Téli vakáció

Utazás

A nyári szezon után a legforgalmasabb időszak a turizmus életében a karácsony. Egyre többen döntenek úgy, hogy az otthon melege helyett inkább valamelyik wellness szállodában töltik az ünnepeket vagy az azt követő időszakot. Több szempontból is érhető, ilyenkor általában mindenki szabadságon van, a gyerekek is a téli szünidőt töltik, nincs is ennél jobb alkalom arra, hogy az egész család felkerekedjen és vakációzzon egyet.

Mivel a szállodák esetében a decemberi időszak tekinthető az év második főszezonjának, rengeteg kedvezménnyel kedveskednek a kikapcsolódni vágyóknak. Többek között e miatt is megéri ilyenkor elutazni a családoknak akár külföldre is. Ajánlott időben eldönteni, hogy hol szeretnék tölteni a karácsonyt, mivel a legtöbb szállás már hónapokkal előtte betelik. Decemberben szinte már lehetetlen szállást foglalni.

Bécsi advent

Karácsonyi vásár a Stephansplatz-on (2019) / Flickr

Nem is kell túlságosan messzire menni, elég ha a szomszédba átugrunk. Budapestről és Debrecenből már jutányos áron, szervezett nosztalgia vonatokkal is ki lehet utazni. Itt is főleg a karácsonyi vásárt lehet kiemelni. További érdekességekkel szolgálhat még a karácsonyi falu és a főtéren felállított 12 méter átmérőjű adventi koszorú. A vásári forgatag után érdemes tovább utazni Ausztria valamely síparadicsomába, hogy ott még eltöltsetek néhány napot az aktív pihenés jegyében.

Irány Párizs

Eiffel torony (2011) / Flickr

Párizs a fények városa, ez karácsony tájékán még inkább igaz rá, ugyanis ekkor az egész város csillogó fényáradatban úszik, nem csak az Eiffel torony. Nem csak a fények, de a karácsonyi vásárok városának is nevezhetnénk, ugyanis itt találhatók a leghíresebb ünnepi forgatagok. Az Eiffel toronnyal szemben lévő Trocadéro karácsonyi vásáron évről évre közel 120 árus vesz részt.

Legalább ennyire híres a Champs-Elysées sugárút körforgalmától egészen a Concorde térig húzódó karácsonyi vásár, ahol még több ünnepi portékát kínáló árus várja az oda látogatókat. Természetesen a melegedni vágyó, kultúrára éhes embereket decemberben is várja a párizsi Louvre.

Karácsony New Yorkban

Rockefeller Center (2014) / Flickr

Vannak, akik egészen a tengerentúlra menekülnek az ünnepekkor. Aki teheti, mindenképpen látogasson el New Yorkba, az amúgy is szemet gyönyörködtető városba, ami az ünnepek alatt még bámulatosabb. Ha ott jársz, látogass el a Rockefeller Centernél vagy a Central Parkban fellelhető jégpályára, és ha már eleged lesz a hidegből, térj be néhány múzeumba, hogy a téli vakáció alatt egy kis kultúrát is magadba szívj. Ha pedig New York igazán karácsonyi oldalára vagy kíváncsi, irány az Ötödik sugárút, ahol a város legpompázatosabb karácsonyi kirakatai találhatók.

Vakáció házon belül

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren (2012) / Flickr

Még az országhatárt sem kell átlépni ahhoz, hogy kellemesen teljenek az ünnepek. Elég körülnézni kis hazánk kínálatában. Ha vásári forgatagra vágyunk, akkor irány Budapesten a Vörösmarty tér, valamint Debrecenben a Kossuth tér. Ezek legalább annyit látnivalót tartogatnak, mintha egy külföldi út mellett döntöttünk volna.

Emellett megannyi wellness szálloda is várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A legtöbb komplexum ebben az időszakban igyekszik kínálatát is ünnepi hangulatba öltöztetni. Nagyon sok helyen tartanak ilyenkor karácsonyi koncerteket, illetve a menüt is úgy állítják össze, hogy fellelhető legyen benne jó néhány hagyományos ünnepi étel.

A listát a végtelenségig lehetne sorolni, hiszen annyi varázslatos hely van a Földön, ahová érdemes elutazni az év szinte bármely szakában. Mindenesetre azt tanácsolnám, hogy mielőtt úti célt választunk, döntsük el, hogy inkább aktív vagy passzív kikapcsolódásra vágyunk és csak ezután kezdjünk el keresgélni az utazási irodák kínálatai között.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email