Nagyváros vagy vidék? Hol jobb lakni?

Otthon

Nagyon megoszlanak a vélemények afelől, hogy hol jobb élni, nagyvárosban vagy inkább vidéken. Nagymértékben függ attól, ki hol nőtt fel, milyen környezet vette körül. Az, aki nagyvárosban nőtt fel, annak nagy valószínűséggel nem okoz problémát, hogy a továbbiakban is ott éljen. Ezzel szemben vannak azok az emberek, akik tanulmányaik, vagy munkájuk miatt kényszerültek elhagyni a kisvárosi környezetet, nekik már nehézséget okozhat a beilleszkedés. Sokféle szempont szerint lehet vizsgálni a két lakóhelyet, nézzük mik az előnyei és hátrányai az egyes lehetőségeknek.

Az emberek habitusa és temperamentuma is nagyban befolyásolhatja, ki hol érzi jobban magát. A nagyvárosok esetében, amit legelőször érdemes kiemelni, mint pozitívumot, hogy könnyebben munkát lehet találni. Emellett az nagyvárosi fizetések jóval magasabbak lehetnek a vidékiekhez képest, ugyanakkor a nagyvárosi élet jóval drágább is. A lakás és albérlet árak az eget súrolják, ráadásul ezekben a városokban jóval többen is keresnek lakást, így a tökéletes otthon megtalálása néha lehetetlennek bizonyul. Ha találunk is megfelelőnek mondható lakhelyet, nagy rá az esély, hogy a számlák és az albérleti díj kifizetése után már nem marad pénze az embereknek arra, hogy minél otthonosabban rendezzék azt be.

Hosszú éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy kölcsönök felvétele nélkül csodás otthont varázsoljanak maguknak. Mindemellett a családosok többsége kertes házról álmodik, de szintén anyagi okok miatt panel illetve társasházi környezetben kényszerülnek gyermekeiket felnevelni. A nagyvárosi légkör előnye lehet az is, hogy számtalan bolt, divatáru üzlet, étterem és szórakozó hely közül lehet válogatni. A családosok számára előny, hogy számtalan óvoda és iskola közül válogathatnak. A kutatások azt mutatják, hogy a nagyvárosi oktatás színvonalasabb, mint a vidéki. Több a lehetőség és a tanárok is képzettebbek. Később, az egyetemen is az figyelhető meg, hogy azok, akik nagyvárosból jöttek jóval talpraesettebbek.

A kisvárosi élet első sorban a fiatalságra hathat negatívan. Kevés a szórakozó hely, nincsenek bevásárló központok, kikapcsolódásra csak a közel eső nagyvárosban van lehetőség. Épp ezért dönt úgy sok fiatal, hogy nem várnak az egyetemig, már gimnáziumi éveiket is más városban, mondjuk a megyeszékhelyen található iskolában végzik el. Ők is ahhoz a réteghez tartoznak, akiknek nem fog nehézséget okozni, hogy további életüket is a nagyvárosban töltsék. Kevesen vannak, akik visszatérnek szülővárosukba dolgozni vagy családot alapítani.

A vidéki élet inkább azok számára lehet kedvezőbb, akik egyszerűen ki nem állhatják a nagyvárosok nyüzsgő forgatagát, inkább a csendes, nyugodt légkört szeretik. Ezért van az, hogy akiket a munkájuk például Budapesthez köt, inkább választják a napi szintű ingázást a munkahelyük és a agglomerációban lévő lakhelyük között. Az egyes kutatások arra is rámutatnak, hogy a vidéken élők egészségügyi állapota is sokkal jobb. Nincsenek kitéve annyi káros hatásnak, mint a nagyvárosban élők, kevesebb stressz éri őket. Mint említettem, a vidéki munkavállalók fizetése alacsonyabb, de ha figyelembe vesszük, hogy mennyivel kevesebb dologra költhetik el pénzüket, a boltok, szórakozó helyek és egyéb szolgáltatások hiánya miatt, sokkal jobban kijöhetnek a pénzükből.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email