Játékos gyerekszoba

Otthon

Panel vagy társas házban lakó szülők rémálma, hogy a gyerekeket nem tudják kiengedni játszani az udvarra, hogy ott vezessék le fölös energiájukat. Arra nincs idejük, hogy mindig elvigyék őket a játszótérre, így nem marad más lehetőség, a gyerekek lakásban játszanak. Mivel egy-egy játék során képesek az egész lakást felforgatni, ennek elkerülésére, jó megoldás lehet, ha a gyerekszobát úgy rendezzük be, hogy az akár egy játszótér szerepét is be tudja tölteni. Rengeteg olyan gyerekbútor létezik már, ami ezt lehetővé teszi.

A gyerekszoba berendezésekor azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy olyan bútorokat vásároljunk, melyek lekerekített szélűek, így elkerülhető hogy a mozgékony gyerkőcök megüssék magukat az éles tárgyakban. A berendezések és a falak színe minél színesebb legyen, így még izgalmasabbá tudjuk tenni a szobát. A falakra különböző mintákat festhetünk vagy falmatricákat is felhelyezhetünk. Az is fontos, hogy valamilyen puha, meleg szőnyeg legyen a padlón, mivel legtöbbször a földön játszanak, így biztosan nem fognak felfázni.

Leginkább a gyerekágyak kialakítását lehet úgy megoldani, hogy az egyszerre adjon helyet a felhőtlen játéknak és a pihentető alvásnak. Léteznek már olyan emeletes ágyak, melyek alsó szintéj egy egyszerű ágy van, míg a felső szint úgy néz ki, mint egy fa csücskében megépített faház. Minél élethűbb legyen a dolog, az ablakokra függöny szerelhető, így egy igazi kis bunkerben érezhetik magukat a gyerkőcök. A házikóba fel tudják cipelni a játékaikat így attól sem kell tartani, hogy a lakás vagy a szoba minden pontján szanaszét heverő játékokba botlunk. Az emeletes ágyakból egy másik frappáns megoldást is ki lehet alakítani, vannak olyan megoldások, melyek lehetővé teszik, hogy a felső szintről egy csúszda segítségével lehessen lejutni. Itt is fontos, hogy a csúszda végére puha szőnyeg kerüljön, nehogy megüssék magukat a játék hevében a gyerekek. Az ilyen ágyakat fiúk és lányok egyaránt használhatják.

A bútorok többségét meg lehet vásárolni a boltokban, de a kreatívabb szülők akár maguktól is készíthetnek gyermekeiknek egy-egy darabot. Mindemellett egyre több cég foglalkozik kimondottan ilyen bútorok előállításával, ahol figyelembe veszik a gyerekek kívánságait, így személyre szabott játékos bútorokat készítenek számukra. A csúszdázás után már csak hintázni szeretnek jobban a gyerekek. A kisebbek részére léteznek beltéri hinták is. Van amelyiket egy kampó segítéségével a plafonra tudjuk felszerelni, de akadnak olyanok is melyeket az ajtókeretre rögzíthetünk fel.

Kényelmes és praktikus darabja lehet a gyerekszobának egy babzsák fotel. A gyerekek részére készült fotelek könnyűek, így gond nélkül ide-oda tudják hurcolni azt a szobában. Ráfeküdhetnek, ráülhetnek, megmászhatják, mint egy kis dombot. Amellett, hogy praktikus még kényelmes is, és az egészségükre is jó hatással van. Már egészen kicsi korban a helyes testtartásra ösztönözheti őket, ugyanis ha beleülnek egy ilyen fotelba, az felveszi a testük formáját így nem hagyja, hogy hanyag testtartásban foglaljanak rajta helyet. Mindemellett az önfeledt játék után könnyen elszundikálhatnak a babzsákon.

Rendkívül rossz elgondolás lehet, ha valamelyik szülő televíziót is elhelyez a gyerekszobában, mert úgy gondolja, azzal könnyebben le tudja kötni a gyerek figyelmét. Könnyen elterelheti a figyelmüket a többi játékról, unalmassá válhatnak számukra, valamint egészen fiatal korban kialakulhat a tévé iránti függőségük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email