Mi történik a babaszülés után? Vajon mikorra válsz te magad is érett felnőtté?

Életmód

A kórház után otthon jön csak a java. Mert, ha azt hiszed, hogy a babaszüléssel túl estél a nehezén, akkor bizony tévedsz. A rózsaszín babaköd helyett ugyanis inkább tudatos életmódra és az álmosság leküzdésére lesz szükséged. Persze a kellemetlenségek mellett élmények is bőven érnek majd (a közös kalandok, amikor a pici feláll és kimondja első szavait), melyek egy idő után kitörölhetetlen emlékekké válnak számodra. Ezeknek a történéseknek megtapasztalásával és átélésével válsz egyszer csak igazi felnőtté. Amikor tudatosul benned, hogy nap mint nap felelősséget vállalsz egy másik emberért, a tulajdon gyermekedért.

A gyermeknevelésre nem lehet soha eléggé felkészülni. Az idő múlásával ugyan sokmindent megtanulunk, bölcsekké válunk, de az odáig vezető út bizony hosszú, és az, hogy mikor mit tegyünk a gyerekkel, milyen irányba tereljük őt fejlődése során, az csakis a szülőtől és a szüli gondoskodástól, odafigyeléstől függ.

„Ezt én úgysem tudom megcsinálni!”

Ezt a mondatot milyen gyakran hagyja el a szánk, ugye? Ha nem is mondjuk ki hangosan, attól még ezt gondoljuk. Vannak szituációk, amikor egy édesanya is megtörik, és úgy érzi, hogy nem tud mit kezdeni az adott helyzettel. Ilyenkor hisztérikusan szemléli a gyermeket a kiságyban, hogy vajon az rendben lélegzik-e, és azonnal hívja az orvost vagy a védőnőt, ha bármilyen apró rendellenséget tapasztal a gyermeknél. Az örökös aggodalmaskodással azonban nem tesz jót a környezetének. Egy idő után egyenesen az őrületbe kergeti őket.

Annak érdekében, hogy szülői teendőidnek maximálisan eleget tudj tenni, a te saját lelki nyugalmadra van szükség. Meg kell, hogy találd a harmóniát, melynek köszönhetően minden helyzetben megfelelő döntéseket tudsz hozni. Nem kell mindenen felkapni a vizet, nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Hagyd, hogy a napjaid örömteliek és kiegyensúlyozottak legyenek. Ahogy a kórházból haza viszed újszülöttedet, a gyermek azonnal megérzi, ha a környezetében stressz és idegeskedés uralkodik. Ne hagyd, hogy gyermeked ilyen módon érzelmi és lelki téren sérüljön. Biztosítsd számára azt a közeget, mely későbbi életét megalapozza.

A baba fejlődésével szeretnénk a lehető legtöbb dolgot vele kapcsolatban megörökíteni magunk számára. Éppen ezért művészi fotókat készítünk a bébi mosolyáról, a lábacskájáról és a kezecskéjéről. Ezeket a képeket gondosan el is tesszük a baba albumba. És bár a gyermek születése előtt megfogadjuk, hogy mi bizony nem leszünk olyan anyák, akik a gyermekükről folyton fotókat posztolnak ki közösségi oldalukra, azért mégis elég gyakran előfordul, hogy képeket mutogatunk másoknak, az ismerőseinknek.

Ha látod és érzed, hogy a baba születésével merőben átalakult az életed, ne ijedj meg, hiszen ez egy természetes folyamat. Ha érzelmi hullámvasútként is éled meg azt az időszakot, ami a gyermekneveléssel együtt jár, próbáld meg a helyén kezelni érzéseidet. Ne borulj ki minden apró-cseprő dolgon. Inkább élvezd, hisz’ a legtöbb anyuka azt nevezi élete legjobb időszakának, amikor újszülött kisgyermekével otthon van.

Hogy merre alakul tovább az életed, amikor a gyermeked eléri az óvodás korosztályi szintet? Két lehetőség egészen biztosan adódik számodra: vagy visszamész dolgozni vagy keresel magadnak egy jobb munkahelyet, ami a kicsi igényeihez is jobban passzol. Bárhogyan is alakul, ne feledd, hogy a jövő és az egészséges fejlődés elsősorban rajtad, az édesanyán múlik!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email