Miért tartsunk kutyát?
Állatvilág 2015-07-07 1434

Miért tartsunk kutyát?

Lehet, hogy az Ön fejében is megfordult már, hogy kutyát tartson otthonában, de aztán még sem tette, mert felmerült számtalan akadály. Lelke mélyén hiába szeretett volna egy farkaskutyát hazavinni, mégsem tette, mert úgy gondolta, nagy macerával jár tartása. Amennyiben lakásban él, érthető, ha ódzkodik a négylábú vásárlásától, hisz számtalan nehézséggel járhat felelősségteljes gondozása. Naponta többször kell kivinni, rendszeresen etetni és még sorolhatnánk.

A felmerülő problémák ellenére az állatbarátok mellett orvos szakértők javasolják a kutyát házi kedvencnek, mivel több az előnye, mint a hátránya az állattartásnak. Bizonyított tény, hogy a kutya jótékonyan hat a kedélyállapotra és nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is hűséges barátja lehet. Az idomított kutya, de a nem fajtatiszta állat is megbízható társ, akinek nincsenek nagy igényei. Ha étel-ital terén kielégítőek a körülmények, és rendszeresen mozoghat kedvére, akkor mély barátság szövődhet a gazda és az eb között. A feltétel nélküli szeretet remek példája a kutya viselkedése, mert hűségéért és türelméért soha nem kér cserébe lehetetlent, csak aprócska odafigyelést. Minimálisak az elvárásai és az ember szükségleteihez, napirendjéhez alkalmazkodik.

Akár kisméretű, akár nagyobb testű kutya lesz a választott kedvenc, biztos, hogy hosszú távon számtalan pozitív hatást gyakorol az adott személy vagy család életére. Az érzelmek kifejezése sokkal természetesebbé válik, hisz a jószág elvárja a simogatást és a kedvességet. A gazdit, aki munkából tér haza, barátságos farkcsóválással fogadja és lesi minden mozdulatát. Szavak nélkül megérti, ha örül, ha bánkódik és igyekszik oldani a feszültséget. Az állatok képessége a stressz oldására, az egyik legfontosabb tulajdonság, ami miatt a pszichológusok ajánlják a kutyatartást. Jótékonyan hat a visszahúzódó emberekre, akik alapvetően nehezen mutatják ki érzéseiket. Segíthet a kommunikációban, mert a parkban sétálva biztosan sokan megállítják majd, megkérdezvén: szabad simogatni a kutyust? Az ember-ember közötti kapcsolatot szőheti szorosabbra, és empatikusabbá tesz. Szinte észrevétlen teremt oldott légkört, ami elősegítheti a hatékony munkavégzést. A felelősség pedig, amit házi kedvenc ápolása jelent, az élet más területein is megalapozhatja a kötelességtudatot.

A kognitív képességek fejlesztése kibontakoztathatja a személyiséget, ami által erősödnek a pozitív és háttérbe szorulnak a negatív tulajdonságok. Egy adott betegség tünetei csökkenthetők a megfelelő állattal. Vannak, akiket az ölebek tesznek boldoggá, mások viszont a megtermett kutyákat kedvelik. Érdemes állatorvos véleményét kikérni, hogy milyen fajtájú eb lenne az ideális. Ahogy az emberek sem egyformák, az igények is eltérőek, és mások a szempontok, mi alapján kutyát kíván választani. Valaki csupán egy megbízható társra vágyik, más pedig terápiás célra kívánja felhasználni. Bármi legyen is az oka, hogy házi kedvencet szeretne, jól dönt, ha vállalja a gazdi szerepet. Nem árt tudni, hogy nemcsak életet menthet olykor egy kedves állat, hanem hosszú távon is biztosíthatja a jó közérzetet. Természetesen nagy odafigyelést igényel a gondozó személy részéről, de a jövőt tekintve, mindenképpen kifizetődő. Pláne a családos embereknek kitűnő megoldás, mert közelebb hozhatja egymáshoz a családtagokat. A kutyának sajátos képessége van ugyanis a boldoggá tételre még akkor is, ha a helyzet nem épp vidám. Fajtától függően véleményezhető, melyik eb „miben jó”, azaz milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mire képes jellemzően. Ha választunk, bátran hagyatkozzunk saját benyomásainkra és nem a másokéra, mert csak mi tudjuk megállapítani, melyik kutya a szimpatikus, a nekünk való.

A szakkönyvektől független tudással rendelkezve a későbbiekben mi magunk leszünk a legbiztosabb megmondhatói annak, hogy jól választottunk-e, amikor például az alkatunkhoz passzoló spánielt vagy dobermannt vittük haza. Regényeket lehetne írni kutyatörténetekből, vicces eseményekből – ezek egytől egyik az ember-kutya kapcsolatot jellemzik. Higgye el, megéri belevágni!

Ezt olvastad már?

Állatvilág

A kutyatartás rejtelmei

Legyen szó bármilyen állat tartásáról, az komoly felkészülést, időt és türelmet igényel. Legtöbben még mindig kutyát vagy macskát tartanak háziállat gyanánt. Nézzük tehát, hogyan néz ki a felelős kutyatartás. Fontos,

Állatvilág

Papagájok: A papagáj kiválasztása

A papagájok már nagyon régóta elbűvölik az embereket színpompás tollruhájukkal és páratlan utánzóképességükkel. A papagájkereskedelem nagyon hosszú múltra tekint vissza, és egy tarka madár ára mindig is meglehetősen borsos volt,

Állatvilág

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk