Két diéta, egy cél

Életmód

Mint égen a csillag, annyi diétás módszer közül lehet ma már választani, mégis akadnak olyanok, akik rosszul állnak neki a fogyásnak. Először is érdemes tisztázni, hogy nem minden diéta jár tényleges fogyással. Másodszor az, ha nem táplálkozunk rendesen, kihagyjuk a reggelit, napközben pedig alig eszünk, az nem egyenlő a diétával.

Csak gyümölcsökkel és zöldségekkel nem lehet lefogyni, hacsak nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy utána járjunk, melyikből menyit szabad enni. Azt is el kell felejteni, hogy éheztetjük magunkat, ugyanis a jó diéta nem a koplalásról szól. Az önsanyargatással könnyen pórul járhatunk. Pár napig talán kibírható az étel megvonása, de hosszútávon megterhelő, és végül a „diéta” feladására kényszerülünk, amit egy hatalmas lakomával ünnepelünk. Így nemhogy fogyást nem lehet produkálni, de még pár kiló fel is szaladhat.

Ahhoz mérten, hogy mennyire vagyunk kitartóak, válasszunk diétát. A kevésbé kitartóak inkább a rövidebb ideig tartó, pár napos, vagy hetes programokat válasszák. Bár az idő nem áll egyenes arányban a diéta keménységével, mégsem ajánlom, hogy olyasmire kényszerítsék magukat, amit végig teherként élnek meg.

Az egyhetes shaolin diéta remek módszer lehet arra, ha valaki rövid idő alatt sokat szeretne fogyni. Valljuk be, ez szinte mindenki álma. Ezzel a diétával akár öt kiló is leadható, önsanyargatás nélkül. A módszer pozitívuma, hogy könnyen betartható, pusztán arra kell odafigyelni, hogy mindig friss zöldségekből és gyümölcsökből készítsük az ételeket. A konzerves, gyorsfagyasztott verziók tiltottak. Az alapanyagok mellett az időbeosztásra is érdemes odafigyelni, a reggelit pontban hétkor, a tízórait egyértelműen tízkor, az ebédet dél és 13 óra között, az uzsonna 16 és 17 óra között, a vacsorát pedig hat órakor fogyasszuk el.

Az előírt adagok pedig a következőek:

Első nap reggelire egy bögre párolt barna rizs naranccsal és kivivel.
Tízóraira csupán egy alma vagy narancs, esetleg körte elfogyasztása ajánlott.
Ebédre natúr, főtt csirke nyers zöldségekkel, amit citrom levével vagy olívaolajjal lehet ízesíteni.
Uzsonnára szintén gyümölcs ajánlott, ismét alma vagy körte.
Vacsorára pedig fogyasszunk gyümölcssalátát.

Második nap a reggeli lehet ugyan az, mint az előző nap volt, és a tízóraira is ugyan ez vonatkozik.
Ebédre ehetünk párolt halat rizzsel, a mérce továbbra is egy bögre legyen.
Uzsonnára ismét alma vagy narancs, vacsorára pedig csak is friss zöldségek párolva.

Harmadik nap a reggeli még mindig ugyan az, mint az előző napokon, a tízórainál viszont változás áll be, a gyümölcsöket most már aszalt formában kell fogyasztani.
Ebédre zöldséges pizza, vagy spagetti, viszont arra ügyeljünk, hogy sajtot egyikhez se fogyasszunk.
Az uzsonna továbbra is alma vagy körte, vacsorára pedig jöhet egy friss gyümölcsökből összerakott gyümölcssaláta.

Negyedik nap a reggeli rizs gyümölcsökkel, tízóraira pedig aszalványok.
Ebédre pároljunk natúr pulykamellet, mellé tálaljunk főtt burgonyát, amit egy diónyi vajjal is megspékelhetünk.
Uzsonnára ehetjük a szokásos gyümölcsöket.
Vacsorára ismét párolt zöldségek ajánlottak.

Ötödik napon még mindig rizs és gyümölcs a menü.
Tízóraira friss gyümölcs, ebédre pedig egy kiadós párolt csirkemell vagy hal zöldborsóval.
Uzsonnára egy körte vagy alma, vacsorára pedig ismét a jól bevált gyümölcssaláta.

