Kreatív ötletek a tavaszi kertrendezéshez
Otthon 2016-02-15 4417

Kreatív ötletek a tavaszi kertrendezéshez

A tavasz szó hallatán bizonyára a legtöbb embernek a virágzó kertek, zöldellő rengetegek és csicsergő madarak jutnak eszébe. Ahogy egyre inkább magunk mögött hagyjuk a komor telet, egyre több időt szeretnénk eltölteni a szabadban. Hódoljunk hát be a Nap hívogató szavainak, melyeket sugaraival közvetít felénk. Irány a kert és varázsold olyanná, amiről eddig csak azt hitted a filmekben létezik!

Az ötletek többségéből csak nyárra lesz csodálatos kert, mivel tavasszal leginkább hagymás növényekkel tudunk dolgozni, melyek csak néhány hónap elteltével tudnak virágként pompázni.

Mint minden munkálatot, a kertnél is az alapokkal kell kezdenünk, vagyis a gyep rendbetételével. Ahhoz, hogy egybefüggő füves területet kapjunk, a következő lépéseket kell végrehajtanunk. Először is el kell távolítanunk minden oda nem illő dolgot, leveleket, gyomféléket, esetleges földtúrásokat. Ezt a folyamatot a kertészek gyepszellőztetésnek hívják. Ezt követően megfelelő tápanyaggal kell ellátni a földet, hogy minél otthonosabb környezetet tudjuk biztosítani a későbbiekben a bele ültetett virágoknak. Nem mással, mint a trágyázással tudjuk ez elérni. Ha mindezzel meg vagyunk már csak a folyamatos öntözésre és a fűnyírásra kell gondot fordítanunk.

A tökéletes gyep elkészítése után elkezdhetjük berendezni a kertünket. Ha rendelkezésünkre áll legalább két egymáshoz közeli fa, feszítsünk ki közé függőágyat. Hogy még hangulatosabb legyen, egy fa asztalkát is helyezzünk a közelébe, két három székkel, ahová kiülhetünk a reggeli kávét vagy a délutáni uzsonnát elfogyasztani. Ragaszkodjatok a fához, ne elégedjetek meg a boltokban kapható műanyag kerti bútorokkal, melyek csak elrontanák az összképet.

Ami mások számára szemét, számotokra kincs lehet. Látogassatok ki egy ócskatelepre és gyűjtsetek össze néhány kidobott bádog vödröt. Legyenek ütött kopottak, de azért még használhatóak. Remek kaspó vagy virágtartó kreálható belőle. Töltsétek meg földdel és helyezzétek bele a kívánt virágot. Erre a célra az olyan vödör is tökéletes, melynek elrepedt az alja, mivel a magára a fűre fogjátok helyezni, könnyen lehet majd öntözni a benne lévő virágot, nem kell attól félnetek, hogy bármit is elárasztanátok közben.

Hozzatok létre virágágyásokat a kert több pontján, attól függően, hogy mekkora terület áll rendelkezésetekre. Ezeket alakítsátok kör alakúra és ha lehet egymástól minél messzebbre, rendszertelenül helyezzétek, majd gazdagon ültessétek be minél többféle virággal.

A már említett nyugággyal ellátott fákhoz alakítsatok ki apró fehér kavicsokból álló utat, amely egészen a háztól elvezet a mi kis nyugalom szigetünkhöz. A szegélyét ültessétek végig valamilyen apró, igazán üde színű virágokkal, például lila kakukkfűvel, mely már májusban képes virágba borulni.

Ha van lehetőségetek, akkor a kert hátsó részébe alakítsatok ki egy kerti sütögetőt, mely remek helyszín lesz a baráti összejövetelekhez. Nagyobb terméskövekből rakjatok tűzrakó helyet, alakítsátok úgy, hogy akár egy grill rácsot is rá tudjatok helyezni. Az ülőhelyeket sem kell túlbonyolítani, rakjatok köré néhány farönköt. Tartsátok szem előtt a kényelmet is, kötözzetek a rönkökre ülőpárnákat.

A kert kialakítása közben ügyeljetek az összhatásra, a kert méreteihez igazítsátok a berendezéseket, nehogy túlzsúfolt hatást érjetek el.

Ezt olvastad már?

Otthon

Nagyváros vagy vidék? Hol jobb lakni?

Nagyon megoszlanak a vélemények afelől, hogy hol jobb élni, nagyvárosban vagy inkább vidéken. Nagymértékben függ attól, ki hol nőtt fel, milyen környezet vette körül. Az aki nagyvárosban nőtt fel, annak

Otthon

Ötletes karácsonyi díszek saját kezűleg

Nyakunkon vannak az ünnepek, ideje kicsit magunkat és környezetünket is a karácsonyra hangolni. Erre pedig az egyik legalkalmasabb időtöltés, ha a család együtt ötletel és készíti el az ünnepi dekorációkat.

Otthon

Minden, ami idegesítő a karácsonyban

Október végén, november elején, még javában hullnak a levelek a fákról, őszi hangulatban úszik odakint minden, ám amint beteszed a lábad egy boltba, a polcokról csoki mikulások sokasága kacsintgat rád.