Mit tegyek, ha fáj a fejem? Természetes gyógymódok kontra patikaszerek
Életmód 2015-11-16 2085

Mit tegyek, ha fáj a fejem? Természetes gyógymódok kontra patikaszerek

A fejfájás az egyik legszörnyűbb élmény, ezért nem meglepő, ha adott esetben az első gondolat a fájdalomcsillapításra terelődik. Fejfájás erősségétől függően bekapható 1-2 pirula, legalábbis ez az általános vélekedés mondván, úgy sincs jelentősége. Mi van akkor, ha valaki nem híve a gyógyszereknek, a mesterséges fájdalomcsillapításnak, hanem természetes módon szeretne megszabadulni a kínzó érzéstől?

Ma már „csodaszerek” széles választéka áll a fogyasztók rendelkezésére, hogy enyhítsék kisebb nagyobb fájdalmaikat. A patikákban csak úgy hemzsegnek a kémiai és homeopátiás szerek, melyeknek nem mindenki híve. Egyre többen tudatosítják, nem biztos, hogy az első jajnál tablettához kell nyúlni!

A természetes megoldások kedvelői szívesebben fogadnának egy olyan javaslatot a fejfájás megszüntetésére, ami nem jár mellékhatásokkal, és főleg nem tartós egészségkárosodással. A rendszeresen szedett gyógyszerek ugyanis rendkívül negatívan hatnak a májra, és a veseműködést is befolyásolják értelemszerűen, mivel az emberi szervezetnek fel kell dolgoznia a bevitt anyagokat.

Érthető egyesek aggodalma, hogy nem szeretnék szervezetüket szintetikumokkal teletömni, amikor karnyújtásnyira fekszik a természet patikája. Eleink jól tudták, miért gyűjtik nyáron a gyógynövényeket, miért gyalogolnak kilométereket egy-egy hasznos zöld levélért vagy virágért. A zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete hozzájárult, hogy tudatosan odafigyelve környezetük adottságaira, Isten patikájával erősítették szervezetük immunrendszerét, s ha jött egy kis fejfájás, herbateával enyhítettek rajta. Minden bajra megvolt a receptjük, amihez nem kellett más, csak a természet kincsestárának ismerete. Sajnos, a tudás már megkopott, az utánuk következő generációk más értékeket tartanak fontosnak, és nem jut idő a természetben járásra.

A 21. században nehezebb elszakadni az idő fogalmától. Minden az idő függvényében zajlik, ezért választják sokan a gyorsan ható készítményeket, mintsem a macerás teakészítést. Mintha az olyan sokáig tartana! Átlagosan 5-15 percről beszélhetünk. De ennyi sincs. Rossz ómen ez a sietség, a harc a kiemelt posztokért az életben, mert az igazán fontos dolgok elvesznek és marad a… fejfájás!

Hosszú távon nem éri meg rohanni, az biztos. Nem árt lassítani, és odafigyelni a test jelzéseire, mert oka van a panaszoknak. Senkinek sem véletlenül fáj a feje! A természetgyógyászok a stressz mérséklését szorgalmazzák, ez azonban nehéz együttműködés nélkül. Ha túl gyakran kell fájdalomcsillapító bogyót bevenni, vélhetően nagyobb probléma van, mint egy elrontott délután. Lehet szervi elváltozás, de az életkörülmények is okozhatják a tüneteket. Az idejekorán felfedezett okok megszüntethetők életmód változtatással!

Persze kérdés, megengedheti-e magának az illető, lakhelyet cseréljen a kevesebb stressz érdekében? Esetleg munkahelyet váltson, mert túl sok idegeskedéssel jár a napi oda-vissza ingázás és a főnök kérlelhetetlen szigorúsága? Sajnos, nem mindig mi döntünk életkörülményeinkről, de fény az alagút végén, hogy még panellakásban is lehet természetes hatású otthont létrehozni, ha olyasmiket teszünk bele, melyek alapból jó hatással vannak a közérzetre, és nyugtatóan hatnak a fáradt idegekre.

Ezt olvastad már?

Életmód

Kora tavaszi allergia

Nagyot fordult az elmúlt években a világ, és most főleg az évszakok furcsa váltakozására gondolok. Már meg sem lepődünk azon, hogy a tél a megszokottnál később, januárban kezdődik és egészen

Életmód

A humor életet menthet

Tudományos tény, hogy a humorizáló embereknek sokkal jobb a szívműködése. Mivel rendszeresen nevetnek, megmozgatnak minden izmot, így a szívizom folyamatosan edzett állapotban van. A vérkeringésre gyakorolt pozitív hatásnak köszönhető a

Életmód

Méregtelenítés: tudja mi kell a testnek

Sokan, sokfélét tanácsolnak nekünk, ha fogyásról van szó. Tuti receptekkel jönnek. Olyanokkal, melyek „ősi”eredetűek, hatékonyságuk valóban igazolt, mondják: ezekben aztán nem lehet csalódni…! Aztán a csodarecept, a csodagyógyszer vagy segít