Kreatív ötletek a tavaszi kertrendezéshez

Otthon

A tavasz szó hallatán bizonyára a legtöbb embernek a virágzó kertek, zöldellő rengetegek és csicsergő madarak jutnak eszébe. Ahogy egyre inkább magunk mögött hagyjuk a komor telet, egyre több időt szeretnénk eltölteni a szabadban. Hódoljunk hát be a Nap hívogató szavainak, melyeket sugaraival közvetít felénk. Irány a kert és varázsold olyanná, amiről eddig csak azt hitted a filmekben létezik! Az ötletek többségéből csak nyárra lesz csodálatos kert, mivel tavasszal leginkább hagymás növényekkel tudunk dolgozni, melyek csak néhány hónap elteltével tudnak virágként pompázni.

Mint minden munkálatot, a kertnél is az alapokkal kell kezdenünk, vagyis a gyep rendbetételével. Ahhoz, hogy egybefüggő füves területet kapjunk, a következő lépéseket kell végrehajtanunk. Először is el kell távolítanunk minden oda nem illő dolgot, leveleket, gyomféléket, esetleges földtúrásokat. Ezt a folyamatot a kertészek gyepszellőztetésnek hívják. Ezt követően megfelelő tápanyaggal kell ellátni a földet, hogy minél otthonosabb környezetet tudjuk biztosítani a későbbiekben a beleültetett virágoknak. Nem mással, mint a trágyázással tudjuk ezt elérni. Ha mindezzel megvagyunk, már csak a folyamatos öntözésre és a fűnyírásra kell gondot fordítanunk.

A tökéletes gyep elkészítése után elkezdhetjük berendezni a kertünket. Ha rendelkezésünkre áll legalább két egymáshoz közeli fa, feszítsünk ki közé függőágyat. Hogy még hangulatosabb legyen, egy fa asztalkát is helyezzünk a közelébe, két három székkel, ahová kiülhetünk a reggeli kávét vagy a délutáni uzsonnát elfogyasztani. Ragaszkodjatok a fához, ne elégedjetek meg a boltokban kapható műanyag kerti bútorokkal, melyek csak elrontanák az összképet.

Ami mások számára szemét, számotokra kincs lehet. Látogassatok ki egy ócskatelepre és gyűjtsetek össze néhány kidobott bádog vödröt. Legyenek ütött-kopottak, de azért még használhatóak. Remek kaspó vagy virágtartó kreálható belőle. Töltsétek meg földdel és helyezzétek bele a kívánt virágot. Erre a célra az olyan vödör is tökéletes, melynek elrepedt az alja, mivel a magára a fűre fogjátok helyezni, könnyen lehet majd öntözni a benne lévő virágot, nem kell attól félnetek, hogy bármit is elárasztanátok közben.

Hozzatok létre virágágyásokat a kert több pontján, attól függően, hogy mekkora terület áll rendelkezésetekre. Ezeket alakítsátok kör alakúra és ha lehet egymástól minél messzebbre, rendszertelenül helyezzétek, majd gazdagon ültessétek be minél többféle virággal. A már említett nyugággyal ellátott fákhoz alakítsatok ki apró fehér kavicsokból álló utat, amely egészen a háztól elvezet a mi kis nyugalom szigetünkhöz. A szegélyét ültessétek végig valamilyen apró, igazán üde színű virágokkal, például lila kakukkfűvel, mely már májusban képes virágba borulni.

Ha van lehetőségetek, akkor a kert hátsó részébe alakítsatok ki egy kerti sütögetőt, mely remek helyszín lesz a baráti összejövetelekhez. Nagyobb terméskövekből rakjatok tűzrakó helyet, alakítsátok úgy, hogy akár egy grill rácsot is rá tudjatok helyezni. Az ülőhelyeket sem kell túlbonyolítani, rakjatok köré néhány farönköt. Tartsátok szem előtt a kényelmet is, kötözzetek a rönkökre ülőpárnákat. A kert kialakítása közben ügyeljetek az összhatásra, a kert méreteihez igazítsátok a berendezéseket, nehogy túlzsúfolt hatást érjetek el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email