Fotózni jó és érdemes!
Egyéb 2015-09-10 865

Fotózni jó és érdemes!

A legtöbb ember számára nem ismeretlen fogalom a fényképezőgép. Míg korábban csodaszámba ment, ha valakinek fotografálásra alkalmas eszköze volt, ma már a telefonok is megoldják ezt a feladatot. A mobilok képességeit azonban behatárolja áruk, ami annyi jelent, hogy nem mindenki számára elérhetőek.

Minél drágább egy készülék, annál valószínűbb, hogy kiváló minőségű fotó készíthető vele. Legalábbis elvben. A valóság gyakran rácáfol a feltételezésre: ami drága, nem biztos, hogy jobb. A szakértők véleménye, hogy mindent rendeltetésének megfelelően kell használni; a mobil szolgálja a kommunikációt, a fényképezőgép pedig segítse az esztétikát.

A fényképezőgép kezeléséről eltérőek a vélemények és a tapasztalatok. Valaki könnyebben boldogul a gombokkal, valaki pedig nehezebben érti meg, mit és mikor kell megnyomni. A beállítások fontosak, érdemes szakembertől kérdezni, és így megtanulni a fotózás alapjait. Nem feltétlenül kell egyetemi végzettség egy szép fotó elkészítéséhez, de általában jó, ha tudjuk, hogyan lehet biztosítani a minőséget.

A tapasztalatok szerint kortól független a fényképezőgép sikere. Elmondható, a családos emberek vásárolnak a legszívesebben fényképezőgépet, mivel a kirándulásokon, neves eseményeken, ünnepi alkalmakon egyszerűen megörökíthetők vele az emlékezetes pillanatok. Nem ritka, hogy a rutinszerű kattingatás során a fotós beleszeret a fotózásba, és csakhamar hivatásszerűen is kezdi űzni.

A fényképezés első lépése a megfelelő készülék. Ha tudjuk, mit akarunk, könnyebb kiválasztani a boltban a terméket. Típustól és ártól függően eldönthető, milyen eszköz felel meg a kitűzött célnak. A vásárló tájékozódjon szakembertől adott esetben, nehogy olyasmit vigyen haza, amit soha nem fog használni. Mindenki tisztában van saját képességeivel, mennyire tanul könnyen, ennek megfelelően válassza ki a fényképezőgépet. Ha csak alkalmanként, egy-egy családi eseményre kell, akkor nem szükséges drágább, bonyolultabb készülék, elég egy átlagos gép.

Aki komolyan fontolgatja a fotózást, mint hivatást vagy hobbit, legelőször ismerkedjen meg a fotózás alapjaival. Nem fontos profinak lenni egy-egy jó kép készítéséhez, de nem árt tisztában lenni a fényviszonyokkal, a látószöggel, a perspektívával. A megvett terméket rendesen át kell tanulmányozni, hogy ne legyen meglepetés, amikor véletlenül egy olyan gombot nyom meg, amivel eltűnnek az alapbeállítások. Az okosabb fényképezőgépek automatikájával könnyű dolga van a bizonytalan kezdőnek, mivel minden funkció az adott témának megfelelően működik. A fotósnak így nem kell törődnie semmivel, elég fókuszálnia és kattintania. A többi a fényképezőgép dolga. Ő érzékeli az időváltozást; attól függően, borús vagy napos az idő, állítja be saját magát. A hangsúly a pontosságon, az összpontosításon van, mivel kapkodással biztosan elmosódik a fotó.

Aki úgy dönt, hogy nem akarja az automatikus beállításokat megtartani, először válasszon témát, majd nézze meg, hogy az aktuális környezet milyen beállításokat kíván. A tájékoztatóban részletesen leírás található minden egyes funkció kapcsán, ez nagy segítséget jelent a tanulási folyamatban. Gyakorlattal és szorgalommal elsajátíthatók a fényképezés alapismeretei, így előrelendítve fotózást. A minőség jön magától, ahogy az idő telik, mivel a fotós egyre igényesebb és kritikusabb lesz önmagát illetően. Minél jobban sikerül elcsípni egy-egy témát, annál nagyobb lesz a vágy a további szép képek készítésére. Mire észbe kap, már bele is szeretett a fotózásba, ez gyakori eset.

Vannak, akik az embereket szeretik megörökíteni, mások viszont a természet nyugalmát akarják képre vinni. A cél nem mindig ugyanaz, de a lényeg az arra érdemes pillanatok megőrzése az utókor számára. Érdekes, hogy a fotókon szereplő témák a fotós jellemét is tükrözik; egyfajta művészi hitvallás, mely kifejezésre juttatja a lelkivilágot. A fényképezőgép lencséjén keresztül napvilágra kerülhetnek titkolt érzelmek, ahogy a rejtett képességeket is a felszínre hozza a kitartó gyakorlás.

A fényképek önmagukért beszélnek; amikor készülnek, egy pillanat töredékét mutatják meg, és meghatározóak lehetnek egy életre vonatkozóan. Vannak jó és kevésbé jól sikeredett alkotások; szubjektív véleménnyel mindig a művész dönti el, mennyire érdemesek a figyelemre. Egy biztos, a fotózás, mint hobbi, csak ajánlható mindenki számára, aki hasznos és érdekes elfoglaltságot keres.

Ezt olvastad már?

Egyéb

Tanulni sohasem késő

A tanulásban az a jó, hogy nincs korhoz kötve. Bár idősebb korra, állítják egyesek, az agy működése lelassul és romlik az emlékezet, sokan rácáfolnak saját példájukra hivatkozva. Van, hogy fiatalabb

Egyéb

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése banki átutalással

„Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra.” „Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek be kell

Egyéb

Elfeledett húsvéti szokások

Bár a naptárakban még piros betűvel van jelezve a Húsvét, egyre kevesebben őrzik a hozzá kapcsolódó hagyományokat. A háziasszonyok jókat sütnek-főznek, a család férfi tagjai pedig még útnak erednek locsolkodni