Lakberendezés vintage stílusban
Otthon 2015-07-22 4678

Lakberendezés vintage stílusban

A vintage stílus pár évvel ezelőtt az öltözködésben jelent meg, de folyamatosan terjed át az élet más területeire is, így a lakberendezésre is. A stílus mibenléte abban áll, hogy a régi vagy csak annak tűnő darabokat ötvözzük a modern stílus elemeivel. Ahhoz, hogy lakásunkat vintage stílusban öltöztessük, sok időre és türelemre lesz szükség, ugyanis az egyes darabokat gondosan kell kiválasztani. Kutatni kell a régiségeket, bolhapiacról bolhapiacra kell járni, hogy az egymáshoz legjobban passzoló darabokra ráleljünk. Lomtalanításkor sem árt körülnézni, könnyen olyan tárgyakra bukkanhatunk, ami valakinek már használhatatlan, ám számunkra egy igazi kincs.

Ne essünk tévedésbe, nem az ütött kopott bútorokat kell megvásárolni, figyelni kell azt is, hogy kopottságuk ellenére mennyire időt állóak az egyes berendezési tárgyak. Ha találunk valami szépet, de már első látásra megfigyelhető, hogy csak a lélek tartja egyben, ne vásároljuk meg. Előfordulhat az is, hogy találunk egy remek asztalt vagy széket, de nem tűnik eléggé réginek. Ilyen esetekben mi magunk is régiesíteni tudjuk azokat, különböző antikolási technikával. Szedjük darabjaira a kiszemelt bútort, majd csiszolópapír segítségével csiszoljuk meg az egyes részeket. Fessük le alapozó festékkel, majd jöhet rá egy réteg lakk és végül a fedőfesték. Fontos, hogy az alapozó- és fedőfesték színe eltérő legyen, ugyanis így lehet a leglátványosabb hatást elérni. Ez után újra a csiszolópapíré a szerep, kezdjük el úgy csiszolni a felületet, hogy kopott hatást keltsünk vele. Első sorban azokon a részeken dolgozzunk, melyek az évek során maguktól is megkopnának. Ezzel a technikával akár egy új bútort is antik stílusúvá tudunk varázsolni.

A vintage stílushoz az is hozzá tartozik, hogy nem csak megszokott dolgokból készíthetünk berendezési tárgyakat. Így fordulhat az elő, hogy egy régi, megunt bőröndből asztal készül vagy egy nagyon régi televízió virágcseréppé alakul át. De egy egyszerű fa gyümölcsös ládából könnyen éjjeliszekrényt varázsolhatunk.

Nem csak a bútorok, az egyes kiegészítők is fontos szerephez jutnak. Ebben az esetben is ötvözni kell a modern és régi stílus elemeit. Modern festményeket bátran helyezzünk, régi megkopott képkeretbe. A modern stílusú könyvespolcra rejtsünk el antik gyertyatartókat. Nem megszokott dolgokból készítsünk virágtartót, virágcserép helyettesítésre például kitűnő lehet egy régi kissé ütött kopott bádogvödör. Ha mindezt modern tárgyakkal ötvözzük csodás látványt érhetünk el.

Minél több korszak elemeit keverjük annál jobb, de ügyeljünk arra, hogy meglegyen köztük a harmónia. Otthonunk ne legyen egy szín kavalkád, tehát az egyes darabok legyenek hasonló színűek és anyagúak. Alakjukban se mutatkozzon túl sok eltérés. Tehát az összhatás harmonikus és ne giccses legyen. A színekkel inkább a különböző textíliákon játszunk, vásároljunk tarka függönyöket és terítőket. A vintage stílus alapvető jellemzője a természetesség, az arra való törekvés. Ez a színekben és az alapanyagokban figyelhető meg a leginkább. Pasztell színek használata ajánlott, bútorokban és egyéb kiegészítőkben megfigyelhető a fa mint alapanyag.

Sokszor említettem, hogy a modern és régi darabok ötvözése a fontos, ugyanakkor nem árt figyelni rá, hogy egyik stílus se legyen túlhangsúlyozva. Itt is legyen meg a harmónia, ne halmozzuk egymásra a régiségeket, így is a giccses hatást tudjuk elkerülni. Az antik berendezések ne legyenek túlhangsúlyozva, inkább olvadjanak bele a modern környezetbe.

Ezt olvastad már?

Otthon

Játékos gyerekszoba

Panel vagy társas házban lakó szülők rémálma, hogy a gyerekeket nem tudják kiengedni játszani az udvarra, hogy ott vezessék le fölös energiájukat. Arra nincs idejük, hogy mindig elvigyék őket a

Otthon

Ötletes karácsonyi díszek saját kezűleg

Nyakunkon vannak az ünnepek, ideje kicsit magunkat és környezetünket is a karácsonyra hangolni. Erre pedig az egyik legalkalmasabb időtöltés, ha a család együtt ötletel és készíti el az ünnepi dekorációkat.

Otthon

Inspiráló dekorációs ötletek Húsvétra

Egyre elterjedtebb, hogy ünnepek táján nem csak a lelkünket, de a lakásunkat is igyekszünk ünnepivé varázsolni. Az üzletek mindig igyekeznek az éppen adott ünnephez igazítani a dekorációs kínálatukat, de az