Házipatika otthonra

Egészség

Hasogat a fejed, lázas a gyerek, a párod elvágta az ujját? Ha rendben tartod a házipatikádat, a legváratlanabb helyzetek sem érhetnek felkészületlenül. Lássuk, melyek azok a gyógyszerek, amelyeket feltétlenül be kell szerezned!

Fájdalom- és lázcsillapítók

A lázzal, hőemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, vírusos és bakteriális fertőzések kezelésére többféle szer közül választhatunk, de mindig ellenőrizzük a hatóanyagát (paracetamol, ibuprofén, acetilszalicilsav, dildofenák), mert az arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki. Ráadásul azonos hatóanyag esetén fennáll a túladagolás veszélye, és egymással sem keverhetők bizonyos hatóanyagok. A lázmérő is fontos eszköz, hiszen amíg nem tudjuk pontosan, milyen magas a lázunk, addig nem is kezelhetjük megfelelően.

Kötelező kellékek

Kisebb balesetek, sérülések, vágások és horzsolások bármikor előfordulhatnak, ezért tartsunk otthon olyan fertőtlenítőt, ami hagyja szellőzni a sebet. Fontos a jó minőségű ragtapasz, nagyobb vérzésekhez mull-lap és mullpólya szükséges. Kaphatók nagy nedvszívó képességgel rendelkező kötszerek és sebpárnák, melyek nem ragadnak a sebbe. Javasolt a praktikus, hálós kötözők beszerzése is. Kevesen ismerik, pedig nélkülözhetetlen a házipatikából az égési kötszer, ez egyszerre gondoskodik a hűtésről, a fertőtlenítésről és a fájdalomcsillapításról. Kisebb égési sérülésekre (napégésre vagy vasalás, főzés közben szerzett égési sebekre), rovarcsípésre és allergiás bőrkiütésre hűsítő géleket, habokat ajánlott beszerezni. Amikor pedig szálka vagy szilánk fúródik a bőrünkbe, jó szolgálatot tehet egy csipesz.

Ha a hassal van a baj

Hasmenés esetén nem elegendő székletfogót vagy gyomorfertőtlenítőt szedni. Fontos ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel, valamint a szervezet ionháztartásának (Na, K, Cl, Ca, Mg) pótlása. Utóbbit újrahidratáló sókkal érhetjük el, melyek gyerekeknek is adhatók. Legyenek a házipatikánkban emésztési problémák orvoslására való szerek is: görcsoldókat, valamint fokozott gyomorsavtermelésre, gyomorégésre savlekötőket (antacidokat) érdemes otthon tartani.

Ha nyaralni mész

Az úti patika összeállításának legfontosabb alapelve, hogy csak olyan szereket vigyünk magunkkal, amiket korábban már használtunk és beváltak. Teljesen új módszerek kipróbálásának nem ilyenkor van itt az ideje. Kirándulásra célszerű a táskánkba tenni szúnyog- és kullancsriasztó készítményeket, fertőtlenítőt, csipeszt, magas fényvédő faktorú krémet. Hosszabb utakra készítsünk minicsomagot az otthoni szerekből, és ha érzékenyek vagyunk, gondoskodjunk hányinger elleni orvosságról is. Mindemellett az állandóan szedett gyógyszereket is feltétlenül csomagoljuk be!

Tippek, jótanácsok:

  • Hűvös, száraz, fénytől védett helyen tároljuk a házipatikánkat, vagyis semmiképp sem a fürdőszobában vagy a konyhában.
  • Ha van gyermek a családban, akkor mindenképpen zárható, a kicsik számára elérhetetlen helyen tartsuk az orvosságokat.
  • A gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban őrizzük meg a használati útmutatójukkal együtt, így azt is ellenőrizhetjük, meddig tartható el az adott készítmény.
  • Ne feledjük: vannak olyan készítmények, melyeket hűtőszekrényben kell tárolni.
  • Érdemes a szükséges telefonszámokat is összeírni, hogy sürgős helyzetben ne kelljen kapkodni, kéznél legyenek.
  • Mivel a gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, vigyük vissza a patikába, ahol szakszerűen gondoskodnak a megsemmisítéséről.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email