Te mennyire bírod a trolizást? Áldjuk vagy szidjuk a budapesti közlekedést?

Utazás

Valaki imádja, szereti, megvan vele vagy éppen utálja, és emiatt folyton bosszankodik. Hogy milyen okból? Hát a budapesti közlekedés káosza miatt! Hogy miért? Mert sokszor a városban valóban fejetlenség és káosz uralkodik. Mégis, aki a trolit választja, és erre ül fel nap mint nap, valahogy jobban kikerüli a dugókat, mentesül a stressztől és még a város szépségében is gyönyörködhet munka előtt vagy után. Kényelmes, sok járata van, viszonylag gyors és van egy sáv az úton, ami csak az övé és így tudunk rajta haladni. Ha választanod kellene, akkor a villamos vagy a troli mellett voksolnál? Melyikre ülnél fel Budapesten?

Ha dugó van Budapesten, már előre félünk, hogy vajon mikor érjük el úticélunkat. Inkább elindulunk öt perccel hamarabb, de sokszor ez az öt perc sajnos nem elég. Még így is elkésünk a dugók, forgalmi terelések, építkezések vagy éppen a koccanások miatt. Ám a legtöbb esetben ezek a bosszúságok az autósokat érintik, aki trolival utazik, azt kevésbé. Mert ha teljesen le is van zárva az út, a Budapesti Közlekedési Központ valami plusz lehetőséggel biztosítja a járaton utazó személyeknek a továbbhaladást. Akkor is, ha adott esetben nem a jármű műszaki meghibásodásáról van szó, hanem mondjuk útlezárásról, tüntetésről, váratlan eseménytől stb.

Anyagilag egyébként nem biztos, hogy sokkal jobban megéri a trolizás az autózással szemben. Ugyanis egy jegy 300 forint felett van, és az csak egy utazásra érvényes. Egy járat, egy menet. Ennyi és semmi több. De aki megveszi a napi vagy havi korlátlan bérletet, annak már jobban megéri, hogy autó helyett a trolival utazzon. (Természetesen a bérlet nem csak a trolira, hanem a többi közlekedési lehetőségre: metróra, villamosra, buszokra is érvényes.) Hiszen kényelmes, viszonylag gyors, több járattal rendelkezik és szép nagy ablakain keresztül gyönyörű kilátás nyílik innen a külvilágra.

Az, hogy kinek melyik jármű tetszik, ízléstől és korosztálytól is függ. A fiatalok inkább húznak a modern irányzatok felé, szeretik a kényelmes üléseket, a jó nagy ablakokat, a merész színeket. Ám az idősek inkább a visszafogott retró hangulat képviselői, ami nem is csoda, hiszen ők abban a korban nőttek fel, a fiatalok már egy másik generáció lelkes tagjai.

Napjainkban a régi trolibuszok helyett új, korszerűsített típusok járják Budapest utcáit. Ezt látni örömteli, hiszen egyre ritkábbak a műszaki meghibásodásból fakadó kellemetlenségek, télen kiváló bennük a fűtés, nyáron pedig a hűtés. Ezen kívül az új járművek sokkal tisztábbak és kényelmesebbek az előző típusoknál, ráadásul üzemanyag fogyasztásuk is kedvező, így a főváros, ha akar, még spórolhat is, további fejlesztések érdekében.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email