Vadászgörény otthonra

Állatvilág

A vadászgörény tartása csak azoknak ajánlott, akiknek van elég idejük és türelmük hozzá, mivel nagy odafigyelést igényelnek. Akár egy kutyát, nevelni kell, meg kell tanítani, hogy mit szabad és mit nem. Okos állatokról van szó, hamar beletanulnak a dolgokba.

Bár háziasították őket, vadállati énjükből jócskán maradt bennük, így tartásuk során ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. Nem elégszenek meg pusztán egy tágas ketreccel, mozgásigényük nagy, így a jó idő beköszöntével sétáltatni kell őket. Ha mindennap nem is tudjuk elvinni őket, legalább a lakásban engedjük szabadon. Ha a friss levegőre visszük, tegyünk rá hámot és mint egy kutyát, úgy sétáltassuk. Ha látjuk rajta, hogy kicsit elfáradt, nyugodtan vegyük karba és vigyük egy kicsit úgy, majd újra engedhetjük, hogy magától sétáljon.

Amennyiben a lakásban engedjük szabadon, ügyeljünk rá, hogy legyenek olyan dolgok a közelében, amit könnyen megrághat. Ebben is hasonlít a kutyára, amit csak lehet azt megrágcsál: cipőt, dobozt akármit. Ételt se hagyjunk szabadon, ugyanis szinte bármit képes megenni, sokszor olyan dolgot is, ami az egészségére ártalmas, mint például a csokoládé. Kis mennyiségben meg lehet vele kóstoltatni, de semmiféleképpen ne hagyjuk, hogy egy egész doboz bonbont megegyen.

A ketrece tágas legyen, mindig legyen benne vizes tál vagy önitató. Alapvetően egy húsevő állatról van szó, így adhatunk neki nyers vagy főtt húst is, illetve különböző macska- és kutyatápokat. Legideálisabb, ha a ketrecébe mindig van szórva egy kis száraz kutyatáp, így kedvére csemegézhe, amikor csak megéhezik. Forgáccsal béleljük ki a ketrecet és ajánlott valamilyen puha ruhát is betenni neki, mivel nagyon szeretnek elbújni a világ elől. Mivel a görény is egy éjszakai állat, ajánlott a ketrecét a lakás olyan pontjára helyezni, ahol nem zavar bennünket az alvásban.

Legideálisabb, ha kölyök korában kerül hozzánk, így tudjuk a leghatékonyabban jó modorra nevelni. Rendkívül játékosak, szeretnek harapdálni és mindenhová elbújni. Erről kell legelőször leszoktatni őket, meg kell tanítani nekik, hogy ne vigyék túlzásba a harapdálást. Nyugodtan az orrára lehet koppintani, ha kicsit eldurvulna a játék hevében. Egy idő után meg fogja tanulni, hogy a harapdálás rossz dolog. Rossz szokásuk még a ketrec harapdálása és körmükkel való csikargatása. Ez könnyen a foguk kitöréséhez, körmük felsértéséhez vezethet, ezért ha ezt tapasztaljuk náluk, engedjük ki a ketrecükből vagy vigyük el őket sétálni.

Ha nem párban szeretnénk tartani őket, inkább válasszunk egy nőstényt, mivel a hím magányában képes szó szerint megbolondulni. Megoldás lehet az ivartalanítás, utána már gond nélkül lehet egyedül tartani, ám ha nem szeretnénk ilyen drasztikus beavatkozásra kényszeríteni, inkább válasszunk egy nőstény vadászgörényt házi kedvencnek.

Mivel egy háztartásban élnek velünk, fontos hogy az egészségügyi állapotuk is rendbe legyen. Ugyanúgy, mint a kutyáknál vagy macskáknál, ajánlott félévente féregtelenítést végezni náluk. Rendszeresen vigyük el állatorvoshoz is, ahol a szükséges oltásokat megkaphatja. Az ő egészségük a miénk szempontjából is kiemelten fontos. Mindemellett havi rendszerességgel fürdessük meg őket langyos vízben. A fürdetés során kutya vagy macskasampont használjunk, semmiféleképpen ne olyat, amit mi magunk használunk, mivel ezek olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, ami számukra káros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email