Finomat főzni csak jó edényben lehet
Egyéb 2015-08-27 763

Finomat főzni csak jó edényben lehet

Kinek mi a jó, vitatható kérdés. Az viszont igaz, hogy a legfinomabb ételek csak jó minőségű edényekben születhetnek meg. Akár húsokról van szó, akár zöldségfélékről, az eredmény attól függ, milyen serpenyőben főnek vagy sülnek. A háztartási boltok kínálata óriási, ezért nehéz kiválasztani a megfelelőt. A kezdő szakácsok számára nagy segítséget jelentenek a tájékoztatók, melyek a nívósabb márkájú fazekak természetes járulékai. A kisebb boltoktól a nagyobb áruházakig mindenütt hozzáférhetők kiváló portékák, csak tudni kell, mit keresünk.

Az első lépés az, hogy meghatározzuk a célt, vagyis milyen műveleteket szeretnénk az adott főzőedényben elkészíteni. Másodszor, döntsük el, mennyit költhetünk. Harmadszor nézzünk utána (akár az interneten is), mely márkákat javasolják a tapasztalt háziasszonyok. Amikor már tudjuk, mit akarunk vásárolni, bátran elindulhatunk a serpenyőkereső körútra.

Főzéshez és sütéshez nem egyforma fazekakat használunk általában, ennek függvényében válasszuk külön a kétféle konyhai feladatot. Ha főzéshez szeretnénk nagyobb edényt venni, fontos tisztázni a méreteket. Az űrtartalom befolyásolja az árakat, ahogy a minőség is. A tésztafőzésre kifejezetten ajánlatos szűrővel ellátott edényt beszerezni, míg a nyári kompótkészítéshez másfajta fazék javasolható. A háztartási üzletekben kérjük ki az eladók tanácsát, ha bizonytalanok vagyunk a polcokon lévő darabok funkcióját illetően.

Ne feledjük! Nem mindig a szépség a lényeg: előfordul, hogy kevésbé mutatós serpenyők jobban megállják helyüket a konyhában, mint extrákkal turbózott társaik. Alaposan szemügyre kell venni a kipécézett darabot. Mivel fontos kérdés, hogy egy fazék mennyire nyűhető, érdemes kikérdezni az eladót a tartósság tekintetében. Minden információ hasznos lehet, mellyel kideríthető, melyik edény a megfelelő.

Sajnos, egyre több hamisítvány bukkan fel az ismertebb márkákból is, ezért nem árt az óvatosság! Nem minden az, aminek látszik. Hiába a címke, ha nem kapunk garanciát a termékre! Éppen ezért jobb megoldás egy szaküzletben vásárolni, mint a piacon, ahol a vásárló nem tudhatja 100%-osan, mit vesz. Tudni kell, hogy egy komolyabb tudású edény esetében természetes az 1-2 éves szavatosság. Bár rendszerint vannak árbeli különbségek, hosszú távon még sem mindegy, hogy az olcsó, de nem tartós, vagy a drága, de megbízható edényt választjuk. Inkább legyen 2 normális fazék a konyhában, mint 10 hasznavehetetlen! Ez utóbbi esetben rendre előfordul, hogy a teflon és a zománc lekopik, könnyen sérül a borítás és valami mellékízt kölcsönöz az ételnek a főzés folyamán. Nem érdemes kockáztatni!

Ha sikerült megvásárolni a tökéletes fazekat, igazából nem is kell nagy szakácstudás a szuperfinom étel elkészítéséhez. A mesterek azt mondják: jó szerszám a titka mindennek. Így van ez a főzésnél is. Ha megfelelő az edény, akkor igazán nem nagy művészet jókat főzni… és természetesen enni!

Ezt olvastad már?

Egyéb

Régi szokások, alapigazságok

Gyakran hajlamosak vagyunk úgy vélekedni, hogy ami régi, biztos, hogy rossz. Nemcsak tárgyak esetén vagyunk szkeptikusak a működést illetően, de a hagyományok terén is formabontóak kívánunk lenni. Mintha minden szokás,

Egyéb

Tényleg létezik nők közötti barátság?

A kérdés adott: vajon létezik két nő között barátság? Mi fér egyáltalán bele a női barátságba? Belefér a féltékenység? Fontos, hogy ki hogyan néz ki, milyen az iskolai végzettsége, netán,

Egyéb

Társkeresés az interneten

Ma már talán nem is furcsa, ha valaki az internetre merészkedik társat keresni. Igencsak megszokottá vált elfoglalt világunkban, hogy regisztrálva egy adott oldalra, pár perc alatt egy teljes lista áll