Legyen véleményed! Vállald fel önmagad!
Divat, Stílus 2015-07-09 967

Legyen véleményed! Vállald fel önmagad!

Amikor a divat mindent visz, mert általa kapnak az emberek biztos képet az aktuális trendről, nehéz elképzelni, hogy valaki vágyik a kitörésre a tömegből. Amikor a siker titka az íratlan szabályokban rejlik, melyek megmondják, mire kell vágynod, hogyan kell öltözködnöd és mit kell megvenned, akkor megjósolható, hogy kevesen fognak nemet mondani a trendre és vállalni önmagukat. Sajnos, a tények azt mutatják, hogy a tizenéves korosztály számára divatmagazinok szlogenjei az iránymutatók és úgy viselkednek, mint ahogy a filmekben látják viselkedni a főhősöket: nagyzolva, szabad szájúan, s gyakran bántón. Mivel minden adott, hogy elnyomja az egyéni ízlést, nem meglepő, hogy alig akadnak egyéniségek a fiatalok körében, akik szembemennének az erőltetett életstílusokkal.

A modern életvitel velejárója manapság, hogy trendiek legyünk. Legalábbis a fejlett országokban szokás, hogy követve az aktuális divatot cseréljük mobiltelefonunkat egy dizájnosabb készülékre. Nem arról van szó, hogy mi mit akarunk, hanem, hogy mit vár el tőlünk a világ. Csak kevesen teszik fel a kérdést: mi van akkor, ha nem passzol hozzám az új stílus? Kívülálló leszek? A többiek kinéznek maguk közül?

Nos, a tapasztalat azt mutatja, hogy a fiatalok hajlamosan maguk közül kivetni azokat, akik jellemesebbek és nemet mondanak a divathóbortnak. Az új őrületeket elutasítva a saját ízlésüknek megfelelően öltözködnek, és nem lájkolnak minden pillanatban egy-egy buta véleményt a facebook-on. Tény, hogy az internetes szolgáltatások jó lehetőséget adnak a trendek kifejlődésére, mivel gyorsabban terjednek el, mint egy vírus. A kamaszok hűségesen figyelemmel követik sztárjaik, kedvenc celebjeik életét, s akaratlanul is átveszik az ő stílusokat. A vágy a tökéletességre, az elfogadásra pont az ellenkező irányba viszik a tiniket; miközben makacsul hajtanak a népszerűségre, elvesztik saját magukat. Már nem tudják, mit akarnak, nem tudják, mi jó nekik, csak szükségletek vannak, melyeket tűzön-vízen át ki akarnak elégíteni. Korosztálytól függetlenül óhajtják a sikert, miközben ferde képük van a sikerhez vezető útról.

A szakemberek csordaszellemnek nevezik, amikor tömegesen követnek bizonyos elveket. Tipikus a tiszteletlen magatartás, amikor otthon, iskolában szembeszállnak a feljebbvalót megtestesítő szülővel és tanárral. A fiatalok tömegbe verődve alakítanak ki életszemléletet, melynek radikalizálódása nemcsak elképesztő, de veszélyes is lehet. Az európai társadalmakban manapság épp divatját élik a szélsőséges nézetek, melyek szocializációtól gyakran függetlenül alakulnak ki. A 10-20 év közötti lányok és fiúk befolyásolhatósága nagy méreteket öltött Magyarországon is. A média sulykolta bugyutaságokra vevők: elhiszik, hogy minden róluk szól, mindent megtehetnek. A racionális gondolkodás háttérbe szorult, s egyedüliként a haverok mindenhatóságában hisznek – tévesen. Gyakran idézett figyelmeztetés: A haverok azok, akik melletted vannak, amikor jól mennek a dolgaid, és hiányoznak, amikor szükséged lenne rájuk.

Nagy igazság, hogy nem mindegy, mit és kinek hiszünk. A józanság megőrzéséhez azonban szükség van erős akaratra, mellyel az ego a külső befolyásoló hatásoktól megóvható. A csordaszelleme elutasításával lehet csak az egyénnek érvényesülni, ami nemcsak jót tesz az önértékelésnek, de fejleszti is azt. Sajnos, a tények egyelőre ezzel ellentétes folyamatokról számolnak be: gyerekek adják fel identitásukat, ízlésvilágukat csak azért, hogy jó pontokat szerezzenek az általuk nagyra tartott „barátoknál”. Nincs különbség nemek tekintetében, mert a lányok és a fiúk egyaránt hódolnak be trendi cuccoknak, technikai eszközöknek, viselkedésformáknak. Divat a diszkóba járás, az alkoholfogyasztás, a cigizés és rosszabb esetben a drogozás is. Nem számítanak az észérvek, hogy ártalmasak e szenvedélyek, mert a felnőttek kioktatására már immúnisak.

Azon kevesek, akik kiállnak magukért és csak azért is nemet mondanak a világ kihívásaira, hosszú távon győztesként kerülnek ki a virtuális csatából. Erős akarattal és pozitív énképpel felvértezve ugyanis lehetséges kiszállni a kikényszerített népszerűségi versenyből és felvállalni az álláspontot, kifejteni a magánvéleményt és tükrözni a saját ízlésvilágot. A tapasztalat azt mutatja, hogy jellemformálás terén sokat tesz, ki mennyire bátor és tudja képviselni egyéni érdekeit. Nem a tömegét, hanem a sajátját, mely gyakran konfrontáció is feltételez. Érdemes tudni, hogy a történelemben mindig az egyének és nem tucatemberek alkottak maradandót és várhatóan a jövőben is csak az igazi jellemeknek, egyéniségeknek lesz kulcsszerepe a tudományban, művészetekben, ahol elengedhetetlen a kitartás, az ambíció.

Ezt olvastad már?

Divat, Stílus

Köröm divat

Ha már beszerezted a cipőket, táskákat és ruhákat, irány a manikűrös, hogy egész tested a tavasz színeiben pompázzon. Ne hagyd, hogy egy pocsék manikűr elrontsa az összhatást. Ne feledjétek azt

Divat, Stílus

Ami nem hiányozhat egyetlen nő szekrényéből sem

Egy igazán stílusos és felkészült lánynak néhány alap darab biztosan ott figyel már a ruhásszekrényében, illetve a pipere táskájában. Ezek nélkül szinte létezni sem lehet, így ha nem csak egy

Divat, Stílus

Tavaszi frizura őrület: a lényeg, hogy hord kényelmesen!

A haj. És az örök kérdés, hogy hogyan hord, vágasd-e le vagy éppen növeszd akkorára, amilyen addig még sosem volt. A tavasz beköszöntével ezek a kérdések egyre csak előtörnek még