A kutyatartás rejtelmei

Állatvilág

Legyen szó bármilyen állat tartásáról, az komoly felkészülést, időt és türelmet igényel. Legtöbben még mindig kutyát vagy macskát tartanak háziállat gyanánt. Nézzük tehát, hogyan néz ki a felelős kutyatartás.

Fontos, hogy legyen elegendő időd arra, hogy foglalkozhass vele. Ha csak kikötözve tartod az udvaron, enni és inni adsz neki, de semmi más törődést nem kap tőled, akkor nincs is értelme, hogy kutyát tarts. A házőrzésért cserébe érdemel némi törődést. Ha panellakásban élsz, de mindenképpen szeretnél egy kutyát, vedd figyelembe a választásnál, hogy milyen igényei vannak annak a kutyának. Ne válassz olyat, amelyiknek nagy a mozgásigénye, mert nyilván nem tudja azt kiélni egy szűk lakásban. Ha kertes házban is éltek, nem árt néha elvinni sétálni őket, illetve vannak olyan fajták, amiket kimondottan futtatni kell, le kell fárasztani őket, különben kezelhetetlenné vállnak.

Ha túl kicsi gyermekeid vannak, arra is ügyelj, hogy ne túl agresszív kutyát válasz, bár neveléssel el lehet érni bármelyik kutyánál, hogy ne bántson senkit, mégsem ajánlott a dolog. Ha már elég nagyon a gyerekek, nyugodt szívvel választhatsz akármilyen kutyát, hiszen akkor már megértik a gyerekek is, hogy ne húzgálják a farkát, ne zavarják evés, alvás közben, mert arra rosszul reagálhatnak. Ha kertes házban élsz, mindezek elhalványulnak, mivel a kertben elkülönülve lehet tartani a gyerekektől is, illetve ott lehetőség van a szabadon engedésükre is, így elegendő mozgásterük nyílik.

Fontos, hogy hogyan eteted a kutyádat. Néha lehet nekik adni házi kosztot, de ez ne legyen rendszeres, hiszen alapvető tápanyagok hiányozhatnak belőle, mindenképpen nekik való kutyatáppal etesd őket. A kutyaeledelek csomagolásán mindig fel van tüntetve, hogy a kutyák mérete szerint milyen adagolás ajánlott, ezt jó ha betartjuk, így nem etethetjük túl ebeinket. Ha étel nem is, de friss víz mindig legyen a táljukban, erre különösen ügyelj a forró nyári napokon, olyankor akár naponta többször is érdemes cserélni a vizüket. Ne etesd őket csokoládéval vagy egyéb édességgel, ugyanis a szervezetük képtelen ezeket feldolgozni, hosszú távon komoly betegségek okozói lehetnek.

Ahogy az ember, úgy a kutyák sem szeretik az elhanyagolt, piszkos alvóhelyet, így az óljukat és magát a kutyát is igyekezzünk tisztán tartani. Olyan kutyaólat készítsünk vagy vásároljunk, ami kibírja a viszontagságos időjárást is, nem ázik be, illetve a szél sem tudja megtépázni. Fontos, hogy a tisztálkodásukhoz csakis kutyasampont használjunk, az emberek által használt samponok nem megfelelőek, ugyanis olyan káros anyagok juthatnak a szervezetükbe, ami akár meg is betegítheti őket. Mindemellett nem is tisztítanak olyan hatékonyan, mint a kimondottan nekik szóló samponok. A hosszú szőrű kutyáknak naponta fésülni kell a bundájukat, így mindig ápolt lesz külsejük. Az egészségükre való figyelem nem csak a tisztán tartásában merül ki, évről évre vigyük el őket a kötelező oltásokra, így komoly betegségeket előzhetünk meg.

A kutyák szeretnek mindent összerágni, ezért, hogy elkerüljük a cipőink szétszedését, először is ne hagyjuk olyan helyen őket, ahol könnyen rátalálhatnak, másfelől vegyünk nekik rágócsontot, vagy gumilabdát, amit nyugodtan rágcsálhat. Egészségüknek sem tesz jót, ha mindenféle dolgot megrágnak, esetleg meg is esznek. Pár éve már kötelező a kutyákba chipet ültetni, amely – amellett, hogy törvény kötelez a használatára -, azért sem elhanyagolandó, mert ha véletlen lába kélne az állatnak, a segítségével könnyebben a nyomára tudunk jutni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email