Rendezd be az erkélyed

Otthon

Alakítsd erkélyed a nyugalom szigetévé, pár egyszerű trükkel. Itt a jó idő, ilyenkor már senki sem szeret a négy fal között üldögélni, mindenkinek szüksége van egy kis szabadságra. Azok, akik kerttel rendelkeznek már biztosan kipakolták a kerti bútorokat, nézzük mit tehetnek azok, akiknek csak egy erkély áll rendelkezésükre.

Az erkély legyen összhangban az egész lakással, ezért próbáljuk ugyanabban a stílusban berendezni, mint a lakásunkat. Mivel a napos környezetet próbáljuk így pótolni, minél melegebb színeket használjunk. Fessük narancssárgás árnyalatra a falat, töltsük meg a rendelkezésre álló teret minél több növénnyel. A megszokott muskátlikon kívül nyugodtan helyezzünk ki cserepes örökzöldeket, tujákat. Hatalmas virágládában akár sziklakertnek tűnő kreációt is össze tudunk állítani, vagy akár egy csobogót is üzembe helyezhetünk.

A legideálisabb bútorok a fából vagy gyékényből készült darabok lehetnek. Nem muszáj a klasszikus asztal-szék kombinációt választani, nyugodtan helyezzünk ki fából készült kanapét, amit kényelmes párnákkal dobhatunk fel. Persze elengedhetetlen, hogy egy asztal is helyet kapjon az erkélyen, hiszen ki ne vágyna egy szabadban eltöltött reggelire vagy kellemes ebédre.

A nagyon kicsi balkonok esetében érdemes külön részekre bontani a teret, az egyik felében foglaljanak helyet a virágok és a locsolásukhoz szükséges locsolókannák, míg az erkély másik felében kapjanak helyet a bútorok. Így elkerülhető, hogy túlzsúfoljuk az amúgy is aprócska terünket. Ha még otthonosabbá szeretnénk tenni, rakhatunk ki szőnyeget is, ami harmóniában van a kanapéra helyezett párnákkal vagy az asztalra terített abrosszal.

Arra ügyeljünk, hogy a nap könnyen kiszívhatja a különböző textilek színeit, így próbáljunk meg olyan anyagból készült dolgokat beszerezni, melyek valamivel jobban tűrik a napfényt. Ez igaz a bútorok anyagára is, ha lehet kerüljük a műanyagból készült darabokat, ugyanis ezek színét jóval könnyebben rongálja a napfény.

A nyári forróságban inkább az esték azok, amikor szívesen eltöltünk néhány kellemes órát az erkélyen. Ahhoz, hogy igazán hangulatosak legyenek az esték, érdemes valamilyen világításról gondoskodni. Helyezzünk ki lámpásokat vagy különleges mécseseket, illetve futtassunk végig a falon vagy az erkély korlátján színes lampionokat.

Ha netán nagyobb erkéllyel rendelkezünk, érdemes beszerezni egy grillező állványt, így a kerti partik hangulatát tudjuk odavarázsolni. Kaphatók már egészen kicsi berendezések, melyek egy 3-4 fős társaság fogadására tökéletesen alkalmasak. Ha elsősorban vendégek fogadására tervezzük az erkélyt, tartózkodjunk az apró, könnyen összetörhető tárgyaktól. Ebben az esetben a növények számát is minimalizáljuk 1-2 hangsúlyosabb darabra, szerezzünk be valamilyen pálma félét, vagy tökéletes lehet a citromfa is például. Minderre azért van szükség, mert ha vendégeket fogadunk, őket bizony valahol hellyel is kell kínálni.

Ám ha pusztán saját igényeink kielégítésére fog szolgálni a balkon, ne féljünk számunkra kedves dolgokkal körülvenni magunkat. Színpompás virágokkal, illatos mécsesekkel és füstölőkkel. Ha szeretünk a szabadban olvasni, kedvenc könyveinknek, magazinjainknak helyezzünk ki egy gyékény kosarat, melyben tárolhatjuk azokat, így ha kedvet kapunk az olvasáshoz, rögtön kéznél lesznek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email