Legyen véleményed! Vállald fel önmagad!

Életmód

Amikor a divat mindent visz, mert általa kapnak az emberek biztos képet az aktuális trendről, nehéz elképzelni, hogy valaki vágyik a kitörésre a tömegből. Amikor a siker titka az íratlan szabályokban rejlik, melyek megmondják, mire kell vágynod, hogyan kell öltözködnöd és mit kell megvenned, akkor megjósolható, hogy kevesen fognak nemet mondani a trendre és vállalni önmagukat. Sajnos, a tények azt mutatják, hogy a tizenéves korosztály számára divatmagazinok szlogenjei az iránymutatók és úgy viselkednek, mint ahogy a filmekben látják viselkedni a főhősöket: nagyzolva, szabad szájúan, s gyakran bántón.

A modern életvitel velejárója manapság, hogy trendiek legyünk. Nem arról van szó, hogy mi mit akarunk, hanem, hogy mit vár el tőlünk a világ. Így hát elnyomva az egyéni ízlést, nem meglepő, hogy alig akadnak egyéniségek a fiatalok körében, akik szembemennének az erőltetett életstílusokkal. Csak kevesen teszik fel a kérdést: mi van akkor, ha nem passzol hozzám az új stílus? Kívülálló leszek? A többiek kinéznek maguk közül? Nos, a tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalok hajlamosan maguk közül kivetni azokat, akik jellemesebbek és nemet mondanak a divathóbortnak.

Az internetes szolgáltatások jó lehetőséget adnak a trendek kifejlődésére, mivel gyorsabban terjednek el, mint egy vírus. A kamaszok hűségesen figyelemmel követik sztárjaik, kedvenc celebjeik életét, s akaratlanul is átveszik az ő stílusokat. A vágy a tökéletességre, az elfogadásra pont az ellenkező irányba viszik a tiniket; miközben makacsul hajtanak a népszerűségre, elvesztik saját magukat. Már nem tudják, mit akarnak, nem tudják, mi jó nekik, csak szükségletek vannak, melyeket tűzön-vízen át ki akarnak elégíteni. Korosztálytól függetlenül óhajtják a sikert, miközben ferde képük van a sikerhez vezető útról.

A szakemberek csordaszellemnek nevezik, amikor tömegesen követnek bizonyos elveket. Tipikus a tiszteletlen magatartás, amikor otthon, iskolában szembeszállnak a feljebbvalót megtestesítő szülővel és tanárral. A fiatalok tömegbe verődve alakítanak ki életszemléletet, melynek radikalizálódása nemcsak elképesztő, de veszélyes is lehet. Az európai társadalmakban manapság épp divatját élik a szélsőséges nézetek, melyek szocializációtól gyakran függetlenül alakulnak ki. A 10-20 év közötti lányok és fiúk befolyásolhatósága nagy méreteket öltött Magyarországon is. A média sulykolta bugyutaságokra vevők: elhiszik, hogy minden róluk szól, mindent megtehetnek. A racionális gondolkodás háttérbe szorult, s egyedüliként a haverok mindenhatóságában hisznek – tévesen. Gyakran idézett figyelmeztetés: A haverok azok, akik melletted vannak, amikor jól mennek a dolgaid, és hiányoznak, amikor szükséged lenne rájuk.

Nagy igazság, hogy nem mindegy, mit és kinek hiszünk. A józanság megőrzéséhez azonban szükség van erős akaratra, mellyel az ego a külső befolyásoló hatásoktól megóvható. A csordaszelleme elutasításával lehet csak az egyénnek érvényesülni, ami nemcsak jót tesz az önértékelésnek, de fejleszti is azt. Sajnos, a tények egyelőre ezzel ellentétes folyamatokról számolnak be: gyerekek adják fel identitásukat, ízlésvilágukat csak azért, hogy jó pontokat szerezzenek az általuk nagyra tartott „barátoknál”. Nincs különbség nemek tekintetében, mert a lányok és a fiúk egyaránt hódolnak be trendi cuccoknak, technikai eszközöknek, viselkedésformáknak. Divat a diszkóba járás, az alkoholfogyasztás, a cigizés és rosszabb esetben a drogozás is. Nem számítanak az észérvek, hogy ártalmasak e szenvedélyek, mert a felnőttek kioktatására már immúnisak.

Azon kevesek, akik kiállnak magukért és csak azért is nemet mondanak a világ kihívásaira, hosszú távon győztesként kerülnek ki a virtuális csatából. Erős akarattal és pozitív énképpel felvértezve ugyanis lehetséges kiszállni a kikényszerített népszerűségi versenyből és felvállalni az álláspontot, kifejteni a magánvéleményt és tükrözni a saját ízlésvilágot. Az új őrületeket elutasítva a saját ízlésüknek megfelelően öltözködnek, és nem lájkolnak minden pillanatban egy-egy buta véleményt a facebook-on.

A tapasztalat azt mutatja, hogy jellemformálás terén sokat tesz, ki mennyire bátor és tudja képviselni egyéni érdekeit. Nem a tömegét, hanem a sajátját, mely gyakran konfrontáció is feltételez. Érdemes tudni, hogy a történelemben mindig az egyének és nem tucatemberek alkottak maradandót és várhatóan a jövőben is csak az igazi jellemeknek, egyéniségeknek lesz kulcsszerepe a tudományban, művészetekben, ahol elengedhetetlen a kitartás, az ambíció.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email