Tökéletes karácsonyi dekoráció

Otthon

A finom ételek és italok mellett a tökéletes ünnepi hangulat megteremtéséhez az egész lakást érdemes karácsonyi hangulatba öltöztetni. Ahogy a divat minden területére, úgy a karácsonyi dekorációra is igaz, hogy évről évre más számít trendinek. A színek, illatok, a karácsonyfa díszítésének módja szinte minden évben megújul. Igyekezzünk követni a változásokat, de arra is törekedjünk, hogy a saját ízlésünk darabkái is belekerüljenek az egészbe, így válik majd igazán hangulatossá és egyedivé.

Az elmúlt évek tapasztalatából észre lehetett venni, hogy a túldíszített, giccses, minél színesebb és karácsonyibb dekorációk már a múlté, inkább a letisztult formák és színek dominálnak. Nem lesz ez másként idén sem. Ügyeljünk arra, hogy a lakás minden helyiségét ugyanolyan stílusban díszítsük fel. Ha inkább a melegebb színek kedvelői vagyunk, akkor használjuk a piros, zöld és barnás árnyalatok kombinációit. Ha inkább a modern felé kacsintgatunk, a fehér és ezüst variációit ajánlom. Ahhoz, hogy elkerüljük a túldíszített hatást, és ízlésesen nézzen ki a lakás, egyenletesen helyezzük el a különböző díszeket. Ha emeletes házban laktsz, érdemes a lépcső korlátját égősorral díszíteni, amit felhelyezhettek úgy is, hogy előtte fenyőágakat aggattok végig a korlátra és e közé fűzitek az égőket. Így a hangulatos fény mellett még kellemes fenyőillattal is eláraszthatjátok az egész lakást.

Hogy tovább vigyük ezt a fenyő vonalat, készíthettek belőle asztaldíszt is. A dekor boltokban lehet kapni olyan lecsupaszított koszorúformákat, amelyek egyaránt jók adventi koszorúk és asztaldíszek készítéséhez is. Ha beszereztünk egy ilyet, piros szalaggal vagy erős ragasztóval illesszük rá a megfelelő nagyságúra vágott fenyőágakat. Szükségünk lesz még apró gyöngyökre, a fent említett színek bármelyikéből beszerezhetjük ezeket. Mindenféle rendszer nélkül kezdjük el felragasztani az ágakra őket. Vehetünk belőlük különböző méretűeket is, kisebbet, nagyobbat, csak hogy még látványosabbra sikerüljön az asztaldíszünk. Végül nincs más dolgunk, mint arany vagy ezüst csillámporral behinteni az egészet és kész is a csodálatos asztali dísz. Ezzel a módszerrel akár adventi koszorút is készíthetünk, csupán négy gyertyák kell még pluszban rátűzdelnünk.

Ma már az sem divat, hogy a boltokban kapható megannyi ízű szaloncukrot a fenyőfára aggassuk, helyette rakjuk ki üveg tálba, hogy mindenki kedvére falatozhasson belőle. Így az is elkerülhető, hogy az ünnepek végére már csak az üres szaloncukros papírok lógjanak a fáról, mert valljuk be, néha mindenki elcsábul. A fenyőn is ugyanazok a színek domináljanak, melyek az egész lakást megtöltik karácsonyi hangulattal. Ne tömjük tele roskadásig szegény fát díszekkel, hagyjuk, hogy zöld színében pompázhasson. Néhány gömb, egy káprázatos csúcsdísz és egy fehér égősor, nem is kell több ahhoz, hogy csodálatos karácsonyfánk legyen az ünnepekre.

A fenyőfára való gömbdíszeket egyébként máshogy is lehet hasznosítani, főleg ha túl sok van belőlük, és mint mondtam, nem kell túlzsúfolni vele a fánkat. A megmaradt díszeket rakjuk üvegtálba, majd helyezzük a polcra néhány illatos gyertya társaságába. Ha már a gyertyáknál tartunk, ez az egyetlen olyan dolgom, amiből sosem elég. Bármennyit és bárhova elhelyezhetünk belőle, nem tudunk vele giccses hatást elérni. Akár illatos, akár nem, gyertyára mindig szükség van a karácsonyi hangulat megteremtéséhez. Egyre azonban vigyázzunk, ne tegyük tűzveszélyes dolgok közelébe, nehogy családi tragédiába torkoljanak az ünnepek. Ugyancsak ezért kerülendő a csillagszóró használata is, főleg ha azt a karácsonyfára kívánjuk helyezni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email