Érvek sokasága a télen rendezett esküvők mellett illetve ellen

Nézőpont

Manapság egyre nagyobb divat, hogy az esküvők témáját, a díszeket és virágokat, formai kivitelezéseket az adott évszakhoz igazítják. Most a téli esküvőket veszem górcső alá, hogy miért jó és miért nem, télre időzíteni az esküvőt.

Kezdjük először azokkal az érvekkel, melyek az esemény mellett szólnak:

 • A karácsony és az újév mindig bearanyozza a téli időszakot, ennek tetejére, mint egy gyémánt úgy kívánkozik az esküvő. Hiszen az ünnepi hangulat, csillogás, ami egy esküvőt is körül szokott ölelni, már mind adottak. Még a dekorációk kitalálásával sem kell sokat vesződni, tálcán kínálják magukat.
 • A meseszép fehér esküvői ruhához mi más illene jobban, mint az odakint csillogó hófödte táj. Plusz könnyen dekorációs ötleteket tudsz szerezni a karácsonyi díszítésből. Gondolj csak bele, milyen mesébe illő lenne egy téli szabadtéri esküvő, ahol mindenfelé karácsonyi izzók, ezüstös angyalkák és csillagok lógnak a fákról és bokrokról. Az oltárhoz vehető utat pedig lámpások vagy téli dekorral ellátott mécsesek díszítenék.
 • De ugyanilyen varázslatos lehet egy télen rendezett, beltéri esküvő is. Ropog a tűz a kandallóban, minden telis-tele gyertyákkal. Arany, ezüst és fehér színek töltik meg az egész teret. Bárkit magával ragadna ez a látvány.
 • Az ünnepeknek köszönhetően, azon sem kell túl sokat gondolkoznod, hogy milyen ruhában legyenek a koszorús lányok, akik a fátyladat fogják utánad vinni. Válassz nekik angyalian szép ruhákat.
 • A zord időjárás ellenére, télen melegség költözik az emberek szívébe. Sokkal jobban viselik a nagycsaládi összejöveteleket, tehát kevésbé kell attól tartani, hogy lesz egy nem kívánatos rokon, aki hatalmas cirkuszt rendez a ceremónia vagy az azt követő lagzin.
 • A templomba érkezés módját is remekül fel lehet dobni a téli időszakban. A hagyományos, szalagokkal és virágokkal díszített autókat és limuzinokat lovas szánokra cserélhetitek.
 • Mivel a téli időszak esküvők szempontjából nem tekinthető csúcsidőnek, könnyebben lehet időpontot és helyszínt választani. Mivel az esküvőket lebonyolító cégeknek ilyenkor kevesebb feladatuk van, nagy rá az esély, hogy ti még nagyobb odafigyelést kapjatok tőlük. Garantáltan tökéletes lesz minden.
 • Bár nem hangzik túl romantikusnak, de ilyenkor még spórolásra is van lehetőség. Az ünnepek előtt és után is rengeteg akcióval várják a vásárlókat az üzletek. Nincs ez másként a ékszerboltokban és az esküvői ruhaszalonokban sem. Jutányos áron tudtok így jegygyűrűhöz és ruhához jutni. Hidd el, ha több száz vendégre számítotok, az apró spórolási lehetőségek is számítani fognak.
 • A meghívók kiküldését időzíthetitek az ünnepi időszakra, így a karácsonyi üdvözlő lapokkal karöltve postázhatjátok azokat is, így időt és energiát spóroltok magatoknak. Azt már nem is kell mondanom, hogy a meghívókat is nyugodtan öltöztethetitek karácsonyt idéző díszbe.
 • Nagyon sok fejtörést szokott okozni a pároknak a megfelelő menüsor összeállítása. Nos, rengeteg a télhez kapcsolódó, hagyományos étel és ital, válogassatok belőle bátran, szerintem a vendégek sem fognak ellene tiltakozni.
 • Amennyiben hegyvidéki tájat választotok az esküvő helyszínéül, még a vendégekkel is jót tesztek abban az értelemben, hogy az ünnepet összeköthetik egy téli vakációval is, mely során még síelésre is van lehetőségük. Plusz mindig gondot okoz, hogy a gyerekek nem túl jól viselik az ilyen összejöveteleket, nyűgösek, a felnőttek nem tudnak velük mit kezdeni, míg ők készülődni szeretnének. Egy ilyen helyen hógolyózhatnak, szánkózhatnak és más téli gyermeki örömöknek hódolhatnak, míg a felnőttek mással vannak elfoglalva.

