Házi praktikák kerti világításhoz

Otthon

Végre itt a jó idő, elkezdhetjük a kertet szépíteni, előhozhatjuk a pincéből a kerti bútorokat. Hogy ne csak nappal mutasson jól a kert, estére világítsuk ki, így igazán hangulatossá tudjuk varázsolni. Nem kell a boltba rohanni kerti lámpákért, legyünk kreatívak és készítsük el otthon saját magunk.

Néha a legegyszerűbb eszközökből készülnek a legcsodálatosabb dolgok. Ki gondolná, hogy néhány egyszerű konzerves dobozból és egy vállfából, milyen remek kerti világítást lehet összehozni. Gyűjtsünk össze 5-6 alacsony falú konzerves dobozt. A külsejükről távolítsuk el a címkét, majd fedjük be valamilyen csomagolópapírral, ízlés szerint bármilyen színű vagy mintázatú lehet.

Ha ezzel megvagyunk, a konzerves dobozok valamelyik oldalára fúrjunk két darab lyukat. Vágjunk különböző hosszúságú spárga darabokat, ezek egyik végét a dobozokra, míg a másikat a vállfára kötözzük fel. A vállfáról így lelógatott dobozokba helyezzünk mécseseket, és már kész is vagyunk. Az udvarban egy tetszőleges fára vagy a tornác csövére akasszuk fel a vállfát és már gyönyörködhetünk is az általunk létrehozott hangulatvilágításban.

Konzerves dobozokból egy másik módszerrel is tudunk hangulatos kerti világítást létrehozni. Ehhez már magasabb falú dobozokra lesz szükségünk: tökéletes lehet a kiürült macskatápos konzerv például. Erről is válasszuk le a címkét, majd alaposan mossuk ki a dobozokat. Fúró vagy csavarhúzó segítségével üssünk rajta minél több apró lyukat. Végül nincs más dolgunk mint égő mécses gyertyát tenni bele és már kész is. Járdaszegély vagy kerti tó partjára helyezve gyönyörű díszkivilágításként tud szolgálni.

A díszkivilágítás a kerti partik elengedhetetlen kelléke is, ehhez a legmegfelelőbb a lampion lehet. Ezt is el tudjuk könnyedén készíteni otthon, van amihez egyáltalán nem szükséges kézügyesség. Biztos mindenkinek van otthon egyszerű fehér színnel világító karácsonyfa izzója, de ha még sincs, akkor bármelyik elektronikai üzletben olcsón beszerezhető. Ezután látogassuk el egy játékboltba, ahol árulnak vékony műanyagból készült színes labdákat. Ezután irány haza és neki is láthatunk a munkának.

A színes labdákba szúrjatok egy akkora lyukat, amin könnyedén át lehet dugni a karácsonyfa izzókat. Ha kilyukasztottatok minden labdát, egyesével dugdossátok bele az izzókat. Az így kapott színes füzért garantáltan hozzájárul az esti jó hangulathoz. A lampion készítés talán legegyszerűbb módja volt az előbbi. Azok, akiknek van kézügyessége és szeretnek elbíbelődni a dolgokkal, hajtogathatnak papírból is lampiont. Ehhez segítségetekre lehet az a rengeteg videó, amit ezzel kapcsolatban az interneten lehet találni.

Utoljára egy igazán tüzes világítástechnika maradt, amit szintén el tudtok készíteni otthon is. Ennek elkészítése az előzőekhez képest némileg több dolgot igényel: Szükség lesz bambuszra vagy seprűnyélre, pamutra, két kiló viaszra, sztearinra (más néven faggyú) és egy használaton kívüli fém edényre. Ez a mennyiség körülbelül három fáklya elkészítéséhez elegendő.

Mivel forró anyagokkal kell foglalkozni, nem árt egy munkavédelmi kesztyű felvétele a munka megkezdése előtt. A fém edényben olvasszuk meg a viaszt és a sztearint 10:1 arányban, majd áztassuk bele a pamutot. Ez után óvatosan tekerjük rá az anyagot a bambusz egyik végére. Egy botra legalább három réteg anyagot tekerjünk fel. Mielőtt meggyújtanánk az elkészült fáklyákat 4-5 órára hagyjuk száradni őket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email