Hatodik nap némi változás következik be a reggelit illetően, már csak rizst lehet fogyasztani, elmaradnak a gyümölcsök.
Tízóraira viszont még mindig az alma vagy körte ajánlott.
Az ebéd jóval visszafogottabb, mint eddig volt, már csak frissen facsart gyümölcslét ihatunk.
Uzsonnánál ismétlődik a tízórai menüje, vacsorára pedig szintén csak gyümölcslét lehet inni.

Hetedig nap az úgynevezett önkontroll napja, nincs megszabva, hogy mit ehetünk, csupán annyi, hogy a napi ötszöri étkezést be kell tartani és ügyelni kell a mértékletességre.

Azoknak, akik komótos tempóban szeretnék végezni a diétát egy négy szakaszból álló, egyenként 17 napig tartó diéta ajánlatos. Ez a diéta úgy állítja be a szervezet anyagcseréjét, hogy az minden pillanatban égeti a zsírt, még alvás közben is.

Az első 17 nap a leg emberpróbálóbb és egyben legeredményesebb időszak is, mivel ekkor lehet a legtöbb kilótól megszabadulni, valamint az egészséges táplálkozás alapjait is el lehet sajátítani. Ezeken a napokon arra kell nagy figyelmet fektetni, hogy mennyi szénhidrátot viszünk be a szervezetünkben, ugyanis alaposan le kell azt csökkenteni. Naponta mindösszesen 1200 kalóriát lehet bevinni. A diéta ezen szakasza egy méregtelenítő kúrával is felér, hiszen fel kell hagyni a cukor fogyasztásával, a káros szenvedélyektől meg kell szabadulni, úgy mint a dohányzás, alkohol fogyasztás. Ez alatt az idő alatt szárnyast, halat, tojást és szinte bármennyi friss zöldséget lehet fogyasztani. Viszont rengeteg dologról le kell mondani, csokit, cukrot, rizst, krumplit egyáltalán nem lehet enni. Ez indítja be majd a nagyfokú fogyást, testünk elkezdi felélni a zsírtartalékait.

A diéta második szakaszában megemelkedik a bevihető kalóriák száma, ugyan nem sokkal, de ezeken a napokon már 1500 kalória bevitel a megengedett. Kibővül a fogyasztható ételek tárháza, főleg a húsok terén. Ehetsz bárány illetve marhahúst is. Megengedett, hogy néha rizst egyél, vagy édesburgonyát köretnek. Babot és mindenféle hüvelyes zöldségből is nassolhatsz ezután. Persze ennek a szakasznak is meg van a trükkje, nem tarthatod minden nap ezt a fajta táplálkozási szokást. Váltogatni kell az előző szakasz napjaival, egyik nap kevesebb, másik nap több szénhidrátot vihetsz be. A legjobb, ha jelölöd a naptárba A és B-vel a napokat, így könnyen betartható a rendszer.

A harmadik szakasz az úgynevezett stabilizációs időszak, amikor nagymértékben lassul a fogyás intenzitása és a központba az egyensúly megteremtése kerül. Innentől megengedett az alkohol fogyasztása is, persze csak mértékkel. Mivel többféle ételt fogyaszthatunk, most már olyan szabályokra kell figyelni, mint a két óra után már nem fogyasztunk szénhidrátot vagy, hogy vissza vesszük a fehérje bevitelt. A diéta egésze alatt ajánlott a testmozgás, viszont ettől a szakasztól kezdve, annak intenzitását növelni kell.

Bár a negyedik szakasznak is 17 napot jelöltek ki, valójában ennek már élethosszig kéne tartania. Azokat a szabályokat és praktikákat, amiket az előző szakaszokban elsajátítottunk, kell megtartani. Nem a fogyás, hanem a stagnálás lesz a cél. Ahhoz, hogy még mindig ne érzed tehernek a diétát és ezt a fajta életmódot, vezess be úgynevezett csaló napokat. Legyenek ezek a hétvégék, mivel ekkor van idő a kikapcsolódásra is. Ezeken a napokon bulizhatsz, fogyaszthatsz több alkoholt és az étkezésre sem kell annyira odafigyelned. Viszont hétfőtől péntekig újra visszaáll minden a rendes kerékvágásba, figyelned kell arra, hogy mikor és mit eszel, illetve a rendszeres sportolást sem hanyagolhatod el.

Összességében bármelyik módszert is válasszuk, azelőtt, hogy belevágnánk, mérlegeljünk, nézzük meg miket lehet fogyasztani az egyik, és miket a másik diéta alatt, és saját képességünkhöz mérten válasszuk ki a számunkra legideálisabbat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email