Öt túraútvonal az aktív kikapcsolódáshoz

Utazás

Ha olyan a munkák, ami folyamatos ülésre késztet, vagy egyszerűen unjuk a mindennapokat, akkor szabadidőnkben menjünk túrázni a barátokkal vagy akár a családdal. Ne habozz, bújj valami kényelmes, túrázáshoz alkalmas ruhába, csomagolj némi élelmet és innivalót, és irány a friss levegő!

Hazánkban rengeteg túraútvonal található, vannak köztük könnyebbek és egészen nehéznek bizonyulók is, ezért attól függően, hogy milyen fizikai állapotban vagyunk, vagy milyen társasággal vágunk neki, érdemes először tájékozódni az útvonal nehézségi fokáról.

A Kő-hegy túra

Kőhegyi menedékház / Flickr

A Szentendre és Pomáz közötti Kő-hegyi túra akár családok részére is ajánlott, bátran nekivághatunk gyerekekkel is. Nem olyan hosszú, a mindössze 4,5 kilométeres utat egy óra alatt meg lehet tenni. A hegytetőn kilátó és menedékház fogadja a túrázókat, ahol még a falatozásra is van lehetőség, így ehhez a túrához akár fel sem kell pakolnunk élelemből, hiszen odafönn pótolni lehet az elvesztett energiát.

A Badacsony panoráma túra

Badacsony / Flickr

A szintén könnyűnek mondható Badacsony panoráma túra ugyancsak ajánlott családosok számára. Az előzőhöz képest valamivel hosszabb, 10 kilométeres szakaszról van szó, ami kényelmes tempóban 3-4 óra alatt könnyen megtehető. Érdemes egészen a kilátóig menni, hiszen gyönyörű panoráma nyílik a Balaton északi partjára.

A Rám-szakadék

Rám-szakadék / Flickr

Talán az egyik legismertebb hazai túrázó hely a Pilisben található Rám-szakadék. A 7,4 kilométer hosszú, könnyűnek mondható útvonalat érdemes óvatosan bejárni, mert itt-ott elég göröngyös az út. A túrát Dobogókő irányába ajánlott megkezdeni, végig a csörgedező patak mentén tudunk haladni. A balesetek elkerülése végett a nehezen bejárható részeket létrákkal és kapaszkodókkal erősítették meg. Ha egy nyugodt, csendes túrázásra vágyunk, nem ajánlott ünnepek idején felkeresni ezt a helyet, mert ilyenkor van a legnagyobb forgalom.

A Vértes átszelése

Vértes / Flickr

A hosszabb túrákat kedvelők számára ajánlott a Vértes átszelése, ez egy 20km hosszú szakasz, mely a Tatabányához nem messze eső Szár községtől egészen Oroszlányig tart. Ha igazán ki akarjuk élvezni a természet csodáit, érdemes rászánni egy egész napot, így kellemes tempóban járható végig az út. Források és patakok mentén haladhatunk végig, több pihenőhely is ki van alakítva. Családosok is nekivághatnak, bár talán a túraútvonal hossza okozhat némi problémát a gyerekeknek.

Balaton körüli tekerés

Balaton / Flickr

A kerékpártúrákat kedvelők számára is akad lehetőség bőven. Szerencsére egyre több hazánkban a kerékpárosok számára kiépített útvonalak száma. Nagyobb tavainkat szinte már akadálymentesen körbe lehet kerékpározni. Akik egy igazán hosszú túrára szeretnének vállalkozni, azok számára ajánlott a Balaton körbetekerése. A közel 210 kilométer hosszú út 3-4 nap alatt teljesíthető, attól függően mennyi pihenőt és látnivalót iktatunk közbe. Akár szervezett kerékpártúrán is részt vehetünk, ilyenkor nagyobb társaság együtt tekeri körbe a tavat, ami biztosítja a jó hangulatot a túra egész ideje alatt.

Tisza-tó körüli tekergés

Tisza-tó / Flickr

Ha valakinek ez a táv hosszúnak bizonyul, de mindenképpen tóparton szeretne biciklizni, azoknak ajánlott a Tisza-tó körbetekerése. Az impozáns látvány a Balaton parthoz hasonlóan itt is adott, és akár sátorozhatunk is a túra ideje alatt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email