Wellnessturizmus
Életmód 2015-07-23 910

Wellnessturizmus

Ünnepekkor és nyáron tömve vannak a wellness szállodák, külföldi és hazai vendégekkel egyaránt. A korosztály vegyes, kisgyermekes családoktól, fiatal párokig, szinte mindegyik típus megtalálható az év bármely időszakában, ezekben a komplexumokban. Mára egy külön fogalommá és egyben iparággá alakult e tevékenység, ami a wellnessturizmust nevet kapta. Úgy lehetne a legjobban definiálni, hogy az emberek szabadidejüket, nyaralásukat egészségük megőrzésével igyekeznek összekapcsolni. Ez nem összetévesztendő az egészségturizmussal, ami kimondottan azokra a külföldiekre jellemző, akik hazánkban vesznek igénybe különböző gyógyászati kezeléseket, például fogászati szolgáltatásokat. A wellness egyszerre okoz testi és lelki felüdülést a használóknak.

Kezdetben ezt a cél szolgálták a gyógyfürdők, ahol a gyógyhatású termálvízben relaxálhattak a vendégek. Mára azonban az egész világot, beleértve hazánkat is, elárasztottak a kimondottan wellness szolgáltatásokra szakosodott szállodák. Az itt igénybe vehető szolgáltatások palettája rendkívül széleskörű, melyek egyaránt alkalmasak a munka okozta fáradalmak, stressz kipihenésére és a testi egészség fenntartására.

A szolgáltatások minősége és mennyisége országonként és szállodánként eltérőek lehetnek. A Magyarországon található wellness központok igyekeznek évről évre egyre többet nyújtani vendégeik számára. A legkedveltebb szolgáltatások közé tartozik a masszázs, ez úgymond a passzív tevékenységek közé tartozik, mivel a páciens csak fekszik a masszázsasztalon és közben szakavatott kezek gondoskodnak arról, hogy kellő képen ellazulhasson. A kezelés nem csupán a lelki megnyugvást szolgálja, a különböző masszázs olajakkal és krémekkel olyan hatóanyagokat juttatnak a bőrbe, melyek hozzájárulnak a bőr megújulásához. Szintén a nagy közkedveltségnek örvendő szolgáltatások közé tartozik a szauna. Ezeknek többféle típusa is előfordulhat, ismerős lehet a finn és infraszauna. A finn szauna inkább azoknak ajánlott, akik jól tűrik a magas hőfokot, ugyanis működése akár a 70 °C is meghaladhatja. Az infra szauna már nevében is benne rejti, hogy infrasugarak segítségével hatol be a bőr mélyebb rétegeibe. Az viszont mind a kettőről elmondható, hogy az izzasztás révén, méregtelenítő hatásuk van.
A nők körében nagy népszerűségnek örvendnek a különböző kozmetikai kezelések, persze akadnak férfiak is a páciensek között. Ezek magukba foglalják az arctisztító kezelésektől kezdve a manikűr, pedikűrszolgáltatásokat is.

A wellness központok mindegyike hatalmas vízi komplexummal van összekapcsolva, ahol az úszás, jacuzzi és gyógyfürdőzés mellett olyan szolgáltatások is igénybe vehetők, mint az aquafitness. Ez egy olyan mozgásterápiát jelent, melyet vízben kell végezni. A medence partjáról szakavatott edző adja a vízben lévőknek az utasításokat, mikor milyen mozdulatsort csináljanak. Első hallásra könnyűnek és kellemesnek hangzik, ám ha bátorkodunk kipróbálni, rájövünk, hogy egy igen megterhelő mozgásformáról van szó, hiszen a víz alatti nyomásnak köszönhetően jóval nehezebb az egyes mozdulatokat végrehajtani. Vannak helyek, ahol a szabadtéri sportolásra is van lehetőség, erre szolgálnak a tenisz illetve squash pályák.

Minden bizonnyal elmondható, hogy azok, akik élnek a wellness szállodák nyújtotta széleskörű lehetőségekkel, testi és lelki szempontból is egy új emberként távozhatnak onnan.

Ezt olvastad már?

Életmód

A munkamánia jelei

Több fokozata is lehet annak, hogy valaki mennyire él a munkájának, mi az, ami még egészséges, és mi az, ami már beteges munkamániára vall. Apró, de olykor nagyon is szembeötlő

Életmód

Miért fontos vitaminokat szedni?

Vitaminokra szüksége van az emberi szervezetnek. Mindenkinek igényei szerint ajánlott biztosítani az optimális vitaminszintet. A szükségletektől függően szedhet valaki egy- vagy több fajta vitamint, melyek mind megtalálhatóak természetes közegben, de

Életmód

Igyál eleget, mert ezzel jót teszel az egészségednek!

Egészséges életmód. Mit és mennyit iszunk, vajon iszunk-e egyáltalán eleget. Ezek a kérdések nap mint nap bennünket is érintenek. Odafigyelünk a szervezetünkre, a helyes táplálkozásra, szeretnénk megtartani karcsú vonalainkat, a