Öt túraútvonal az aktív kikapcsolódáshoz
Utazás 2015-07-11 1149

Öt túraútvonal az aktív kikapcsolódáshoz

Ha olyan a munkák, ami folyamatos ülésre késztet, vagy egyszerűen unjuk a minden napokat, szabadidőnkben menjünk túrázni a barátokkal vagy akár a családdal. Úgyhogy ne habozzunk, bújjunk valami kényelmes, túrázáshoz alkalma ruhába, csomagoljunk némi élelmet és innivaló és irány a friss levegő.

Hazánkban rengeteg túraútvonal található, vannak köztük könnyebbek és egészen nehéznek bizonyulók is, tehát attól függően, hogy milyen fizikai állapotban vagyunk, vagy milyen társasággal vágunk neki, érdemes először tájékozódni az útvonal nehézségi fokáról.

A Szentendre és Pomáz közötti Kő-hegyi túra, akár családok részére is ajánlott, bátran nekivághatunk gyerekekkel is. Nem olyan hosszú, mindössze 4,5 kilométeres utat egy óra alatt meg lehet tenni. A hegytetőn kilátó és menedékház fogadja a túrázókat, ahol még a falatozásra is van lehetőség, így ehhez a túrához, akár fel sem kell pakolnunk élelemből, hiszen odafönn pótolni lehet az elvesztett energiát.

A szintén könnyűnek mondható Badacsony panoráma túra, ugyancsak ajánlott családosok számára. Az előzőhöz képest valamivel hosszabb, 10 kilométeres szakaszról van szó, ami 3-4 óra alatt kényelmes tempóban, könnyen megtehető. Érdemes egészen a kilátóig menni, hiszen gyönyörű panoráma nyílik a Balaton északi partjára.

Talán az egyik legismertebb hazai túrázó hely a Pilisben található Rám-szakadék. A 7,4 kilométer hosszú, könnyűnek mondható útvonalat érdemes óvatosan bejárni, mert itt- ott elég göröngyös az út. A túrát Dobogókő irányába ajánlott megkezdeni, végig a csörgedező patak mentén tudunk haladni. A balesetek elkerülése végett, a nehezen bejárható részeket létrákkal és kapaszkodókkal erősítették meg. Ha egy nyugodt, csendes túrázásra vágyunk, nem ajánlott ünnepek idején felkeresni ezt a helyet, hiszen ilyenkor van a legnagyobb dömping. Válasszunk inkább semleges napokat, így biztosan elkerülhetjük a nagy tömeget.

A hosszabb túrákat kedvelők számára ajánlott a Vértes átszelése, ez egy 20km hosszú szakasz, mely a Tatabányához nem messze eső Szár községtől egészen Oroszlányig tart. Ha igazán ki akarjuk élvezni a természet csodáit érdemes rászánni egy egész napot, így kellemes tempóban járható végig az út. Források és patakok mentén haladhatunk végig, több pihenő hely is ki van alakítva. Családosok is nekivághatnak, egyedül a túraútvonal hossza okozhat problémát, nem biztos, hogy a kisgyerekek fizikai állapota jól bírja az ilyen hosszú távok megtételét, így ajánlott őket inkább megkímélni ettől.

A kerékpár túrákat kedvelők számára is akad lehetőség bőven. Szerencsére egyre több hazánkban a kerékpárosok számára kiépített útvonalak száma. Nagyobb tavainkat szinte már akadálymentesen körbe lehet kerékpározni. Akik egy igazán hosszú túrára szeretnének vállalkozni, azok számára ajánlott a Balaton körbetekerése. A sportolás mellett rengeteg látnivalót is be lehet iktatni a túrába. A közel 210 kilométer hosszú út, 3-4 nap alatt teljesíthető, attól függően mennyi pihenőt és látnivalót iktatunk közbe. Akár szervezett kerékpártúrán is részt vehetünk, ilyenkor nagyobb társaság együtt tekeri körbe a tavat, ami biztosítja a jó hangulatot a túra egész ideje alatt. Ha valakinek ez táv hosszúnak bizonyul, de mindenképpen, tóparton szeretne biciklizni, azoknak ajánlott a Tisza-tó körbetekerése. Az impozáns látvány a Balaton parthoz hasonlóan itt is adott, és akár sátorozhatunk is a túra ideje alatt.

Ezt olvastad már?

Utazás

Budapest menő: jönnek a turisták!

A Budapestre látogató turistacsoportok jót tesznek a városnak: aki ide jön, az ugyanis pénzt költ. Nem is keveset. A vendéglátó helyiségekben, szuvenír boltokban, a múzeumok pénztárjaiban és a magyar kézműves

Utazás

Lécre fel!

Beköszöntött a tél, aminek igazán a síelés szerelmesei örülnek a legjobban. Bár hazánkban is akad néhány síelésre alkalmas pálya, azok, akik igazán jó körülmények között szeretnének sportolni, minden bizonnyal ellátogatnak

Utazás

Kirándulás a természetben

Ha utazni támad kedve, ne habozzon, hanem csomagoljon, és induljon el választott úti célja felé. Ahhoz, hogy kikapcsolódjon, nem szükséges feltétlenül a világ másik felére elmennie, mert Magyarországon is felfedezhet