 
Ha már teljesen beleélted magad, hogy milyen jó lehet télen esküvőt szervezni, jöhetnek az ellenérvek, melyek után garantáltan átgondolod, hogy érdemes-e ekkorra időzíteni a ceremóniát:

 • A téli leárazásoknak köszönhetően olcsó, ám csodálatosan szép ruhához juthatsz, kár hogy senki sem fogja látni rajtad. Képzeld csak el, ha úgy döntesz, hogy a pároddal odakint, a hófödte tájon mondjátok ki a boldogító igent, nagy a valószínűsége annak, hogy a hőfok inkább a mínusz fokokhoz lesz közel. Rávehetsz egy szép kabátot vagy bundát, de így bármilyen ruhát alá vehetnél, ugyanis a kabát el fogja takarni az egészet.
 • Az esküvőket jó előre el kell kezdeni szervezni, hogy minden tökéletes legyen a nagy napra. De mi a garancia, hogy az általad megálmodott havas mennyország létre is jön? Ha megfigyeljük az elmúlt évek időjárását a tél egyre jobban kitolódik, sokszor még januárban sem esik hó, helyett esős, lucskos időjárás a jellemző. Ez szintén keresztbe húzhatja a kintre tervezett szertartást. De egy esős téli nap, egy benti esküvő hangulatát is ugyan úgy beárnyékolhatja.
 • Az ünnepi szezon eléggé kiüríti az emberek pénztárcáját. Rengeteget költenek ajándékokra, ennivalóra, karácsonyi dekorációra. Ha ehhez még társul egy esküvő is, ahová nászajándékot illik vinni, nem biztos, hogy jól érintené őket. Még arra is meg van az esély, hogy ebből kifolyólag olcsó és haszontalan ajándékokat vásárolnak, aminek természetesen nem fogtok örülni. Emellett a ti pénztárcátok is megsínyli az ünnepeket, nem biztos, hogy jó ötlet ilyen közel időzíteni egymáshoz a két eseményt, ha csak nem döntötök úgy, hogy idén elmarad a karácsony.
 • A nyári szezon után, télen mennek a legtöbben vakációra. Ehhez a szállást már jól előre le szokták foglalni, hogy biztosan legyen hely a szállodákban. Hacsak nem ezt megelőzően külditek ki a meghívókat, nagy rá az esély, hogy sokan nem fognak tudni elmenni az esküvőre, mert az egybe esik a téli pihenés időpontjával.
 • Karácsonyi csillogás, gyertyák és egyéb téli dekorációk. Sokak számára bőven elég, ha mindezek csak az ünnepek alatt veszik őket körül, nem vágynak rá még a tél befejeztével is. Ezért sem ajánlatos egybekötni az ünnepi szezonnal az esküvőt.
 • Ruhát és gyűrűt talán tudtok ilyenkor jutányos áron vásárolni, ám virágot már annál kevésbé, mivel kevés virágnak van ekkor szezonja, mondhatni egyiknek sem. Ezért ha mindenképpen virágokkal szeretnénk díszíteni a ceremónia helyszínét, külföldről kell azokat beszerezni, ami igen csak drága mulatság, főleg hogy nem 1-2 szálról van szó. Ha igazán szép és elegáns esküvőt terveztek, még véletlenül se jusson eszetekbe, hogy művirágokkal helyettesítitek az élőket, túlságosan olcsó hangulatúvá válna tőle az egész.
 • Kézenfekvőnek tűnik, hogy a téli szezonban nem fogtok egzotikus ételeket feltálalni a vendégeknek, mert egyszerűen nem illik az évszak hangulatához, ám karácsonyi menüsorra hajazó összeállítást sem ajánlott eléjük tenni, mivel pár hónappal vagy héttel ezelőtt már tele ették magukat vele, ezért bizonyára vágynak már a változatosságra.
 • Végül, egy esküvő akkor igazán szép és hangulatos, ha az valóban a jegyesekről szól. Pusztán azért, hogy spóroljatok a dekoráció kitalálásán és úgymond ellopjatok egy másik ünnephez tartozó hangulatot, nem éri meg és mellesleg nem is túl egyedi. Szánjatok rá inkább több időt, ötleteljetek és akár a leendő vendégek véleményét is merjétek kikérni, milyen környezetben éreznék jól magukat.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email