Pollenallergia – civilizációs betegség

Egészség

A makacs megfázás tavasszal felveti a kérdést: biztos csak meghűléses panaszokról van szó? Mivel az allergia tünetei sokban megegyeznek az influenzáéval, gyakran csak későn derül ki, hogy mivel állunk szemben. Ma már igen elterjedt a pollenallergia; nemcsak a felnőttek, de a gyermekek körében is tapasztalható, korosztálytól függetlenül érinti a lakosság mintegy egy negyed részét.

A pollenallergia alapvető tünetei

Az allergia tipikus tünete az orrváladékozás és szem körüli rész irritációja. Szemviszketés-, gyulladás mellett akár erős fejfájás is gyötörheti a beteget, akinek fokozottan romlik általános közérzete. Gyengének érzi magát, túlzottan fáradékonynak, és ehhez társul a kedvetlenség és levertség. Érthető, ha a szenvedő alany ingerlénnyé is válik a fizikai fájdalom hatására. Ha hasonló panaszai vannak önnek is, számolhat az allergiával, mely márciustól késő őszig is gyötörheti, amennyiben nem tesz ellene.

Forduljon kezelőorvosához, akivel közösen kideríthetik, tényleg erről van-e szó. Ha allergia a ludas rossz közérzetéért, a patikában megvásárolt valamelyik allergia elleni készítménnyel enyhíthet a tüneteken. Az orvosok leggyakrabban az előzetes kórismeret tekintetében írják fel a szükséges készítményt, adott esetben figyelembe véve más alapbetegségeket is. Kellemetlen betegségről van szó, mivel nehezíti feladataink hatékony ellátását, ezért szükséges cselekedni, mielőtt az allergia teljesen uralna minket.

Környezetünk feltérképezése: milyen növények vesznek körül minket?

Magyarországon a parlagfüvet tekintik első számú közellenségnek, de sokféle fű, fa és virág pollenje is gondot jelenthet az allergiásoknak. Személye válogatja, melyik növény közelsége okozza az allergiás tüneteket. Megfigyelés útján kideríthető, mikor jelentkeznek a panaszok és ettől függően megválasztható, a növényvilág melyik részétől kell saját érdekünkben távol maradnunk. A parlagfű mellett a bodza, a hárs, de minden erős illatú fa és virág is kiválthat allergiás tüneteket. Főleg, ha gyenge az immunrendszer, várható, hogy tavasszal, a virágzás kezdetével elindul a tüsszögés. Az otthon tisztasága és a kert szabályozása segíthet a bajon, de azért ne hagyjuk figyelmen kívül, ha régóta tartanak a panaszok. Különösen gyermekek esetében fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz, nehogy az allergia asztmába forduljon.

Mit lehet tenni, ha az allergia tünetei jelentkeznek?

A gyógyászatban fontos részét képezi a kutatásoknak, hogy hatékony orvosságokat fejlesszenek ki az allergia kezelésére. A gyógyszerekkel kordában tartható a betegség, segíthet átvészelni a kritikus periódust, és lehetővé tenni a tavaszi-nyári időszak gondtalan élvezését. A szakemberek szerint pollenallergia jelentkezésénél ajánlatos többször mosakodni, ruhát váltani és kerülni a panaszokat kiváltó növényeket. A tisztaság jó védekezési eszköz, de nem mindig hatásos.

A kezelőorvos által felírt készítmények sokkal gyorsabb és kényelmesebb megoldást jelentenek, ezért is javasolható az allergia által érintettek számára a gyógyszeres kezelés. Orrcseppekkel meggátolható a váladék besűrűsödése az arcüreg gyulladása. Fontos, hogy időben észleljük, mivel állunk szemben, mert nem mindegy, mikor és mit szedünk. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki a kezelőorvos vagy patikus tanácsát, mert az öngyógyítással ellenkező hatást érhetünk el, mint amit szeretnénk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email