Házipatika otthonra
Életmód 2020-05-14 634

Házipatika otthonra

Hasogat a fejed, lázas a gyerek, a párod elvágta az ujját? Ha rendben tartod a házipatikádat, a legváratlanabb helyzetek sem érhetnek felkészületlenül. Lássuk, melyek azok a gyógyszerek, amelyeket feltétlenül be kell szerezned!

Fájdalom- és lázcsillapítók

A lázzal, hőemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, virusos és bakteriális fertőzések kezelésére többféle szer közül választhatunk, de mindig ellenőrizzük a hatóanyagat (paracetamol, ibuprofén, acetilszalicilsav, dildofenák), mert az arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki. Ráadásul azonos hatóanyag esetén fennáll a túladagolás veszélye, és egymással sem keverhetők bizonyos hatóanyagok. A lázmérő is fontos eszköz, hiszen amíg nem tudjuk pontosan, milyen magas a lázunk, addig nem is kezelhetjük megfelelően.

Kötelező kellékek

Kisebb balesetek, sérülések, vágások és horzsolások bármikor előfordulhatnak, ezért tartsunk otthon olyan fertőtlenítőt, ami hagyja szellőzni a sebet. Fontos a jó minőségű ragtapasz, nagyobb vérzésekhez mull-lap és mullpólya szükséges. Kaphatók nagy nedvszívó képességgel rendelkező kötszerek és sebpárnák, melyek nem ragadnak a sebbe. Javasolt a praktikus, hálós kötőzök beszerzése is. Kevesen ismerik, pedig nélkülözhetetlen a házipatikából az égési kötszer, ez egyszerre gondoskodik a hűtésről, a fertőtlenítésről és a fájdalomcsillapításról. Kisebb égési sérülésekre (napégésre vagy vasalás, főzés közben szerzett égési sebekre), rovarcsípésre és allergiás bőrkiütésre hűsítő géleket, habokat ajánlott beszerezni. Amikor pedig szálka vagy szilánk fúródik a bőrünkbe, jó szalgálatot tehet egy csipesz.

Ha a hassal van a baj

Hasmenés esetén nem elegendő székletfogót vagy gyomorfertőtlenítőt szedni. Fontos ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel, valamint a szervezet
ionháztartásának (Na, K, Cl, Ca, Mg) pótlása. Utóbbit újrahidratáló sókkal érhetjük el, melyek gyerekeknek is adhatók. Legyenek a házipatikánkban emésztési problémák orvoslására való szerek is: görcsoldókat, valamint fokozott gyomorsavtermelésre, gyomorégésre savlekötőket (antacidokat) érdemes otthon tartani.

Ha nyaralni mész

Az úti patika összeállitásának legfontosabb alapelve, hogy csak olyan szereket vigyünk magunkkal, amiket korábban már használtunk és beváltak. Teljesen új módszerek kipróbálásának nem ilyenkor van itt az ideje. Kirándulásra célszerű a táskánkba tenni szúnyog- és kullancsriasztó készítményeket, fertőtlenítőt, csipeszt, magas fényvédő faktorú krémet. Hosszabb utakra készítsünk minicsomagot az otthoni szerekből, és ha érzékenyek vagyunk, gondoskodjunk hányinger elleni orvosságról is. Mindemellett az állandóan szedett gyógyszereket is feltétlenül csomagoljuk be!

Tippek, jótancsok:
– Hűvös, száraz, fénytől védett helyen tároljuk a házipatikánkat, vagyis semmiképp sem a fürdőszobában vagy a konyhában.
– Ha van gyermek a családban, akkor mindenképpen zárható, a kicsik számára elérhetetlen helyen tartsuk az orvosságokat.
– A gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban őrizzük meg a használati útmutatójukkal együtt, így azt is ellenőrizhetjük, meddig tartható el az adott készítmény.
– Ne feledjük: vannak olyan készítmények, melyeket hűtőszekrényben kell tárolni.
– Érdemes a szükséges telefonszámokat is összeírni, hogy sürgős helyzetben ne kelljen kapkodni, kéznél legyenek.
– Mivel a gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, vigyük vissza a patikába, ahol szakszerűen gondoskodnak a megsemmisítéséről.

Ezt olvastad már?

Életmód

Felházi tízparancsolat

Orbán Gáspár miatt hatalmas az érdeklődés a Felház körül. – írja az evangelikus.hu (Magyarországi Evangélikus Egyház). Némi nehézségek árán sikerült megkaparintanunk a Felházi bohócok tízparancsolatát, amely mostantól álljon itt az

Életmód

Mi történik a babaszülés után? Vajon mikorra válsz Te magad is érett felnőtté?

A kórház után otthon jön csak a java… Mert, ha azt hiszed, hogy a babaszüléssel túl estél a nehezén, akkor bizony tévedsz. A rózsaszín babaköd helyett ugyanis inkább tudatos életmódra

Életmód

Színekkel a jó közérzet érdekében

Vannak színek, melyek szomorúvá tesznek, és olyanok is, melyek derűt hordoznak magukban. A klasszikus alapszínek közül a piros igazán formabontó szín, de a narancssárga és a zöld bizonyos árnyalata is