Meseszép kirándulóhelyek
Utazás 2016-02-18 1067

Meseszép kirándulóhelyek

Az elmúlt hónapok többnyire arról szóltak, hogy otthon bekuckózva a meleg szobában töltöttük az időt, és nem csináltunk mást, mint ettünk, bámultuk a televíziót, jobb esetben kezünkbe vettünk egy érdekes könyvet. Most, hogy végre elkezdett kitavaszodni, ideje, hogy egy kis D- vitamint szívjunk magunkba, méghozzá egy kellemes kirándulás keretében. Családdal vagy barátokkal, rengeteg olyan hely akad Magyarországon, ahová megéri egy túrát szervezni.

Azt hihetnénk, hogy Budapest környéke csak a turisták számára tartogathat olyan látnivalókat, amelyeket érdemes megnézni.
A Budapesttől mindössze 31 kilométerre található veresegyházi Medveotthon kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kiránduló hely lehet. Ez a több hektáron elterülő park ad otthont azon medvék és farkasok számára, amelyeket előző gazdáik embertelen körülmények között tartottak fogva. Olyannyira közelről lehet megcsodálni ezeket az állatokat, hogy a kerítésen keresztül meg is etethetjük őket. Persze mi mással, mint mézzel, hiszen ez nem csak a mesékben kedvelt csemege a mackók számára. Az állatokkal való barátkozás után remek pikniket lehet rendezni a zöldellő tisztáson.

Maradva még mindig Pest közelében, igazi kalandban lehet részünk, ha felkeressük a Solymári-ördöglyukat. Bár engedély szükséges és csak szervezett barlangászás keretében látogatható, megéri végig csinálni a procedúrát, mert maradandó élményben lehet részünk a túra végeztével. További pozitívumként lehet felhozni, hogy semmilyen előképzettséget nem igényel a túra, ám mivel szűk járatokban kell kúszni-mászni, inkább az extrémebb sportok kedvelői, és a sötétségtől, valamint a szűk helyektől nem rettegők számára ajánlott igazán a barlang meghódítása.

Kössétek össze a kellemest a hasznossal, és szervezzetek egy, a sport jegyében töltött napot. Fogjatok össze a barátokkal és irány a Velencei-tó, de nem akárhogy, biciklivel. Mivel az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, hogy nekivágnak a túrának, mára már a tó teljes szakaszán kiépített kerékpárút található, ami még inkább megkönnyíti a túrázók dolgát. A túra útvonala egy közepes nehézségű, mindössze 50 kilométeres szakaszból áll, melyet akár 4 óra alatt teljesíteni lehet. Persze ha beiktatunk némi bámészkodást is a környék látnivalóiból, hosszabb ideig tartó túra is kerekíthető belőle.

A tavasz mondható az egyik legkiválóbb évszaknak a kiránduláshoz. Ilyenkor még nem kell megküzdeni az izzasztó hőséggel, maximum egy könnyed tavaszi zápor állhatja utunkat, de ez is csak hozzáállás kérdése. Használjátok hát ki a csodálatos időjárást, és fedezzétek fel hazánk rejtett kincseit. Kezdhetitek is a Balaton-felvidéken található Hegyestűvel, mely jellegzetes formájáról kapta nevét. Ez a több mint 5 millió éve kihunyt vulkán már magában is csodálatos látványt nyújt, főleg ahogy kirajzolódnak a sokszögként megdermedt bazalt lávazuhatagok. Ha vesszük a fáradtságot és felmászunk a tetejére – nem kell megijedni, mindössze 337 métert kell meghódítanunk -, akkor fantasztikus panoráma tárul elénk a Balatonról.

Ehhez hasonló varázslatos hely található Egerszalókon, melyet, ha csak képről látunk, nem is gondolnánk, hogy Magyarországon található. A nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium hidrogénkarbonátos hévíz rengeteg betegség gyógyítására alkalmas. Csak hogy néhányat említsek: köszvény, cukorbetegség, pikkelysömör. Töltsetek hát el egy kellemes tavaszi napot az egészség jegyében Egerszalókon!

Ezt olvastad már?

Utazás

Balaton, a turisztikai paradicsom

A mi magyar tengerünk évről évre egyre több turistát vonz magához, úgy tűnik egyaránt megunhatatlan a hazai és külföldi közönség számára is. Természetesen a nyári szezon vonzza a legtöbb embert

Utazás

Karácsonyi szokások

Akár országon belül is akadhatnak eltérések, kik hogyan ünneplik a karácsonyt. Így van ez Magyarországon is, bár az egyes családi szokások között nem mutatkoznak hatalmas eltérések, mégsem ugyan úgy ünnepel

Utazás

Magyarország legkedveltebb gyógyfürdői

Egyre többen döntenek úgy, hogy a szabadságukat nem otthon vagy a természetben töltik el, hanem a különböző gyógy komplexumokban. Azt hihetnénk, hogy ez inkább az idősebb korosztályra igaz, de ugyan