Tüskés házi kedvencek

Állatvilág

A kutya és macska mellett egyre többen döntenek úgy, hogy valamilyen különlegesebb állatot választanak háziállatnak. Az egyik ilyen kis kedvenc az afrikai törpesün. Annyira nem számít újdonságnak, közel harminc éve háziasították ezt a fajt, ám Magyarországon csak az elmúlt években ütötte fel a fejét. Nevéből is kiderül, hogy Afrikából származik, az európai társaihoz hasonlóan éjszakánként él aktívan, napközben hasadékokba, levelek alatt megbújva töltik a napot. Amit még érdemes róluk tudni, hogy viszonylag rövid az élettartamuk, körülbelül 4-6 év, illetve kifejlett állapotban a 25 cm-t is elérhetik.

Ha háziállatként tartjuk, ketrecben vagy terráriumban kapjon helyet. A legideálisabb, ha ezek területe legalább 1 méter hosszú, 0,5 négyzetméteres, de minél nagyobb annál jobb, mert mivel már említettem, akár 25 cm nagyra is megnőhetnek. Ha a ketrecet választjuk, figyeljünk rá, hogy olyan legyen, aminek magasított az alja, így elkerülhetjük, hogy sünink kikotorja az almot. Alomként többféle dolog is szolgálhat, választhatjuk a hagyományos macskaalmot, de akár szénával vagy szalmával is kibélelhetjük a helyét, ám én a legideálisabbnak a faforgácsot tartom. Könnyű takarítani, illetve az állat is jobban bele tudja fúrni magát. Mivel éjszakai állatok, olyan helyre tegyük a lakásban ketrecét, ahol nem zavar minket az éjszakai alvás közben.

A sünök nagyon szeretik a meleget, így tehetünk be valamilyen textilt is, például egy kisebb méretű törölközőt vagy egy megunt pulcsit, ezekbe ugyanis könnyen bele tud bújni. A ketrecben kapjon helyet egy etető és itató tál is. A sünök sokat mozgolódnak, így a tálak valamilyen nehéz anyagból legyenek, így nem tudják azokat felborítani. Itatáshoz alkalmas lehet a ketrec oldalára felszerelhető csöves önitató, ám az a tapasztalat, hogy jobb szeretnek tálkából inni.

Természetes környezetükben rovarokat, lárvákat, madarak tojásait eszik, így ehhez hasonló étrendet alakítsunk ki náluk. Fontos, hogy magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú ételeket kapjanak. Ajánlott az aszpikos macskatáp, főtt tojás kombináció, valamint csemegeként vehetünk lisztkukacot, vagy mi magunk foghatunk nekik például tücsköt. De adhatunk nekik száraz kutya- vagy macskatápot is, illetve fűszer nélküli főtt húst és halat. Itatni első sorban vízzel vagy laktózmentes tejjel lehet. Nem adható nekik sima tej, ugyanis mint sok ember, a sünök mindegyike laktóz intoleranciában szenved. A hagyományos tejtől hasmenésük lesz, ami akár a halálukat is okozhatja. Gyümölcsöket sem ajánlott nekik adni, mivel szervezetük azt sem tudja megfelelően feldolgozni. A sünök is el tudnak hízni, így óvakodjunk a túletetésüktől, ha mégis a hízás jelét vesszük rajtuk észre, csökkentsük a fejadagjukat.

Fontos, hogy egészségügyi állapotukra is odafigyeljünk: ajánlott három havonta féregteleníteni, a csepp formátumú anyagokat csepegtessük a tüskéik közé, a többi már a szer dolga. Ne fürdessük túl gyakran őket, mivel a víz szárítja a bőrüket. Próbáljuk meg nedves kendővel letörölgetni a piszkos részeket, ha végkép nem megy, akkor válasszuk a fürdetést. Használjunk langyos vizet, bőrbarát babasampont és egy puha fogkefét a mosdatáshoz. A ketrecben tartott sünik nem tudják kellően elkoptatni kaparás útján a körmüket, így előfordulhat, hogy azok túl hosszúra megnőnek, egy körömcsipesz segítségével rövidebbre vághatjuk azokat. Mint látható, az afrikai törpesün bárki számára remek háziállat lehet, nem igényelnek semmilyen különleges bánásmódot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email