A stressz és a feszültségoldó technikák

Egészség

Mi a stressz? A stressz olyan feszült idegállapot, mely hatványozottan kihasználja a test energiáit, kizsigerelve a szervezet erőforrásait. Versenyhelyzetekben lehet pozitív töltetű, de az emberek többsége jellemzően a negatív stressznek van kitéve.

Miért foglalkoznak a pszichológusok a stresszel?

Nem véletlenül foglalkoznak a pszichológusok az emberi lélek mélységeivel és találnak ki módszereket a folyamatos stressz oldására. Tisztában vannak a stressz hosszú távú következményeivel, melyek alapjaiban rengethetik meg a családok életét. Nemcsak Magyarországon, de Európában és a tengeren túl is emberek milliói élnek és dolgoznak jelentős lelki megterhelés alatt!

Persze életmódtól és foglalkozástól függ, kinek mekkora feszültséggel kell megküzdenie nap, mint nap. Általában elmondható, már iskoláskortól találkozunk a stressz okozta problémákkal, melyek kihatása az egészségre abszolút negatív. Nem szabad figyelmen kívül hagyni – a testet és lelket alaposan megterhelő – idegrendszeri sokkhatásokat, és időben szükséges kezelni. Nem szégyen trükköket tanulni, hogyan oldható a belső feszültség.

Amit az egyik ember könnyebben elvisel, a másiknak már sokkal nehezebb, bizonygatják a szakértők, akik kidolgoztak több módszert is, hogy a szenvedő alanyok leküzdjék a növekvő nyomást. A testi tüneteket is okozó stressz oldására szolgálnak azok a technikák, melyek alkalmazásával látványosan csökkenthető a feszültség. A nyugalmi állapot elérése nagyon fontos feladat, mivel rendszeresen ideges egyének nemcsak rossz munkaerők, hanem potenciális veszélyforrásai a társadalomnak.

Hogyan szüntethető meg a feszültség egy perc alatt?

A légzési gyakorlatok következetes tanulásával szabályozható az oxigén felvétele, s így a véráramlás. Mivel gondok legtöbbször a vér agyba- vagy szívbe tolulásából keletkeznek, érthető a légzésre fordított nagy figyelem. A be- és kilégzés tudatos figyelésével, helyes gyakorlásával rövid idő alatt megszüntethető a szervezetre nehezedő erős nyomás, ami akár egészségügyi katasztrófához is vezethetne. Fontos tudni, mit kell tenni, hogy elkerüljük a vérnyomás túlzott emelkedését.

Érdemes tapasztalt szakember tanácsát kérni, aki pár találkozás alkalmával meg tudja tanítani a hatásos légzésgyakorlatokat. Aki jógázik, előnyben van, mivel alapvetően tisztában van a légzés jelentőségével és tudja, mit tegyen. A test működése és egészsége jelentősen függ a lelki állapottól, ezért nem szabad elfelejteni, ha gyakran idegesek vagyunk, várhatóan előbb vagy utóbb rosszul leszünk. A megelőzés mindennél többet ér, így javasolható, hogy tudatos magunkra figyeléssel csökkentsük az egészségügyi kockázatot.

A folyamatos feszültség ártalmas környezetünkre is, mivel negatívan hat a kapcsolatokra. Senki sem szeret stressztől túlfűtött családtagok között élni, nyilvánvalóan további problémákat eredményez. Mindent el kell követni, hogy a bennünk lévő lelki eredetű gondok megszűnjenek, és a stressz csökkenjen. Amennyiben pillanatok alatt a fejünkben érezzük a lüktetést, a vér tolulását, azonnal cselekedni kell! Ha nagy a veszély, a légzés szabályozása mellett rögtön orvost kell hívni, nehogy agyvérzés vagy szívinfarktus lépjen fel!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email