajta étket bármelyik horgászboltban megvásárolhatjuk, ahol élő csalik tömkelege található.

Ez a táplálkozási szokás lakásunkat is tisztán tarthatja a rovaroktól, ugyanis a ketrecből kiengedve biztosra vehető, hogy azonnal kiszagolja és felkutatja az ott esetleg fellelhető rovarokat. Kevesen tudják, hogy gyümölcsöt egyáltalán nem esznek, szervezetük képtelen megemészteni. Ezen kívül inni is csak is vizet vagy laktózmentes tejet lehet nekik adni. Erre érdemes fokozottan odafigyelni, mivel a tej fogyasztása akár a halálukat is okozhatja. Ha a fent említett tanácsokat megfogadjuk, ez a kicsit sem hétköznapi háziállat akár hat évig is boldogíthatja gazdáját.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email