Tollas kedvencek otthonra

Állatvilág

Egy időben hatalmas divat volt papagájt tartani otthon, a sokféle madár közül főleg azokat választották, melyeket beszédre is meg lehetett tanítani. Mára azonban nem csak papagájokat, más díszmadarakat, például különböző pintyfajtákat is előszeretettel választanak szárnyas kedvencnek az emberek.

A papagáj

Hullámos papagáj / Flickr

Azok, akik egy igazán cserfes háziállatra vágynak, válasszák a hullámos papagájt. Nincsenek nagy igényei, így a tartása sem túl bonyolult. Mint minden házi kedvencnél, a madaraknál is előnyt jelenthet, ha fiatal korban kerül hozzánk, így könnyebben meg tudják szokni az új környezetet. A hullámos papagáj társas lénynek mondható, így a legideálisabb, ha egy párt vásárolunk belőlük. Nagy a mozgásigényük, ezért naponta engedjük ki őket a kalitkájukból, hagyjuk, hogy szabadon repkedhessenek a lakásban. Arra ügyeljünk, hogy ez idő alatt csukva legyenek az ablakok és ajtók, nehogy kirepüljenek a szabadba.

Többféle színben kaphatóak, így mindenki megtalálhatja a számára legszebb példányt. A nagy mozgásigény miatt igyekezzünk minél tágasabb kalitkát beszerezni számukra. Helyezzünk el benne ülő rudat vagy hintát, így játékos énjüket is kiélhetik. Az etetésük sem bizonyul bonyolultnak, főleg magvakkal táplálkoznak, kedvencük a köles. Ezt könnyedén beszerezhetjük egy állateledel boltban. Kedvelt csemege számukra még a reszelt alma, sárgarépa valamint spenót és salátalevél. Ezekért nem kell állateledel boltba rohanni, megvásárolhatjuk őket a piacon is. A ketrecben mindig legyen friss víz, ugyanis az ivás mellett imádnak pancsolni is a vízben.

A kanárimadár

Kanárimadár / Flickr

A papagáj után legtöbben a kanári mellett döntenek, ha valamilyen díszmadarat szeretnének otthonukban tartani. Az előbb említett hullámos papagájhoz hasonlóan a kanárik is szeretik a társaságot, így belőlük is tarthatunk egyszerre többet. Ám ha nem akarjuk őket tenyészteni, akkor nem ajánlott a hím-nőstény párosítás, inkább tartsunk azonos neműeket. Aprócska termete miatt egy közepes méretű ketrec tökéletes lakhely lehet számukra. Ülőfát az ő ketrecükbe is nyugodtan tehetünk, ugyanis szeretnek a magasban üldögélni. A legideálisabb, ha a lakás napfényes pontjára helyezzük el őket, a csodás időjárás dalolásra késztetheti madarainkat.

Kedvelt csemegéje a csírázott, illetve az olajos magvak, utóbbit mindennél jobban szereti. Az állateledel üzletekben külön kanáriknak készült eleséget könnyedén be tudjuk szerezni. Elvétve adhatunk neki sárgarépát, salátát illetve tojást is. Nem igényel semmilyen táplálék kiegészítőt vagy vitamint, ezek fogyasztása akár túlsúlyossá is teheti. Hasonlóan a papagájokhoz, a kanárik is szeretnek fürdőzni, így a vizes tál mellett akár fürdőzésre alkalmas mini medencét is tarthatunk a kalitkában. A kanárik elsősorban jellegzetes sárga színükről ismertek, más színben nem fordulnak elő, de így is üde színfoltjai lehetnek a lakásnak.

A beó

Beó / Flickr

A hangutánzó madarak közül a legismertebb a seregélyek családjába tartozó beó. Rengeteg hangot képes utánozni, akár az emberi beszédet is, így akik egy igazi dumagépre vágynak szerezzenek be egy beót. Mivel elég nagyméretű madárról van szó, még a legnagyobb kalitka is börtön számára, ezért inkább egy röpde ajánlott nekik. Az előzőekben említett madarakhoz hasonlóan nincsenek különleges igényei. Többnyire rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Ők is imádnak fürdőzni, ezért nekik is ajánlott egy nagyobb edényben vizet tartani a kalitkájukban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email