Ne felejts el pislogni!
Életmód 2020-04-21 392

Ne felejts el pislogni!

A legtöbb szakmában elkerülhetetlen hogy ne töltsük a munkaidő nagy reszét a monitor előtt. Azonban a napi 8-10 órányi monitorbámulással szemünk épségét is veszélyeztetjük. Bár már közel sem rejt magában annyi veszélyt a számítógép vagy a televízió képernyője, mint korábban, érdemes odafigyelni, és komolyan venni a tanácsokat, hogy megelőzzük a problémákat.

Ha a számítógép előtt dolgozunk, a magas fokú koncentráció miatt gyakran órákig le sem vesszük szemün ket a képernyőről. Egy-egy hosszúra nyúlt munkanap után azt tapasztalhatjuk, hogy fáj a fejünk és a szemünk ég, szúr, viszket. Persze egyszerűen meg is előzhetjük a kellemetlenségeket, ha jobban odafigyelünk, például arra, hogy milyen gyakran pislogunk. A pislogással a szemfelszín újranedvesedik, de ez a réteg csak 20 másodpercig védi szemünket a kiszáradástól. Ezért van az, hogy miközben hosszasan bámuljuk a táblázatainkat, elfelejtünk pislogni, így a szemizmok elfáradnak, a szem pedig kiszárad.

A helyzetet csak tovább rontja, ha nem megfelelő a monitorunk fényereje, vagy nem szemmagasságban helyezzük el. Emellett a legtöbb, amit szemeink egészségéért tehetünk, ha a munkavégzés közben bizonyos időközönként félrenézünk. Szemeljük ki magunknak a szoba egy távoli pontját, és fókuszáljunk rá pár másodpercig, illetve néha takarjuk le tenyerünkkel a szemünket és pihentessük egy kicsit. Ha óránként 10 percre felállunk, azzal nem csak a gerincünknek teszünk jót, de a szemünk is meghálálja.

Ezt olvastad már?

Életmód

A csodatevő kókusz

Az utóbbi egy-két évben mondhatni divattá vált az egészséges étkezés. De az egészségesnek nevezett ételek és italok között is akadnak húzó termékek, ilyen például a kókusz. Ha körülnézünk a boltok

Életmód

Téli méregtelenítő kúrák

Hiába igyekszünk egész évben tudatosan étkezni, az ünnepek közeledtével, a családi ebédek és vacsorák alkalmával mindenki elcsábul kicsit, és bizony olyan fogásokat is elfogyasztunk, amit amúgy más napokon nem szoktunk.

Életmód

Aloe vera: Cserépbe zárt orvosság

Egyre nagyobb mítosz lengi körbe az aloe verát, melyet bárki könnyedén tud termeszteni otthonában is. Cserépbe zárt orvosságként is szokás emlegetni, mivel különböző betegségek kezelésére is nagyszerűen használható, és nem