Ausztrál állatvilág
Állatvilág 2015-09-02 2687

Ausztrál állatvilág

Az Ausztrál kontinensre látogatók különleges állatvilágban gyönyörködhetnek. Elsőre talán mindenkinek a kenguruk jutnak eszükbe, ha Ausztráliára gondolnak.

Közülük is a legismertebb a vörös óriás kenguru, mely a világ legnagyobb erszényes emlőse. A kifejlett példányok elérheti a 180 cm magasságot, súlyuk pedig akár 90 kilogramm is lehet. Óriási, izmos lábainak köszönhetően akár 45 km/h sebességgel is tudnak száguldozni. Ezekkel az erős lábakkal képesek 9 méterre is elugrani. A hím egyedek narancssárgás-vöröses színűek, a nőstények pedig inkább kékes szürkének mondhatóak. Ausztrália vízben szegény, belső területein nagyszámú csoportokban élnek. A környezethez alkalmazkodva, hosszú ideig kibírják víz nélkül, fűfélékből is igen alacsony tápértékűt fogyasztanak. A kengurukról az a hír járja, hogy agresszív állatok, képesek akár leboxolni is az embert. Nos ez többnyire akkor fordul elő, ha fenyegetőnek érzik a közeledést, vagy épp párzási időszakban vannak, ugyanis ilyenkor a megszokottnál is agresszívabbak. A vörös óriás kenguruk születésük után anyjuk erszényében nevelkednek, ez akár több száz napig is így lehet. A dolog érdekessége, hogy a nőstény ezalatt újra teherbe eshet, majd miután az újszülött elhagyja az erszényt, körülbelül egy hónap elteltével életet is adhat az új jövevénynek.

Ausztrália másik híres állata a koala, mely szintén az erszényes emlősök fajába tartozik. Közeli rokona a szintén Ausztráliában élő wombatnak. Viszonylag kistestű állatról van szó, testsúlyuk 5 és 14 kilogramm közé tehető, magasságuk pedig épp hogy csak meghaladja a fél métert. Kinézetük alapján sokan a mackókkal azonosítják, ám semmilyen rokonságban nem áll a két faj. Vakon és kopaszon született kicsinyeiket a kengurukhoz hasonlóan körülbelül hat hónapig erszényükben nevelik. Táplálkozásuk kimerül az eukaliptusz levél fogyasztásában. Lassú anyagcseréjük miatt mozgásuk is lassú, emellett képesek akár 20 órát is aludni. A talajra csak nagyon ritkán merészkednek le, többnyire a fákon élnek.

Ausztrália ad otthont a világ talán legfurcsább élőlényének is, a kacsacsőrű emlősnek. Méretük körülbelül egy macskáéval egyenlő, testhosszuk fél méter, és közel két kilogrammot nyomnak. Kinézete elég bizarrnak mondható, kacsákhoz hasonló csőre és úszóhártyája van, ezzel szemben testét vastag és rendkívül dús szőrzet fedi. Legérdekesebb tulajdonsága, hogy az úgynevezett eleketro-szenzitív csőre érzékeli az elektromos áramot, amit más vízben lévő állatok izommozgásai keltenek. Ideje nagy részét a vízben tölti, úszás közben fülnyílásait becsukja. Vére nagyobb mennyiségű hemoglobint tartalmaz, mint más emlősállatoknak, így tovább vissza tudja tartani a lélegzetét, ez a táplálékszerzés során válhat hasznára. Nem csak kinézete, szaporodási szokása miatt is különlegesnek mondható. Két éves korában éri el az ivarérett állapotot, ezután tojásokat rak le, majd az azokból kikelő újszülötteket hasi bőrszöveteiből szivárgó tejjel táplálja. Érdekességnek számít még az a tény is, hogy az újszülöttek fogakkal születnek, de azok még fiatal korukban, fokozatosan elszarusodott lemezekké alakulnak át.

Ausztráliába látogatva egy másik tojásrakó emlőssel is találkozhatunk, a szintén furcsa kinézetű hangyászsünnel. Henger alakú testén a szőrzet erőteljes tüskékké alakult át, hosszú csőszerű orruk pedig lehetővé teszi, hogy könnyedén kiszippantsák az üregekből a hangyákat, mely fő táplálékforrása. Az egyetlen olyan emlős melynek nincsenek fogai, helyette szájpadlásából kinövő erős tüskék teszik lehetővé, hogy szétmorzsolja a rovarok kitin páncélját.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Így neveld a kutyádat

A kutya az ember legjobb barátja, vallja a mondás, ehhez azonban először jó modorra kell őket nevelni, meg kell nekik tanítani mit szabad és mit nem, hogyan viselkedjenek az egyes

Állatvilág

A kutyatartás rejtelmei

Legyen szó bármilyen állat tartásáról, az komoly felkészülést, időt és türelmet igényel. Legtöbben még mindig kutyát vagy macskát tartanak háziállat gyanánt. Nézzük tehát, hogyan néz ki a felelős kutyatartás. Fontos,

Állatvilág

Rovarinvázió a láthatáron

A tél elmúltával várhatóan ebben az évben is rovarinvázióval kell számolnunk. Már látható jelei vannak, hogy hangyák, szúnyogok, kullancsok és egyéb kellemetlen rovarok törnek be életterünkbe, és zavarják meg nyugalmunkat.