Fáj a hátad? Olvasd el jó tanácsainkat!

Egészség

A hátfájások hátterében nem egyszer stresszes állapotok, lelki problémák húzódnak meg. Sokszor a betegek által panaszolt krónikus fájdalmak szervi okára a legjobb diagnosztikai eljárásokkal (pl. MRI-vel) sem derül fény. A napi terhek, az elfojtott érzelmek, indulatok és a korai traumák az elmét és általa a szervezetet különféle reakciókra (a vegetatív idegrendszeren és a testet szabályozó funkciókon keresztül figyelemelterelésre, fájdalomérzetre, vérnyomás- és szívritmusváltozásra stb.) késztetik.

Ennek következményeként romlik a vér- és oxigénellátása, ami idegi zavarokhoz, izomgörcsökhöz, zsibbadáshoz vezethet. Bár a fájdalom nem az agyban mutatkozik, de mégis ott dől el, a tudattalanban elraktározott és elrejtett konfliktusok, elégedetlenségek táplálják. A folyamatos megfelelési kényszer sokszor csalódást, túlfeszítettséget szül. Az önként vállalt kényszerek szorongásba és elfojtott haragba torkollnak, majd testi tünetek formájában jelentkeznek. Az életvitelből eredő fizikai túlterhelések szintén hozzájárulhatnak a különféle fájdalmakhoz. Szakember segítségével feltérképezhető a kettő aránya, és felvázolható a leghatékonyabb gyógymód is.

A következő tanácsaink segíthetnek kicsomagolni és örökre letenni a rögzült lelki terheket:

  • Minőségi és mennyiségi pihenéssel erősíthetjük stressztűrő képességünket.
  • Fontossági sorrendet kell felállítanunk magunk és környezetünk igényei kapcsán, egyensúlyt kell teremtenünk a külső-belső elvárások és kötelezettségek, valamint a kihívások és a rendelkezés re álló lehetőségek között.
  • Igyekezzünk a lehető legmélyebben megismerni valódi énünket! Miután számba vettük életünk meghatározó eseményeit, bennük játszott szerepünket és reakcióinkat, vessük le magunkról azokat a viselkedési formákat, amelyeket nem tudunk tiszta szívvel vállalni.
  • Ha elfogadtuk indulataink létjogosultságát, és felismertük negatív érzelmi töltésüket, képesek leszünk eloszlatni őket. A jövőben is túl kell lépünk apró-cseprő sérelmeinken, frusztrációinkon, hiszen csak akkor lehetünk boldogok, ha nem raktározzuk őket.
  • Gyűjtsük össze elégedetlenségünk forrásait, próbáljuk megfogalmazni a legerőteljesebbet és meditálással feloldani, majd elengedni!
  • Erősítsük önbizalmunkat, tanuljuk meg tisztelni önmagunkat!
  • Legjobban barátaink társaságában vagy kedvenc időtöltésünket végezve tudunk ellazulni, feloldódni.
  • A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elvezethet az agy jobb kémiai működéséhez, az érzelmi stabilitáshoz.
  • Sokat segíthet a rendszeres mozgás, az intenzívebb és passzívabb gyakorlatok váltogatása. Néha olyan mozgásformára is szükség lehet, amelynek segítségével levezethetjük felgyülemlett agressziónkat.
  • Érdemes kiaknázni a masszázsokban, fürdőkben, szaunákban és a fizikoterápiában rejlő gyógyító lehetőségeket.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email