Tavaszi kertrendezés

Otthon

Itt a tavasz, ébredezik a természet, ideje a nyomasztó téli hónapok után kimenni a szabad levegőre és nekiállni a ház körüli teendőknek. Ahhoz, hogy csodás kertünk legyen, nem szükséges szakemberek segítségét kérni. Ha van hozzá időnk és energiánk, magunk is belekezdhetünk. Ha végleg úgy érezzük, hogy egy embernek sok a munka, csinálhatunk belőle családi programot, de a barátokkal is össze lehet röffenni egy jó kertrendezésre.

Az enyhe télnek köszönhetően viszonylag hamar növésnek indultak a növények, így az udvart belepő fű is. Elő tehát a fűnyíróval és sövényvágóval, és varázsoljunk katonás rendet az udvarban. A szakavatottak azt ajánlják, hogy a fákat még rügyfakadásuk előtt érdemes megmetszeni. Az is fontos, hogy minél jobb minőségű eszközökkel dolgozzunk, hiszen általuk tudjuk a legkevésbé roncsoló hatást kifejteni a növényekre. Ezek csak a legalapvetőbb dolgok, amit minden évben el kell végeznünk.

Hogyan készítsünk saját tavat

Kerti tó / Flickr

Ha igazán impozáns kertet szeretnénk, vágjunk bele és készítsünk otthonra saját tavat. Ehhez már bizonyára szükség lesz a barátok segítségére és némi anyagi befektetésre, de az általa okozott meseszép látvány megtéríti majd minden fáradalmunkat. Fontos, hogy a kert olyan részében alakítsuk ki, ahol biztos nem fog minket akadályozni a mindennapokban, például könnyedén be tudunk tőle állni a garázsba az autónkkal.

Ha kiválasztottuk a helyszínt, ássunk egy körülbelül egy méter mély gödröt, melynek formáját tetszés szerint alakíthatjuk. Ez után ki kell alakítani a tó medrét, le kell fóliázni az egész alját. A tökéletes szigetelésnél ügyeljünk arra, hogy a fólia alatt ne maradjanak kósza gyökerek, éles kövek, melyek könnyen kiszakíthatják a fóliát. Ez után egy speciális geotextília nevű anyaggal kell bevonnunk a medret, mely még hatékonyabb védelmet biztosít tavunk számára. A fóliázásnak még mindig nincs vége, egy újabb réteggel kell ellátnunk, méghozzá a tófóliával. Egyébként nem kell attól félnünk, hogy egy csomó anyag a nyakunkon marad, a fent említett fóliák mindegyikét méretre szabathatjuk a boltokban.

Ha végeztünk a szigetelési munkálatokkal, elhelyezhetjük a tóba szánt növényeket, például tavirózsát. A tópartra nagyobb sziklákat helyezhetünk, melyek teljesen eltakarják majd a tófóliát, illetve a tó alját is beteríthetjük apróbb kavicsokkal, kövekkel. A növények és a kövek elrendezése után, nem maradt más hátra, mint felengedni vízzel a tavat. Ahhoz, hogy megelőzzük, hogy a benne lévő víz egy idő után poshadttá váljon, helyezzünk el benne levegőztető berendezést, erre egy csobogó is szolgálhat, mely biztosítja, hogy a víz folyamatos mozgásban legyen. Ha még látványosabbá szeretnénk tenni tavunkat, telepíthetünk bele halakat is. Koi, aranyhal és naphal is kerülhet a tóba.

Hogyan készítsünk sziklakertet

Sziklakert / Flickr

Hogy ne vesszen semmi kárba, a tó medréből kiásott földből remek sziklakert építhető. A földet halmozzuk úgy egymásra, hogy egy dombot formáljon. Díszítéshez használjuk fel a tóépítésből megmaradt köveket és sziklákat. Tökéletes összhang fog így kialakulni a két kreálmány között. Először a nagyobb sziklákat építsük be, majd tetszés szerint helyezzük el a kisebb köveket is. Minél stabilabbra csináljuk az egészet, elkerülve az esetleges omlást.

Ha minden kő a helyére került, jöhetnek a növények. A klasszikus sziklakerti növények mellett, mint a nyuszi fül, érdemes néhány színes virágot is ültetni, hogy igazán színpompás látványban legyen részünk. A sárgán villódzó sziklai ternye vagy a türkiz színben pompázó epergyöngyike kitűnő választásnak bizonyulhat. Ezekkel a megoldásokkal könnyen látványos kertet varázsolhatunk magunknak!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email