Mi történik a babaszülés után? Vajon mikorra válsz Te magad is érett felnőtté?
Életmód 2015-09-09 1037

Mi történik a babaszülés után? Vajon mikorra válsz Te magad is érett felnőtté?

A kórház után otthon jön csak a java… Mert, ha azt hiszed, hogy a babaszüléssel túl estél a nehezén, akkor bizony tévedsz. A rózsaszín babaköd helyett ugyanis inkább tudatos életmódra és az álmosság leküzdésére lesz szükséged.

Persze a kellemetlenségek mellett élmények is bőven érnek majd (a közös kalandok, amikor a pici feláll és kimondja első szavait), melyek egy idő után kitörölhetetlen emlékekké válnak számodra. Ezeknek a történéseknek megtapasztalásával, és átélésével válsz egyszer csak igazi felnőtté. Amikor tudatosul benned, hogy nap mint nap felelősséget vállalsz egy másik emberért, a tulajdon gyermekedért.

A gyermeknevelésre nem lehet soha eléggé felkészülni. Az idő múlásával ugyan sok mindent megtanulunk, bölcsekké válunk, de az odáig vezető út bizony hosszú és az, hogy mikor mit tegyünk a gyerekkel, milyen irányba tereljük őt fejlődése során, az csakis a szülőtől és a szüli gondoskodástól, odafigyeléstől függ.

„Ezt én úgysem tudom megcsinálni…!”

Ezt a mondatot milyen gyakran hagyja el a szánk, ugye? Ha nem is mondjuk ki hangosan, attól még ezt gondoljuk. Vannak szituációk, amikor egy édesanya is megtörik, és úgy érzi, hogy nem tud mit kezdeni az adott helyzettel. Ilyenkor hisztérikusan szemléli a gyermeket a kiságyban, hogy vajon az rendben lélegzik-e, és azonnal hívja az orvost vagy a védőnőt, ha bármilyen apró rendellenséget tapasztal a gyermeknél. Az örökös aggodalmaskodással azonban nem tesz jót a környezetének. Egy idő után egyenesen az őrületbe kergeti őket.

Annak érdekében, hogy szülői teendőidnek maximálisan eleget tudj tenni, a Te saját lelki nyugalmadra van szükség. Meg kell, hogy találd a harmóniát, melynek köszönhetően minden helyzetben megfelelő döntéseket tudsz hozni. Nem kell mindenen felkapni a vizet, nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Hagyd, hogy a napjaid örömteliek és kiegyensúlyozottak legyenek. Ahogy a kórházból haza viszed újszülöttedet, a gyermek azonnal megérzi, ha a környezetében stressz és idegeskedés uralkodik. Ne hagyd, hogy gyermeked ilyen módon érzelmi és lelki téren sérüljön. Biztosítsd számára azt a közeget, mely későbbi életét megalapozza.

A baba fejlődésével szeretnénk a lehető legtöbb dolgot vele kapcsolatban megörökíteni magunk számára. Éppen ezért művészi fotókat készítünk a bébi mosolyáról, a lábacskájáról és a kezecskéjéről. Ezeket a képeket gondosan el is tesszük a baba albumba. És bár a gyermek születése előtt megfogadjuk, hogy mi bizony nem leszünk olyan anyák, akik a gyermekükről folyton fotókat posztolnak ki közösségi oldalukra, azért mégis elég gyakran előfordul, hogy képeket mutogatunk másoknak, az ismerőseinknek.

Ha látod és érzed, hogy a baba születésével merőben átalakult az életed, ne ijedj meg, hiszen ez egy természetes folyamat. Ha érzelmi hullámvasútként is éled meg azt az időszakot, ami a gyermekneveléssel együtt jár, próbáld meg a helyén kezelni érzéseidet. Ne borulj ki minden apró-cseprő dolgon. Inkább élvezd, hisz’ a legtöbb anyuka azt nevezi élete legjobb időszakának, amikor újszülött kisgyermekével otthon van.

Hogy merre alakul tovább az életed, amikor a gyermeked eléri az óvodás korosztályi szintet? Két lehetőség egészen biztosan adódik számodra: vagy visszamész dolgozni vagy keresel magadnak egy jobb munkahelyet, ami a kicsi igényeihez is jobban passzol. Bárhogyan is alakul, ne feledd, hogy a jövő és az egészséges fejlődés elsősorban rajtad, az édesanyán múlik!

Ezt olvastad már?

Életmód

Mire van szükség az egészségünk megőrzéséhez?

Közhelynek számító fogalom, hogy az egészségvédelem mindannyiunk felelőssége. Pedig így van. Aki úgy gondolja, hogy a levegő, a víz minőségének megóvása csupán írott malaszt, melynek nincs racionalitása, az téved. Aki

Életmód

Télen is futnál a szabadban? Lehetséges!

Aki egyszer elkezd futni, többé nem tudja, és nem akarja abba hagyni. De vannak körülmények, amik olykor megállj-ra és elgondolkoztatásra kényszerítenek. A tél jeges, havas és csúszós napjaiban hogyan tudnánk

Életmód

Agresszió a játszóházban: mit tegyél, mit ne tegyél?

Gyakori, amikor azt látni, hogy egy agresszív gyerek tolakodik, furakodik a játszóházban. Minden neki kell, ő az első, a leggyorsabb mindenben. Ám ez a viselkedés a játéktér egészét érinti. Hatással