Gyermekvállalás – Mikor van itt az ideje?
Életmód 2018-03-28 540

Gyermekvállalás – Mikor van itt az ideje?

A gyermekvállalás komoly dolog, de mi határozza meg, hogy az ember készen áll-e az anyaságra illetve az apaságra? Vajon elég-e, ha valaki érettnek érzi magát már hozzá, vagy kell-e a biztos anyagi háttér is? Vagy csak a kor számít? Ez a három tényező szokott a legtöbbször dominálni a tekintetben, hogy mikor van itt az ideje a gyermekvállalásnak.

Az biztos, hogy ha nem egyedülálló anyákról beszélünk, akik a mesterséges megtermékenyítés valamely formája mellett döntöttek, mindkét félnek, a leendő apukának és anyukának is összhangban kell lennie a döntés meghozatalánál. Mert ha csak az egyik fél érzi magát megfelelőnek a bekövetkezendő változásra, az bizony konfliktusokat és más nehézségeket okozhat a későbbiekben a pár életében.

20-30 évvel ezelőtt még a kor dominált az embereknél. Minél fiatalabb korban kellett férjhez menni, majd szinte azonnal érkeznie is kellett a trónörökösnek. Mára ez a nézet átalakult, és a nők bátran vállalnak gyereket 30-as, 40-es éveik táján. Ebből következhetünk arra is, hogy mára inkább az anyagi háttér az, ami meghatározza, hogy mikor jött el a babavárás ideje. A gondos szülők, már a kezdetektől takarékoskodnak, hogy mire elérkeznek ahhoz a ponthoz, hogy már nem elég, hogy csak ketten vannak egymásnak, meglegyen mindenük. Saját lakás, kellő anyagi biztonság, nem csak az új családtag számára, de a hirtelen adódó helyzetekre is. Ez a gondolkodásmód szorosan kapcsolódik az érettség tényezőjéhez is, hiszen ha valaki úgy gondolkodik, hogy nem csak úgy belevág a dolgokba, az komoly érettségre vall. Ám mivel a mai világban még kemény munkával is nehezen lehet biztos anyagi helyzetbe kerülni, sokan ahhoz kötik e kérdést, hogy vannak-e már olyan érettek, hogy nem csak magukról, de egy kisbabáról is megfelelően tudnak gondoskodni. Ehhez viszont még inkább szükséges a szoros családi kapcsolat, mivel a szülők csakis közös erővel tudják átvészelni az esetleges nehézségeket, és csakis így tudnak boldog, élhető közösséget teremteni a csöppségnek.

Az ismeretségi körömben sok az óvónő, bölcsődei gondozó, akiktől ugyan másod kézből, de elég sok tapasztalatot tudtam begyűjteni az évek során. Ebből egyértelműen kiderült számomra, hogy nem azokból vált a legjobb szülő, akik a gyermekvállalást megelőzően is sziklaszilárd anyagi háttérrel rendelkeztek. Hogy miért? Többségük munkamániás, karrierista, ezért is sikerült nekik az évek során felhalmozni azt a vagyont, aminek köszönhetően bátran belevágtak a gyerekvállalásba. Viszont miután megszületett a kisbaba, képtelenek voltak feladni előző életüket, így amint lehetett bölcsődébe adták a gyerekeket. Bár szakképzett nevelőkre vannak bízva, mégis hiányzik az életükből a meleg családi idill, főleg azokéból, akiket szüleik már nyitáskor beadnak a bölcsibe és az utolsó pillanatig ki sem veszik őket onnan. Ha komolyabb pszichológiai szemszögből is vizsgálni szeretnék az így kialakuló helyzetet, komoly érzelmi torzulások is felfedezhetőek lehetnének a gyerekek életében.

A vagyon mellett sokkal inkább az számít, hogy a szülők tisztába legyenek a terhelhetőségükkel. Mit bírnak el érzelmileg illetve fizikailag. Nem kell millióknak felhalmozva lennie a páncélszekrényben, sokkal inkább számít az erős családi kapocs, az érzelmi biztonság. A nevelők által elmondottak alapján ezek a gyerekek sokkal kiegyensúlyozottabbak, kevésbé problémásak, hiszen megfelelő figyelmet kapnak otthon, így nincs mit kompenzálniuk az bölcsődében vagy az óvodában.

Persze nem szabad általánosítani, de a megfigyelések azt mutatják, hogy ma a fent lefestett helyzet figyelhető meg a leginkább.

Ezt olvastad már?

Életmód

A paleo diéta rejtelmei

Egyre több magyar és külföldi hírességről lehet hallani, akik a paleo diétának szentelik életüket és ezzel egyfajta divathullámot indítottak el. Más diétákkal ellentétben a paleo elsősorban nem a fogyást szolgálja,

Életmód

Szórakozás kortalanul, korlátlanul

Ki mondta, hogy a legjobb dolgok az életben csak a fiataloknak járnak? Miért is ne lehetne 60 fölött is élvezni az élet adta apróbb örömöket, amit bizonyos szórakozási lehetőségek kínálnak.

Életmód

Téli randi ötletek fiúknak

Az odakint tomboló fagyos időjárás se riasszon el a romantikától. Melegítsétek fel a kapcsolatotokat, törjetek utat a téli unalomba. Bár nyáron, amikor kellemesebb az időjárás könnyebb randi helyszíneket választani, azért