Nagyváros vagy vidék? Hol jobb lakni?
Otthon 2015-07-30 2160

Nagyváros vagy vidék? Hol jobb lakni?

Nagyon megoszlanak a vélemények afelől, hogy hol jobb élni, nagyvárosban vagy inkább vidéken. Nagymértékben függ attól, ki hol nőtt fel, milyen környezet vette körül. Az aki nagyvárosban nőtt fel, annak nagy valószínűséggel nem okoz problémát, hogy a továbbiakban is ott éljen. Ezzel szemben vannak azok az embere, akik tanulmányaik, vagy munkájuk miatt kényszerültek elhagyni a kisvárosi környezetet, nekik már nehézséget okozhat a beilleszkedés. Nézzük mik az előnyei és hátrányai az egyes lehetőségeknek.

A nagyvárosok esetében, amit legelőször érdemes kiemelni, mint pozitívumot, hogy könnyebben munkát lehet találni. Emellett az nagyvárosi fizetések jóval magasabbak lehetnek a vidékiekhez képest, ugyanakkor a nagyvárosi élet jóval drágább is. A lakás és albérlet árak az eget súrolják, ráadásul ezekben a városokban jóval többen is keresnek lakást, így a tökéletes otthon megtalálása néha lehetetlennek bizonyul. Ha találunk is megfelelőnek mondható lakhelyet, nagy rá az esély, hogy a számlák és az albérleti díj kifizetése után már nem marad pénze az embereknek, arra hogy minél otthonosabban rendezzék azt be. Hosszú éveknek kell eltelnie, ahhoz, hogy kölcsönök felvétele nélkül csodás otthont varázsoljanak maguknak. Mindemellett a családosok többsége kertes házról álmodik, de szintén anyagi okok miatt panel illetve társasházi környezetben kényszerülnek gyermekeiket felnevelni. A nagyvárosi légkör előnye lehet az is, hogy számtalan bolt, divatáru üzlet, étterem és szórakozó hely közül lehet válogatni. A családosok számára előny, hogy számtalan óvoda és iskola közül válogathatnak, hogy hova írassák be gyermekeiket. A kutatások azt mutatják, hogy a nagyvárosi oktatás színvonalasabb, mint a vidéki. Több a lehetőség a tanárok is képzettebbek. Később az egyetemen is az figyelhető meg, hogy azok, akik nagyvárosból jöttek jóval talpraesettebbek.

A kisvárosi élet első sorban a fiatalságra hathat negatívan. Kevés a szórakozó hely, nincsenek bevásárló központok, kikapcsolódásra csak a közel eső nagyvárosban van lehetőség. Épp ezért dönt úgy sok fiatal, hogy nem várnak az egyetemig, már gimnáziumi éveiket is más városban, mondjuk a megyeszékhelyen található iskolában végzik el. Ők is ahhoz a réteghez tartoznak, akiknek nem fog nehézséget okozni, hogy további életüket is a nagyvárosban töltsék, kevesen vannak, akik visszatérnek szülővárosukba dolgozni vagy családot alapítani. A vidéki élet inkább azok számára lehet kedvezőbb, akik egyszerűen ki nem állhatják a nagyvárosok nyüzsgő forgatagát, inkább a csendes, nyugodt légkört szeretik. Ezért van az, hogy akiket a munkájuk például Budapesthez köt, inkább választják lakhelyükül az agglomerációba eső városokat és a napi szintű ingázás mellett döntenek a munkahely és a lakhely között. Az egyes kutatások arra is rámutatnak, hogy a vidéken élők egészségügyi állapota is sokkal jobb. Nincsenek kitéve annyi káros hatásnak, mint a nagyvárosban élők, kevesebb stressz éri őket. Mint említettem, a vidéki munkavállalók fizetése alacsonyabb, de ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel kevesebb dologra költhetik el pénzüket, a boltok, szórakozó helyek és egyéb szolgáltatások hiánya miatt, sokkal jobban kijöhetnek a pénzükből.

Sokféle szempont szerint lehet vizsgálni a két lakóhelyet, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is, pont ezért oszlanak meg annyira a vélemények erről a témáról. Az emberek habitusa és temperamentuma is nagyban befolyásolhatja, ki hol érzi jobban magát.

Ezt olvastad már?

Otthon

Mit ültessünk tavasszal a kertünkbe?

Kertünk vagy balkonunk akkor mutat igazán pompázatosan, ha szebbnél szebb virágokkal van beültetve. Engedjünk hát a tavaszi napsugarak hívogatásának, irány a szabad levegő és kezdjünk el kertészkedni. Nagyszerű tavaszi kikapcsolódás,

Otthon

Hangolódj az ünnepekre 8 lépésben

Az üzletek hajlamosak már novemberben a képünkbe tolni a karácsonyt. Ezzel pedig sok embernél pont az ellenkezőjét érik el, az ünnepekre már teljesen elegük lesz mindenből, ami a karácsonyhoz köthető.

Otthon

E-learning: avagy tanulj otthon!

A telet több dolog miatt is utálhatjuk, de unalmasnak semmikképpen nem mondhatnánk. Ha fázós vagy, akkor téli elfoglaltságként maradj a lakásban és keress ott magadnak valamilyen elfoglaltságot. Az interneten több