Ne felejts el pislogni!
Életmód 2020-04-21 104

Ne felejts el pislogni!

A legtöbb szakmában elkerülhetetlen hogy ne töltsük a munkaidő nagy reszét a monitor előtt. Azonban a napi 8-10 órányi monitorbámulással szemünk épségét is veszélyeztetjük. Bár már közel sem rejt magában annyi veszélyt a számítógép vagy a televízió képernyője, mint korábban, érdemes odafigyelni, és komolyan venni a tanácsokat, hogy megelőzzük a problémákat.

Ha a számítógép előtt dolgozunk, a magas fokú koncentráció miatt gyakran órákig le sem vesszük szemün ket a képernyőről. Egy-egy hosszúra nyúlt munkanap után azt tapasztalhatjuk, hogy fáj a fejünk és a szemünk ég, szúr, viszket. Persze egyszerűen meg is előzhetjük a kellemetlenségeket, ha jobban odafigyelünk, például arra, hogy milyen gyakran pislogunk. A pislogással a szemfelszín újranedvesedik, de ez a réteg csak 20 másodpercig védi szemünket a kiszáradástól. Ezért van az, hogy miközben hosszasan bámuljuk a táblázatainkat, elfelejtünk pislogni, így a szemizmok elfáradnak, a szem pedig kiszárad.

A helyzetet csak tovább rontja, ha nem megfelelő a monitorunk fényereje, vagy nem szemmagasságban helyezzük el. Emellett a legtöbb, amit szemeink egészségéért tehetünk, ha a munkavégzés közben bizonyos időközönként félrenézünk. Szemeljük ki magunknak a szoba egy távoli pontját, és fókuszáljunk rá pár másodpercig, illetve néha takarjuk le tenyerünkkel a szemünket és pihentessük egy kicsit. Ha óránként 10 percre felállunk, azzal nem csak a gerincünknek teszünk jót, de a szemünk is meghálálja.

Ezt olvastad már?

Életmód

Kinek illik először köszönni a boltban, étteremben?

  Néhány kivételes esettől eltekintve, AZ ÜZLETBE BELÉPŐ, A PULTHOZ VAGY PÉNZTÁRHOZ ODALÉPŐ VÁSÁRLÓT MINDIG SZÍVÉLYES, A NAPSZAKNAK MEGFELELŐ KÖSZÖNÉSSEL FOGADJA AZ ELADÓ!

Életmód

Agresszió a játszóházban: mit tegyél, mit ne tegyél?

Gyakori, amikor azt látni, hogy egy agresszív gyerek tolakodik, furakodik a játszóházban. Minden neki kell, ő az első, a leggyorsabb mindenben. Ám ez a viselkedés a játéktér egészét érinti. Hatással

Életmód

Az olajok csodás ereje

Ízesítenek, illatosítanak, lazítanak – testnek és léleknek egyaránt jólesnek. Míg az olajok egyes fajtái a konyhában kapnak főszerepet, addig más típusai a masszázsokat, a fürdést vagy a szaunázást teszik tökéletessé.