Aloe vera: Cserépbe zárt orvosság

Egészség

Egyre nagyobb mítosz lengi körbe az aloe verát, melyet bárki könnyedén tud termeszteni otthonában is. Cserépbe zárt orvosságként is szokás emlegetni, mivel különböző betegségek kezelésére is nagyszerűen használható, és nem csak a boltban kapható, feldolgozott formában.

Az aloe vera a trópusokon termő pozsgás növény, melyet hosszúkás, húsos leveleiről lehet leginkább felismerni. Kinézete megtévesztő, épp ezért sokan tévesen, kaktuszfajtaként tartják számon. Egy rendkívül kis igényű növényről beszélhetünk, nincs szüksége nagy odafigyelésre, épp ezért könnyű termeszteni is. Valószínű ez az oka, hogy mára már annyi országban foglalkoznak a termesztésével.

Ha úgy döntünk, hogy szobánk ékéül ezt a pompás növényt választjuk, az alábbiakra kell odafigyelni: gyorsan fejlődik, hirtelen indul növésnek és könnyen szerteágazóvá tud válni. Sokan ekkor követik el az első hibát, hatalmas cserépbe ültetik, gondolván, úgyis hamar meg fogja azt tölteni. Ezzel szemben jobb, ha a fokozatosság elvét követjük. Inkább ültessük át gyakrabban, de mindig csak 1-2 mérettel nagyobb cserépbe. Az ideális hőfok 10-25 fokig terjed, ha tűző napnak tesszük ki, levelei megbarnulnak és a növény kipusztul. Ezen kívül szinte semmire sem kell odafigyelni, ritkán kell locsolni, egyedül a melegebb, tikkasztó nyarak alkalmával kell jobban odafigyelni arra, hogy elegendő vizet kapjon a növényünk.

A tudomány jelenlegi állása szerint körülbelül 200 hatóanyagot azonosítottak be eddig az aole verában. Ezek között található 12 vitamin, számos ásványi anyag, és 18 féle aminosav. Maga az aloe gél vírus- és gombaölő hatással bír, emellett antibiotikus és regeneráló tulajdonságáról is ismert. Ezek mind a megfelelő gyomor és bélműködést teszik lehetővég. Akár méregtelenítő kúrák alkalmával is nagy hasznát lehet venni.

Az otthon termesztett növény leveléből inkább testünk felületi sérüléseit tudjuk kezelni. Bátran vágjunk ki leveléből egy darabot, és a benne rejlő géllel kenjük be a kiszáradt vagy felsértett felületet. Felgyorsítjuk így a gyógyulás folyamatát, mivel a bőr legmélyebb szöveteibe is képes behatolni. Serkenti a sejt növekedést, ami elengedhetetlen a gyors gyógyulás eléréséhez. Akár krémet is készíthetünk belőle otthon.

Késsel vájjuk ki a levélben lévő gélt, tegyük turmix gépbe, hogy elérjük a kívánt krémes állagot. Arra ügyeljünk, hogy csak kis mennyiséget készítsünk, éppen csak annyit, amit aznap fel is használunk, mert az így készített kozmetikum nem időtálló, romlásnak indulhat. Külsőleg alkalmazható még reumatikus fájdalmak kezelésére vagy izomhúzódásra. Egyik legjobb eszköz lehet az ínhüvely gyulladás okozta fájdalom csillapítására is.

A boltok polcain számos formában találkozhatunk aloe verás készítményekkel, mégis ami manapság a legnagyobb népszerűségnek örvend, az aloe vera koncentrátum, mely egy 100%-os növényi kivonat, amit hígított formában kell fogyasztani. Az előírások szerint reggel és este egy teáskanálnyit oldjunk fel egy csésze vízben, vagy teában, hogy kellemesebb legyen az amúgy natúr, kicsit kesernyés íze. Ha így teszünk, egyszerre teszünk jót belsőnkkel és a külsőnkkel. Nem kell külön arckrémet, üdítőitalt vagy más aloés terméket megvásárolni, melyek csak az egyes területek kezelésére specializálódtak. Ahogy említettem, a koncentrátum nem éppen kellemes ízéről ismert, épp ezért fellendülőben van az aloe verás üdítőital iparág is, mely finomabb, de kevésbé hatásos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email