Tollas kedvencek otthonra
Állatvilág 2015-07-15 2488

Tollas kedvencek otthonra

Egy időben hatalmas divat volt papagájt tartani otthon, a sokféle madár közül főleg azokat választották, melyeket beszédre is meg lehetett tanítani. Mára annyi változott, hogy nem csak papagájokat, más díszmadarakat, úgymint kanárit, különböző pinty fajtákat is előszeretettel választanak háziállatnak az emberek.

Azok, akik egy igazán cserfes háziállatra vágynak, válasszák a hullámos papagájt. Nincsenek nagy igényei, így a tartása sem túl bonyolult. Mint minden házi kedvencnél, a madaraknál is előnyt jelenthet, ha fiatal korban kerül hozzánk, így könnyebben meg tudják szokni az új környezetet. A hullámos papagáj társas lénynek mondható, így a legideálisabb, ha egy párt vásárolunk belőlük. Nagy a mozgásigényük, szeretnek repkedni, ezért naponta engedjük ki őket a kalitkájukból, hagyjuk, hogy szabadon repkedhessenek a lakásban. Arra ügyeljünk, hogy ez idő alatt csukva legyenek az ablakok és ajtók, nehogy kirepüljenek a szabadba. Többféle színben kaphatóak, így mindenki megtalálhatja a számára legszebb példányt. A nagy mozgásigény miatt, igyekezzünk minél tágasabb kalitkát beszerezni számukra. Helyezzünk el benne ülő rudat, vagy hintát, így játékos énjüket is kiélhetik. Az etetésük sem bizonyul bonyolultnak, főleg magvakkal táplálkoznak, kedvencük a köles. Ezt könnyedén beszerezhetjük egy állateledel boltban. Kedvelt csemege számukra még a reszelt alma, sárgarépa valamint spenót és salátalevél. Ezekért nem kell állateledel boltba rohanni, megvásárolhatjuk őket a piacon is. A ketrecben mindig legyen friss víz tartva, ugyanis az ivás mellett, imádnak pancsolni a vízben.

A papagáj után, legtöbben a kanári mellett döntenek, ha valamilyen díszmadarat szeretnének otthonukban tartani. Az előbb említett hullámos papagájhoz hasonlóan a kanárik is szeretik a társaságot, így belőlük is tarthatunk egyszerre többet. Ám ha nem akarjuk őket tenyészteni, akkor nem ajánlott a hím- nőstény párosítás, inkább tartsunk azonos neműeket. Aprócska termete miatt, egy közepes méretű ketrec tökéletes lakhely lehet számára. Ülőfát az ő ketrecükbe is nyugodtan tehetünk, ugyanis szeretnek a magasban üldögélni. A legideálisabb, ha a lakás napfényes pontjára helyezzük a ketrecet, a csodás időjárás dalolásra késztetheti madarunkat. Kedvelt csemegéje a csírázott, illetve az olajos magvak, utóbbit mindennél jobban szereti. Az állateledel üzletekben külön kanáriknak készült eleséget könnyedén be tudjuk szerezni. Elvétve adhatunk neki sárgarépát, salátát illetve tojást is. Nem igényel semmilyen táplálék kiegészítőt vagy vitamint, ezek fogyasztása akár túlsúlyossá is teheti. Hasonlóan a papagájokhoz, a kanárik is szeretnek fürdőzni, így a vizes tál mellett akár fürdőzésre alkalmas mini medencét is tarthatunk a kalitkában. A kanárik első sorban jellegzetes sárga színükről ismertek, más színben nem fordulnak elő, de még így is üde színfoltjai lehetnek a lakásnak.

A hangutánzó madarak közül a legismertebb, a seregélyek családjába tartozó beó. Rengeteg hangot képes utánozni, akár az emberi beszédet is, így akik egy igazi dumagépre vágynak szerezzenek be egy beót. Mivel elég nagyméretű madárról van szó, még a legnagyobb kalitka is börtön számára, ezért egy röpde ajánlott az elhelyezésére. Az előzőekben említett madarakhoz hasonlóan, nincsenek különleges igényei. Többnyire rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Ők is imádnak fürdőzni, ezért nekik is ajánlott egy nagyobb edényben vizet tartani a ketrecükben.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Vízi ragadozók

Nem csak a szárazföldeken találkozhatunk ragadozó állatokkal, a folyók és óceánok is megannyi ragadozót rejtenek. Krokodilok, cápák, piranhák… nézzük őket sorjában. A Szahara és az afrikai kontinens déli részének kivételével

Állatvilág

Vadászgörény otthonra

A vadászgörény tartása csak azoknak ajánlott, akiknek van elég idejük és türelmük hozzá, mivel nagy odafigyelést igényelnek. Akár egy kutyát, nevelni kell, meg kell tanítani, mit szabad és mit nem.

Állatvilág

Afrikai állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák