Filmnézés korhatárosan, szülői felügyelettel
Egyéb 2015-09-29 714

Filmnézés korhatárosan, szülői felügyelettel

Bár a közmédia egyre többet tesz a gyermekek lelki egészségéért, nem szabad elfelejteni, hogy a TV készülékek előtt ülő sok-sok ezer kiskorú gyakran egyedül van otthon, és a távirányítóval a kezében szabadon váltogatja a csatornákat, nem gondolva a megkötöttségekre és tiltó szabályokra.

A kereskedelmi tévéken nemcsak gyerekbarát műsorokat, hanem erőszakos és erkölcsileg gyakran vitatható tartalmú filmeket, illetve valóságshow-kat vetítenek. A rendszeresen nézett brutalitás bizonyítottan negatív hatást fejt ki a gyerekekre; a főszereplők erőszakos viselkedése a filmekben minta lehet, amire építve akár egy öt éves gyerek is agresszív viselkedéssel tud reagálni. Hihetetlen, hogy a szabadság elvét tükrözve, minél több a választható TV-csatorna, annál bizonytalanabb a néző, milyen műsorra kapcsoljon. A bőség zavarában eltévedve még nehezebb helyzetben vannak a gyerekek, akiknek a reklámok is folyton azt sugallják, szerezzék meg, amire szükségük van. A kérdés az, valójában mire is van szüksége egy 5-10 éves gyereknek?

A magyarországi közmédia jó példával járt elő, amikor gyerekbarát műsorcsatornát indított el, hogy visszahozza a gyerekek életébe a mesék báját. Amikor a japán animációs filmek ezrével lepik el a becses mesebirodalmat, indokolt egyes nem kívánatos tartalmak kiszűrése. A korhatárt jelző karikák kitétele sokat segített a kereskedelmi csatornákon is, de ennek csak akkor van látható haszna, ha felnőtt is csatlakozik a filmet néző kiskorúhoz, felügyelve annak választását. A veszély nem kicsi, amit egyes erőszaktól túláradó vagy pornográf filmek jelentenek. Sajnos, az amerikai vígjátékok újabban szintén hemzsegnek a vulgáris, ízléstelenséget tükröző kifejezésektől; cím alapján nehéz eldönteni, megfelelő filmről van-e szó a kiskorú számára vagy sem.

A szülő sokat tehet gyermeke egészséges lelki fejlődése érdekében, ha odafigyel saját televíziózási szokásaira is. A kicsik okosak, és látják, mi anya és apa kedvenc műsora. Ők is átveszik a rajongásukat a nevezett műsor iránt, és kedvencnek nevezhetnek ki akár egy délután vetített brazil szappanoperát is, ha a család rendszeresen azt nézi. A felelősség óriási, lényegében a szülő dönt gyermeke sorsa felől saját példájával. Aki tudatosan, erkölcsi kötelességével azonosulva teszi a dolgát, kevesebb kamaszkori problémával szembesül a későbbiekben; aki viszont hanyagolja gyermeke etikai fegyelmezését, kihívja a sorsot maga ellen, és akaratlanul feszültséget idéz elő a családtagjai között. Az eltérő, nehezen elfogadható viselkedési módok az otthoni békesség kerékkötői lesznek.

Tény, hogy olyan világban élünk, amikor a sok külső inger éri a gyermekeket. Tény, hogy a multimédia használatával egyre több az információ, ezzel együtt pedig a negatív impulzus, mely károsan hat a pszichére. A társas kapcsolatok alapját a fiataloknál a modern technológiák iránti érdeklődés képezi, ezért is kell a szülőnek éberen őrködnie csemetéje fölött, hogy a látszatra hobbiszerű érdeklődés és ízlés ne forduljon ártalmas szenvedélybetegségbe, átformálva a gyermek személyiségét.

A televíziózási szokások mára megváltoztak, mivel az internetről pillanat alatt letölthető bármilyen tartalom. A hangsúly a „bármilyen” szón van, mivel a gyerekek általában azt nézik meg, amiről tudják, hogy tilos. A túl korán felkeltett érdeklődés bizonyos tiltott dolgok iránt nehezítik az egészséges testi-lelki fejlődést, ezért jó, ha felnőtt nyomon követi a gyerek netezési napirendjét. Az őszinteség a családban, a harmonikus szülő-gyerek kapcsolat a legjobbat hozza ki a kiskorúból, de nem szabad elfelejteni, hogy még ebben az optimális esetben is nagy a veszély, hogy olyan vizekre evez a féltett kislány vagy kisfiú, ahol a talált tartalommal nem tud mit kezdeni, vagy összezavarja érzésvilágát. Az erőszakosság és túlfűtött érzékiségnek semmi köze a gyermekkorhoz, ezért amennyire csak lehet, távol kell tartani a gyerekektől, megőrizve ártatlan gondolkodásukat és tisztaságukat az emberiség mentális egészsége érdekében.

Ezt olvastad már?

Egyéb

A 10 legidegesítőbb dolog, ha kajáról van szó

Aki éhes, semmi másra nem tud gondolni, csak az ételre. Gondolatban finomabbnál finomabb falatok sorakoznak előtte az asztalon, illatukat érzi, és gyomorkondulása jelzi, itt az ideje a megérdemelt ebédnek. Az

Egyéb

Hogyan tanuljak idegen nyelvet?

A nyelvtanulás már-már divat napjainkban. Idősek és fiatalok egyaránt kedvet kapnak arra, hogy elsajátítsanak legalább egy nyelvet az anyanyelvük mellett. Ha valaki időt, energiát és pénzt nem sajnálva vág bele

Egyéb

Karácsonyi népszokások

A karácsonyi időszakhoz rengeteg magyar népszokás és hagyomány kapcsolódik, de vajon mindről tudjuk, hogy pontosan mit takarnak. Mi az a regölés vagy Lucázás? Kik az aprószentek és mikor ünnepeljük őket?