Karácsonyi szokások
Utazás 2015-12-15 1269

Karácsonyi szokások

Akár országon belül is akadhatnak eltérések, kik hogyan ünneplik a karácsonyt. Így van ez Magyarországon is, bár az egyes családi szokások között nem mutatkoznak hatalmas eltérések, mégsem ugyan úgy ünnepel mindenki. Vannak, akiknél 24-e reggelén már áll a karácsonyfa, és akadnak olyanok, ahol szenteste díszíti fel közösen a család a fát.

Az egyes országok ünnepi szokásai között még nagyobb eltérések mutatkoznak. Amerikában például szó sincs arról, hogy a Jézuska hozná az ajándékokat. Náluk ez a Mikulás feladata, amire nekünk külön ünnepünk van, a mindenki által jól ismert december 6. Miklós nap. Valamilyen tekintetben szerencsésnek mondhatják magukat a magyar gyerekek, hiszen őket kétszer is megajándékozza valaki decemberben. Amerikában a karácsony mindössze két napig tart, mivel a szentestét nem ünneplik.

Amerika és a karácsony kapcsolatáról szerintem először is mindenkinek a kivilágított házak jutnak eszébe. Odakint ez presztízskérdés, a szomszédok évről évre azon versengnek, kinek a házát díszíti a legtöbb égősor. A külföldi karácsonyi filmekben ez rendszerint meg is szokott jelenni. Hazánkban is elterjedőben van, hogy ne csak belül, de kívül is díszítsük fel házainkat, de sehol sem tartunk az amerikai szokásokhoz képest. De nem csak a házak úsznak fényárban december végén, hanem az utcákat és üzleteket is szeretik gazdagon díszíteni. Ezek után gondoltátok volna, hogy volt olyan idő, amikor be volt tiltva a karácsony Amerikában? Pedig volt, méghozzá az első telepesek érkezésekor. Ennek főleg vallási okai voltak, a puritánok úgy gondolták, nem kell külön esemény ahhoz, hogy az emberek közelebb kerüljenek Istenhez. Első sorban azzal érvelek, hogy a Biblia sem említi, hogy Jézus születésének napját meg kellene ünnepelni. Ez a felfogás persze az évek során alább hagyott, így lehet, hogy ma már az év egyik legnagyobb ünnepének számít az amerikaiak szívében a karácsony.

Mivel a karácsony keresztény ünnep, azt gondolhatnánk, hogy az ázsiai országokban egyáltalán nem ünneplik. Téves elgondolás. Az ázsiai országokban is vannak keresztény közösségek. Természetesen nem olyan nagy számban, mint Európában, de azért ők is törekednek arra, hogy tisztességesen megünnepeljék. Másfelől Ázsia is rájött arra, hogy hatalmas üzlet van a karácsonyban. Kutatások kimutatták, hogy az emberek az év ezen szakaszában költik el a legtöbb pénzüket. Ebből kifolyólag, néhány karácsonyi szokás átszállt a nem keresztény közösségekre is, ilyen például az ajándékozás. Japán, Korea, Szingapúr, hogy nevén is nevezzek néhány olyan országot és várost, melyekre ragadt valami a karácsony szelleméből.

Visszatérve a nyugati térségbe, talán Anglia bír a leggazdagabb karácsonyi hagyománnyal. Az angliai karácsony nagyban hasonlít az amerikaira, vagy inkább fordítva, az amerikai hasonlít az angol karácsonyra, hiszen tőlük vették át ezt a tradíciót. December 25-e este, Santa Claus a kandalló kéményén leereszkedve a szögre akasztott, kötött óriás zoknikba csempészi az ajándékokat. Angliából ered a klasszikus karácsonyi puding receptje is, amely egyik angol család ünnepi asztaláról sem hiányozhat. Mint megannyi országban, Anglia főterén is állítanak karácsonyfát, melyet 1974 óta, minden évben Norvégia szolgáltat az angoloknak, mégpedig azért, hogy hálájukat fejezzék ki, a második világháború során nyújtott segítségükért. Egyébként a karácsonyfa állítás a XIX. században Németországból terjedt át a többi országra. Angliában előtte fagyöngyöt díszítettek, innen maradt fenn a fagyöngy alatti csókolózás hagyománya.

Ezt olvastad már?

Utazás

Lécre fel!

Beköszöntött a tél, aminek igazán a síelés szerelmesei örülnek a legjobban. Bár hazánkban is akad néhány síelésre alkalmas pálya, azok, akik igazán jó körülmények között szeretnének sportolni, minden bizonnyal ellátogatnak

Utazás

Utazás Egyiptomba

Míg az ókorban a gazdag Nílus és az általa létrejött bő termésű talaj jelentette Egyiptom gazdagságát, mára a turizmus lett az egyik legfőbb bevételi forrása az országnak. Hosszú évtizedek óta

Utazás

Falusi turizmus

Pár éve megfigyelhető egy erős növekedés a falusi turizmusban. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy évről évre egyre több vidékfejlesztési pályázatot írnak ki a minisztériumok, amit egyre több kisváros sikerrel