Az ősz borzalmai
Életmód 2016-11-12 743

Az ősz borzalmai

Itt van az ősz, itt van újra. Bizony itt van, és én még ma sem értem, Petőfi mit is szeretett benne annyira. Komor és mogorva, nem más, mint a tél előszele. A hulló falevelek színeit össze sem lehet hasonlítani egy színpompás nyári virágoskerttel. Ne is akarjon erről meggyőzni senki sem. De mindezen tulajdonságai mellett, leginkább azért gondolok ilyen nagy ellenszenvvel az őszre, mert minden évben sajnos azok táborát gyarapítom, akik már az évszak kezdetén belebonyolódnak a megfázásba.

Gondolhatnánk, hogy a hibáiból tanul az ember, és a 2-3 szenvedés után, már időben kapcsol és megkezdi az óvintézkedéseket. Sajnos nem így van, de erről is az ősz tehet, mely oly hirtelen, ravaszul csap le minden évben, hogy képtelenség rá időben felkészülni. Egyik nap még nem bírsz a hőséggel, másnap pedig már azt látod a híradóban, hogy Erdély magasabb területein leesett az első hó. Hát kérdem én, hogy lehet erre felkészülni? Sehogy!
Na de képzeljük el, hogy újra minden olyan rendben folyik, mint 20-30 évvel ezelőtt, az évszakok között meg van az egészséges átmenet, mindenkinek van ideje kellő időben felkészülnie a változásra. Íme, néhány tipp, hogyan lehet megfázás nélkül nekivágni az őszi hónapoknak.

Amivel biztosan nem tudunk mellé nyúlni, az a sport. Folyamatosan művelni kell valamilyen formában. A legjobb, ha fokozatosan egyre nagyobb terhet teszünk magunkra. Ezt nem kell szó szerint venni, ne csak súlyemelésnél növeljük a súlyokat. Fussunk egyre nagyobb távokat, töltsünk több időt mozgással. Feszegessük a határainkat, de csak addig, amíg még jólesik, így nem terheljük le magunkat, épp az ellenkezője történik, szervezetünk és testünk megerősödik és ennek köszönhetően könnyebben veszi fel a harcot a betegségekkel szemben.

A kitartó mozgás után jutalmazzuk meg szervezetünket alaposan. Együnk ínycsiklandozó ételeket, melyek friss alapanyagokból készülnek. Ősszel már nehezebb ezeket beszerezni, de erre az a megoldás, hogy ne vágyjunk olyan ételekre, amelyeknek épp nincs szezonja. Savanyú káposztát a szervezetnek, de csakis természetes érlelésűt, amely a gondos munkának köszönhető, nem pedig annak a rengeteg sónak, amivel sürgetni próbálták a savanyodás folyamatát.

Nem csak finom, vitamindús ételekkel lehet jutalmazni magunkat. Ősz és tél tájékán, fáradékonyabb az ember, így a szokásos 6-7 óra alvás helyett, ha megtehetjük, hosszabbítsuk meg egy órával az alvással töltött időt.

Az előbb felsoroltak mind a belső egyensúly és egészség megteremtésében tudnak szerepet játszani, de nem árt, ha külsőleg is felkészítjük magunkat a hideg közeledtére, ami karöltve jár az influenzával. Főleg a fiatalabb korosztály követi el azt a hibát, hogy nem törődnek az időjárás változással, egyfajta tüntetés képen, hogy ők bizony nem akarnak búcsút inteni a nyári életérzésnek, továbbra is lenge ruhákban járnak. Ez már csak azért is jelent nagy problémát, mert az egyik legnagyobb fertőzésforrást jelentik, mivel nap mint nap rengeteg emberrel érintkeznek, így könnyen át tudják adni a bacilusokat. Viszont rendkívül egyszerű a megoldás. Időben be kell szerezni az őszi trendnek megfelelő ruhadarabokat, amelyek nem utolsó sorban a rétegzett öltözködést is szolgálják, így elkerülhető a meghűlés.

Ha mindezek ellenére is magával ragad az influenza, nem tehetünk mást, mint, hogy orvoshoz megyünk, beszedjük a gyógyszereket, sokat pihenünk és semmi képen sem megyünk olyan közegbe, ahol újabb emberekre ragaszthatjuk rá a kórt.

Ezt olvastad már?

Életmód

Mi a tartós párkapcsolat titka?

Sokan sokat fizetnének azért, ha megtudhatnák, hogyan lehetnek boldogok párjukkal. A válások száma egyre emelkedik Európában is, nem tudni, hogy a most felnövekvő generáció mennyire képes egy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatra

Életmód

A náthának ezennel vége! Ne függj tovább a zsebkendőtől!

A tél sokak számára egyet jelent a náthával és az influenzával. Az erős immunrendszer ugyan ellenáll a vírusoknak, de akik erre hajlamosak, azonnal lebetegednek, és akkor jöhet a táppénz, jön

Életmód

Aludni kellene, de olyan nehezen megy…

A lefekvés és az elalvás valódi tortúrát jelenthet esténként. Mert van, amikor az embernek sehogyan sem akar álom jönni a szemére. Ilyenkor feszültekké és idegesekké válunk. És minél tovább töprengünk