Ne felejts el pislogni!

Egészség

A legtöbb szakmában elkerülhetetlen hogy ne töltsük a munkaidő nagy reszét a monitor előtt. Azonban a napi 8-10 órányi monitorbámulással szemünk épségét is veszélyeztetjük. Bár már közel sem rejt magában annyi veszélyt a számítógép vagy a televízió képernyője mint korábban, érdemes odafigyelni, és komolyan venni a tanácsokat, hogy megelőzzük a problémákat.

Ha a számítógép előtt dolgozunk, a magas fokú koncentráció miatt gyakran órákig le sem vesszük szemünket a képernyőről. Egy-egy hosszúra nyúlt munkanap után azt tapasztalhatjuk, hogy fáj a fejünk és a szemünk ég, szúr, viszket. Persze egyszerűen meg is előzhetjük a kellemetlenségeket, ha jobban odafigyelünk, például arra, hogy milyen gyakran pislogunk. A pislogással a szemfelszín újranedvesedik, de ez a réteg csak 20 másodpercig védi szemünket a kiszáradástól. Ezért van az, hogy miközben hosszasan bámuljuk a táblázatainkat, elfelejtünk pislogni, így a szemizmok elfáradnak, a szem pedig kiszárad.

A helyzetet csak tovább rontja, ha nem megfelelő a monitorunk fényereje, vagy nem szemmagasságban helyezzük el. Emellett a legtöbb, amit szemeink egészségéért tehetünk, ha a munkavégzés közben bizonyos időközönként félrenézünk. Szemeljük ki magunknak a szoba egy távoli pontját, és fókuszáljunk rá pár másodpercig, illetve néha takarjuk le tenyerünkkel a szemünket és pihentessük egy kicsit. Ha óránként tíz percre felállunk, azzal nem csak a gerincünknek teszünk jót, de a szemünk is meghálálja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email