Rendezd be otthonod a feng shui szerint

Otthon

A feng shui több évezredes múltra tekint vissza, az ókori Kínából származik. Egyfajta vallásként, mai modern szóval kifejezve, életérzéskén foghatjuk fel. Ember és természet közötti harmónia megteremtését jelenti, az élet bármely területére kihathat. Ebből kifolyólag otthonunkat is berendezhetjük a feng shui alapvető szabályai alapján. Az így létrehozott egyensúly és harmónia akár a mindennapjainkat is megkönnyítheti. Nézzük, hogyan lássunk hozzá, mire lesz szükségünk a lakberendezés során.

Szabály létezik arra, hogy melyik helységnek, milyen színűnek kell lenni. Ez az alapja mindennek, csak ez után lehet belekezdeni a berendezések elhelyezésébe. A feng shui szerint a lakás legfontosabb része a bejárat és az előtér, ugyanis ez köti össze a házat a környezettel. Ide a leginkább illő szín, a természet két alapszínének is tekinthető, az ég színét adó kék, és a friss fűre emlékeztető zöld. A rózsaszín is megjelenthet, hiszen ez is az üde frissességet, a természetben található virágokat szimbolizálhatja. Fontos, hogy ne legyenek túl harsányak a színek, inkább pasztellesebbet válasszunk.

A következő fontos helység a nappali. Még itt is a halványabb árnyalatok domináljanak, mint a citromsárga narancssárga, illetve a bézs és krémszínek. Mivel többnyire ez a helység szolgál a vendégek fogadására, így barátságos hangulatot kell árasztania. A konyhában használjunk energizáló hatású földszíneket, bátran kombináljuk a zöld, sárga és barna színeket.

Azt hinnénk, hogy a hálószoba kialakítása kevésbé fontos, mivel ide csak aludni járunk. Nos ez tévhit, a pihentető alváshoz legalább annyira szükség van a feng shui szabályainak betartására, mint a többi helységek esetében. A nyugodt alvást leginkább szolgáló színek a rózsaszín, lila és lazac szín. Ezek közül válasszuk valamelyiket, ha minden reggel kipihenten szeretnénk ébredni. A gyerekekről sem feledkezzünk el, az ő szobájuk is fontos. Ha lány a szoba lakója, használjunk nyugodtan piros és narancs színeket, a fiúk esetében a zöld és kék ajánlott. Végül a fürdő, amit a tisztálkodáson kívül sokszor használunk relaxáció helyszínéül is. A kék, türkiz és a fehér szín használata ajánlott, illetve itt már a fekete is megengedett.

Ezután már nincs más hátra, mint berendezzük a lakás minden helységét. Nyugodjunk meg, nem kell költségekbe vernünk magunkat új bútorok vásárlásával, elég ha a meglévőket a megfelelő helyre és irányba forgatjuk. Ha a nappaliban van televízió, hifi berendezés vagy bármilyen más elektronikai kütyü, azokat próbáljuk meg ne túl hangsúlyos helyre tenni, ha ez nem lehetséges, gyűjtsünk köréjük például virágokat. Így környezet és technológia között egyensúly következhet be.

A lakás legfontosabb részét a konyha alkotja, a múltban központi helynek számított, hiszen itt gyűlt össze legtöbbször a család. Ma már elkerülhetetlen, hogy egy-egy elektronikai eszköz ne legyen jelen a konyhába, ám próbáljuk meg ne zsúfolásig teletenni velük. A tűzhely és a mosogató egymástól elkülönítve legyen, semmiféleképpen ne helyezzük azokat egymás mellé. A hűtőszekrény és a tűzhely ne legyen egymással szemben, ugyanis a két természeti elem a hideg és a meleg egymást kioltja, így a szerencsénket is megszünteti.

A hálószobában amire leginkább oda kell figyelni, hogy az ágy az ajtóval szembe helyezkedjen el. A legideálisabb, ha a hálószobai szekrény fából készül és mellé valamilyen puha szőnyeg társul. Illetve ami még fontos, hogy a lakásban található szögletes asztalainkat abrosszal fedjük le. Jó lakberendezést kívánok mindenkinek!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email