Finomat főzni csak jó edényben lehet
Egyéb 2015-08-27 815

Finomat főzni csak jó edényben lehet

Kinek mi a jó, vitatható kérdés. Az viszont igaz, hogy a legfinomabb ételek csak jó minőségű edényekben születhetnek meg. Akár húsokról van szó, akár zöldségfélékről, az eredmény attól függ, milyen serpenyőben főnek vagy sülnek. A háztartási boltok kínálata óriási, ezért nehéz kiválasztani a megfelelőt. A kezdő szakácsok számára nagy segítséget jelentenek a tájékoztatók, melyek a nívósabb márkájú fazekak természetes járulékai. A kisebb boltoktól a nagyobb áruházakig mindenütt hozzáférhetők kiváló portékák, csak tudni kell, mit keresünk.

Az első lépés az, hogy meghatározzuk a célt, vagyis milyen műveleteket szeretnénk az adott főzőedényben elkészíteni. Másodszor, döntsük el, mennyit költhetünk. Harmadszor nézzünk utána (akár az interneten is), mely márkákat javasolják a tapasztalt háziasszonyok. Amikor már tudjuk, mit akarunk vásárolni, bátran elindulhatunk a serpenyőkereső körútra.

Főzéshez és sütéshez nem egyforma fazekakat használunk általában, ennek függvényében válasszuk külön a kétféle konyhai feladatot. Ha főzéshez szeretnénk nagyobb edényt venni, fontos tisztázni a méreteket. Az űrtartalom befolyásolja az árakat, ahogy a minőség is. A tésztafőzésre kifejezetten ajánlatos szűrővel ellátott edényt beszerezni, míg a nyári kompótkészítéshez másfajta fazék javasolható. A háztartási üzletekben kérjük ki az eladók tanácsát, ha bizonytalanok vagyunk a polcokon lévő darabok funkcióját illetően.

Ne feledjük! Nem mindig a szépség a lényeg: előfordul, hogy kevésbé mutatós serpenyők jobban megállják helyüket a konyhában, mint extrákkal turbózott társaik. Alaposan szemügyre kell venni a kipécézett darabot. Mivel fontos kérdés, hogy egy fazék mennyire nyűhető, érdemes kikérdezni az eladót a tartósság tekintetében. Minden információ hasznos lehet, mellyel kideríthető, melyik edény a megfelelő.

Sajnos, egyre több hamisítvány bukkan fel az ismertebb márkákból is, ezért nem árt az óvatosság! Nem minden az, aminek látszik. Hiába a címke, ha nem kapunk garanciát a termékre! Éppen ezért jobb megoldás egy szaküzletben vásárolni, mint a piacon, ahol a vásárló nem tudhatja 100%-osan, mit vesz. Tudni kell, hogy egy komolyabb tudású edény esetében természetes az 1-2 éves szavatosság. Bár rendszerint vannak árbeli különbségek, hosszú távon még sem mindegy, hogy az olcsó, de nem tartós, vagy a drága, de megbízható edényt választjuk. Inkább legyen 2 normális fazék a konyhában, mint 10 hasznavehetetlen! Ez utóbbi esetben rendre előfordul, hogy a teflon és a zománc lekopik, könnyen sérül a borítás és valami mellékízt kölcsönöz az ételnek a főzés folyamán. Nem érdemes kockáztatni!

Ha sikerült megvásárolni a tökéletes fazekat, igazából nem is kell nagy szakácstudás a szuperfinom étel elkészítéséhez. A mesterek azt mondják: jó szerszám a titka mindennek. Így van ez a főzésnél is. Ha megfelelő az edény, akkor igazán nem nagy művészet jókat főzni… és természetesen enni!

Ezt olvastad már?

Egyéb

Keresztény feminizmus a legújabb korban

Nem is olyan régen, a nő úgy döntött, hogy leveti magáról a társadalom által évszázadokon át rápakolt terhet, és nem csak feleség, illetve anya lesz, hanem elsősorban nő. Amikor az

Egyéb

Az árulkodó szavak. A beszéd jellemzi a beszélőt

Ha arra gondolunk, hogy beszédünk jelent valamit, bizonyára igaz, hogy a szavaknak külön-külön is mondanivalója van. Nemcsak a jelentésük, de ahogy és amilyen hangsúllyal mondjuk, elárulják a beszélő hangulatát és

Egyéb

Mit kezdjünk a hibás karácsonyi ajándékokkal?

Évek óta a legtöbbet vásárolt karácsonyi ajándékok listavezetői között a különböző műszaki cikkek és ruhadarabok szerepelnek. Ezek tűnnek a legpraktikusabbnak, ugyanakkor ezek rejtik a legtöbb veszélyt magukban. A elektronikai kütyük