Karácsonyi dekoráció a kertbe

Otthon

Ha máshonnan nem, de a filmekből bizonyára mindenkinek ismert az elsősorban amerikai szokásnak mondható jelenség, amikor karácsony tájékán csillogó villogó dekorációval látják el az emberek a kertjeiket. Nos, ennek egy finomabb változatával mi magunk is kísérletezhetünk, vagy akár teljes fényárba is úsztathatjuk házunkat, attól függően, hogy kinek milyen az ízlése. Ám most egy visszafogottabb kerti dekorációhoz fogok ötletekkel szolgálni.

Kezdjük először is a bejárati ajtóval, hiszen az összképhez nagyban hozzájárul. Vásárolhatunk vagy készíthetünk is ajtódíszt, ehhez rengeteg ötletet lehet találni az interneten, illetve karácsony közeledtével a magazinokban. Azt ajánlom, hogy egy olyan dekoráció mellett döntsetek, amin van csengettyű, vagy könnyen rá tudtok egyet fabrikálni, így a csengőszó hallatán a lakásotokba belépő vendégek azonnal ünnepi hangulatba tudnak kerülni.

Akárcsak nyáron, a házhoz vezető utat lámpásokkal világítsátok ki. Amennyiben rendelkezésetekre áll sövény is, annak díszítéséhez az apró, színes gömb formájú világítósort ajánlom. Ha lépcső vezet a teraszra, akkor minden egyes lépcsőfokra tegyetek befőttes üvegből készített mécseseket. A teraszt dekorálhatjátok még fehér lapból kivágott hópelyhekkel, melyeket damilra fűzve lógattok le az ereszről.

A szerencsésebbek, akiknek található egy fenyőfa a kertjében, nyugodtan feldíszíthetik, akár csak egy, a lakáson belül elhelyezkedő karácsonyfát. Ezután gyűjtsétek össze az összes üres cipősdobozt, csomagoljátok be karácsonyi csomagolópapírba, kössétek át szalaggal és halmozzátok a fa alá. Azok se csüggedjenek, akiknek mindössze egy hatalmasra nőtt tujája vagy néhány éppen téli álmát alvó gyümölcsfája van. Ezeket is legalább olyan ötletesen és szépen fel lehet díszíteni. A gyümölcsfa ágaira aggasszatok gömbdíszeket, majd az ágak közé fűzzetek fehér karácsonyfa izzót. Arra figyeljetek, hogy a házon kívüli dekorációhoz csak is kültéri izzókat használjatok.

Jusson eszetekbe az is, ha már az udvar fáit díszítitek, hogy bizony a téli időszakban a madárkák nehezen jutnak eleséghez, ezért a díszek közé rejtsetek el fa házikó formájú madáretetőt. Higgyétek el, semmit sem fog rontani a dekoráción, sőt még hangulatosabbá varázsolja majd. Ha egy fa, de még csak egy bokor sem tarkítja a kerteteket, akkor erre a helyzetre is tudok egy ötlettel szolgálni. Vegyetek vastag kartonpapírt, rajzoljatok rá egy fenyő mintát, majd vágjátok körbe. A külsejét fessétek le zöldre, majd tekerjetek köré színes izzókból álló füzért.

A terasz illetve az erkély korlátjaira szalagokkal kötözzetek fel fenyőágakat, egy-egy arany vagy ezüst gömbdíszt is közéjük rejthettek, vagy piros selyem szalagot is fűzhettek közéjük, közepére pedig egy óriási masnit helyezzetek, majd vonjátok be az egészet izzókkal. A kertben található kerti törpéket ideiglenesen nevezzétek át a Mikulás törpéinek, vagy cseréljétek le őket angyalkákra.

Télen ugyan nem helyezhetünk ki az udvarra cserepes virágokat, de a virágcserepeket még így is tudjuk hasznosítani. Virág helyett rakjunk bele dióféléket, tobozokat, gömbdíszeket, melyeknek már nem jut hely a karácsonyfán. A megpakolt cserepeket kössük át szalaggal, majd a kert valamely pontjára rejtsük el.

Visszatérve az amerikaiakra, van egy hatalmas különbség az ő és a mi kertjeink között. A tengerentúlon nem védik kerítésekkel házaikat, míg idehaza ez elengedhetetlen. Ebből kifolyólag a fenti ötletek alapján elkészített díszes udvarok itthon csak a lakók illetve a hozzájuk betérő vendégek számára nyújthat csodálatos látványt. Ezért is ajánlott a visszafogottabb dekorációnál maradni. Míg Amerikában ez egy verseny a szomszédok között, addig nálunk szimplán a meghitt hangulat részét képezi az ünnepi kert elkészítése.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email