Karácsonyi népszokások
Egyéb 2015-12-23 952

Karácsonyi népszokások

A karácsonyi időszakhoz rengeteg magyar népszokás és hagyomány kapcsolódik, de vajon mindről tudjuk, hogy pontosan mit takarnak. Mi az a regölés vagy Lucázás? Kik az aprószentek és mikor ünnepeljük őket? Ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat.

Az egyik talán legismertebb magyar népszokás az úgynevezett betlehemezés. Ha csak nézőként is, de biztosan mindenki részese volt az iskolában vagy óvodában. A pásztorok énekekkel tűzdelt történetmondásából áll, mely a kis jézus születését meséli el. A pásztorok mellett megjelennek még a szülők, Mária és József valamint az angyalok. Az eredeti szokások szerin a pásztorok saját készítésű betlehemet, azaz jászolt vagy templomot hordoztak magukkal. Többféle történetmesélés is létezik, ám a legelterjedtebb azzal kezdődik, hogy az angyalok utat mutatnak a pásztoroknak, akik eztán felkerekednek, hogy köszöntsék és megajándékozzák az újszülöttet.

A pásztorjárás, kántálás, regölés szinte ugyanazt jelentik, csak tájegységenként más megnevezéssel illették. Karácsony másnapján, éjfélig a falu férfi tagjai báránybőrt húztak magukra, úgy nézve ki, mint a betlehemi pásztorok, és járták a falu házait, ahová bekopogtatva jókívánságukat fejezték ki az egész család felé. Énekeltek, verseket mondtak a ház lakóinak, mindezért cserébe adományokat vártak a ház urától.

Haladva sorba a napokkal, december 27-én, Szent János napján kerül sor a borszentelésre. A régi szokások szerint, ezen a napon minden család bort vitt a templomba, hogy ott a pap megáldhassa azt. A népi legendák szerint a megáldott bor mágikus erővel bírt. Beteg embereknek adtak belőle, azt remélve, hogy attól majd új erőre kapnak. A boroshordókba is öntöttek belőle, hogy ne romoljon meg a tartalma.

December 28-át az aprószentek napjakén jegyezzük. Az aprószentek azok a fiú kisgyermekek, akiket Heródes király parancsára, Krisztus felkutatásakor kivégeztek. Ehhez a naphoz kapcsolódik a vesszőzés hagyománya, amikor a mit sem sejtő gyerekeket átküldték a szomszédba, hogy ott megvesszőzzék őket, hogy egy újabb népi hiedelem szerint egészségesek maradjanak.

Talán a legfurcsább népi szokások Luca napjához köthetőek. Ezen a napon kellett elkészíteni a lucaszéket, melynek a karácsonyi éjféli misén volt fontos szerepe. Úgy tartották, hogy aki a székre feláll, meglátja a boszorkányt. A szék különlegessége továbbá, hogy 13 napig titokban kell készíteni, 13 fából, melyeket 13 különböző helyről kellett beszerezni. Azért, hogy a boszorkányoktól megvédjék a széket, az éjféli mise után rendszerint elégették.

Luca napján rengeteg minden tiltott volt a ház asszonyai számára. Nem járhattak kedvükre, mert úgy tartották, hogy abban az évben a tyúkok nem fognak tojni. A szomszédba sem mehettek át, mert akkor a nyeles szerszámokra hoztak balszerencsét.

Ezen a napon annyi kukoricapogácsát kellett sütni, ahány tagja volt a családnak. Közepükbe tollat kellett helyezni, és akinek a tolla a kemencében megperzselődött, arról úgy hitték, hogy a következő évben a halál vár rá.

Luca napjához köthető a kotyolás is. Kora hajnalban a 7-16 éves fiúk körbejártak a falu házait, magukkal hordozva fát vagy szalmát. Bementek minden házba, és ott a szoba ajtajába ültek, az általuk vitt fára vagy szalmára, majd kántálni kezdték a következő szöveget „Lucza Lucza kity koty.” Miután végeztek, a ház lakói megajándékozták a gyerekeket. A szalmát vagy fát igyekeztek megtartani, hogy a tyúkjaik sok tojást tojjanak. Mivel egy igen idegesítő szokásról volt szó, sokan igyekeztek elzárkózni előle.

Ma már csak az igazán hagyománytisztelő helyeken tartják be ezeket az ünnepi szokásokat, az évek során elhalványultak, és a hozzájuk kapcsolódó babonák is erejüket vesztették.

Ezt olvastad már?

Egyéb

Finomat főzni csak jó edényben lehet

Kinek mi a jó, vitatható kérdés. Az viszont igaz, hogy a legfinomabb ételek csak jó minőségű edényekben születhetnek meg. Akár húsokról van szó, akár zöldségfélékről, az eredmény attól függ, milyen

Egyéb

Fotózni jó és érdemes!

A legtöbb ember számára nem ismeretlen fogalom a fényképezőgép. Míg korábban csodaszámba ment, ha valakinek fotografálásra alkalmas eszköze volt, ma már a telefonok is megoldják ezt a feladatot. A mobilok

Egyéb

A családi harmónia titka

Ma már nem követelik meg a nőktől, hogy férjüknek süssenek-főzzenek, mert a háztartás vezetésébe besegítenek az erősebbik nem képviselői is. Míg a régi időkben elvárás volt, hogy egy lány értsen