Utazás a tengerentúlra
Utazás 2015-09-14 1315

Utazás a tengerentúlra

Amerikában is virágzik a turizmus, évről évre egyre többen választják például New Yorkot a nyári szezonra a trópusi országokkal szemben. Egy igen drága helyről van szó, így már a repülőjegy megvásárlásakor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, nem beszélve a kinti árakról. New York azon turisták számára ajánlott, akik jól bírják az utcákon lévő tömeget, hamar feltalálják magukat, tehát nem esnek kétségbe, ha a felhőkarcolók között bolyongva próbálnak egyik helyről a másikra eljutni. Ha mindez igaz rád, nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt a várost úti célul.

A New Yorkba érkező turisták mindegyike felkeresi a Szabadság szobrot. Az óriási, 93 méter magas szobrot 1886-ban a franciák adományozták az amerikai nemzetnek az államok függetlenségének 100. évfordulója alkalmából. A szobor és a talapzat belsejében kiállítás fogadja az érkezőket, a bátrabbak akár „toronylátogatásra” is befizethetnek, és így a szobor koronájából csodálhatják meg a tengerre nyíló gyönyörű látképet.

A Manhattan szívében húzódó Central Park is kedvelt helyszíne a turistáknak. Azonnal ki lehet szúrni a térképen, a hatalmas szürke betondzsungel közepén egyetlen hatalmas zöldövezetként tetszeleg. Számos sportlehetőséggel szolgál a park, baseball, kosár és kézilabdapálya is fellelhető a park területén, a passzív kikapcsolódásra vágyókat pedig sakk és dáma asztal várja. Csónakázásra alkalmas, mesterséges tavakkal is találkozhatunk a területén. A parktól nem messze található az 1886-ban francia és brit mintára megalkotott Metropolitan Múzeum, mely igen gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a világ minden tájáról. A művészetek szerelmesei mindenképpen keressék fel ezt a helyet, ha New Yorkban járnak.

A Broadway és a Times Square nem lehet idegen senki számára, számos film jeleneteiben tűnt már fel ez a két hely, ám élőben, saját bőrünkön megtapasztalni az ott lévő csodás hangulatot mégis csak sokkal hatásosabb, mint képernyőn keresztül látni. A Broadway New York egyfajta szórakoztató negyedeként is felfogható, a legismertebb színházak és mozik mellett, rengeteg szórakozóhely is megtalálható a környéken. A Times Square keresztezi a Broadwayt, hatalmas kivetítőkön a nap 24 órájában reklámokat sugároznak. Nem csak a turisták, de a helyi fiatalok kedvelt helyszínéül is szolgál. Ha a Broadway környékén járunk érdemes kitérőt tenni a hozzá nem messze eső Wall Streetre is. Ez számít Amerika pénzügyi központjának.

A Manhattant és Brooklynt összekötő Brooklyn híd is ismerős lehet a filmvásznakról, amennyiben van rá lehetőségük érdemes bepattanni New York jellegzetes sárga taxijának egyikébe és végig menni rajta. Amennyiben nem akarjuk drága taxi díjra költeni pénzünket, ugyanezt az utat gyalogosan is megtehetjük. Végül tiszteletünket tehetjük a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékére, a World Trade Center ikertornyainak helyén létrehozott Ground Zeronál.

Mint már említettem, a New Yorkba érkezőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni. A szállások tekintetében van némi esélyünk a spórolásra. A drága és egyben híres hotelek mellett Manhattan területén akadnak pénztárca barát hotelek, így nem kell attól tartanunk, hogy az összes pénzünk drága hotelszámlára költjük. Ha nincsenek nagy igényeink az étkezés tekintetében sem, inkább a látnivalók azok, amik érdekelnek bennünket, akkor az utcákon lévő megannyi gyorsbüfében kapható étel is tökéletes lehet egy-egy alkalommal. Tekintsünk erre úgy, mint a tradicionális amerikai gasztronómiára.

Ezt olvastad már?

Utazás

A Bükki Nemzeti Park

A Bükk hegység természetes növény- és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását 1977. január 1. óta biztosítja a Bükki Nemzeti Park. A Bükk hegység 43 200 ha kiterjedésű, nagyrészt

Utazás

Téli vakáció

A nyári szezon után a legforgalmasabb időszak a turizmus életében a karácsony. Egyre többen döntenek úgy, hogy az otthon melege helyett inkább valamelyik wellness szállodában töltik az ünnepeket vagy az

Utazás

Kiránduló helyek kisgyermekes családok részére

A téli időszak talán a kisgyermekes családoknak okozza a legnagyobb keserűséget, mégpedig azért, mert a rossz időjárás miatt nem tudják sehova se elvinni gyermekeiket, ahol levezethetnék fölös energiájukat. Bár ott