Tudtad, hogy három Japánkert is van Budapesten?
Utazás 2015-07-15 7684

Tudtad, hogy három Japánkert is van Budapesten?

A japánkert egy közel-keleti stílusban épülő kert, melyet Japán kertművészetének egyik ékköveként írhatunk le. A csodálatos és különleges növényeken, fahidakon és sziklakerteken túl ezek a kertek egy speciális, csakis rájuk jellemző atmoszférával rendelkeznek. Nem hiába, hogy a szigetországban ezeket a kerteket gyakran buddhista templomok és létesítmények mellé szokás építeni. Te tudtad, hogy Budapesten három szemet gyönyörködtető Japánkert található? Ha még nem, mutatjuk, hogy pontosan hol és mit lehet tudni ezekről a kertekről.

A legtöbben kétség kívül a margitszigeti japánkertet ismerik, ám nem csak itt terül el ez a gyönyörű és nem mindennapi látványosság. Zuglóban, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet japánkertje, valamint az Állatkerti japánkert is éppoly elbűvölő, mint a szigeten.

Ám még mielőtt sorra vennénk a budapesti japánkerteket, nem árt először is megtudni, hogy mi is pontosan az a japánkert és, hogy az ázsiai országban mikor kezdtek el foglalkozni ezekkel a magas művészi értékkel rendelkező kertműveléssel.

Amit biztosan lehet tudni, hogy japán kertészek a VI-VII. században vették át a kertgondozás eme típusát a kínai, valamint a koreai művészektől. A cél az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a természet és az ember harmóniába élhet egymással, amikor a szemlélődő képes a tökéletes meditatív állapotba kerülni és a szépséggel párosulva befogadni a békét és megtapasztalni a teljes nyugalmat. A kertben leggyakrabban megtalálható növények a bambusz, az örökzöldek (mint például a japán fenyő), a lombhullató fák (például a juhar), valamint a páfrányok és mohák. Jellemző kerti elemek a kőlámpások, a tavak kis fahídjai, valamint a lépőkövek, melyek, mint egy nyomvezető funkcionálnak a séták során.

Az, hogy miért van nekünk, magyaroknak is egy megmagyarázhatatlan kötődésünk ezekhez a kertekhez, mindenképpen a hely atmoszférájában keresendő. Mindhárom helyszín ugyanis a harmóniát, egy időn és téren átívelő megfoghatatlan energiát áraszt, ami megnyugtat, lecsendesít és gondolkodásra, filozófiára sarkallja az embert. De ha nem is akarunk, holmi „gondolkodást” beleképzelni a dologba, elég csak az elénk terülő tájra, annak szépségére asszociálni.

Magyarország és Budapest legrégebbi, Zuglóban található japánkertje 1928-ban Varga Márton tervezése alapján készült. Mint a legtöbb japánkertben ennek az alapját is egy tórendszer képezi, így több híddal és lépőkővel is találkozhatsz majd, ha ellátogatsz ide. A mintegy 3000 m2-es területen fekvő kertet, annak legősibb fáját, a juhart és a megannyi érdekességet nyitvatartási időben bárki megtekintheti. Ha egy kis kikapcsolódásra és nyugalomra vágysz, itt megtalálod, amit kerestél.

Úgy, mint az Állatkertben is, ahol hazánk legnagyobb japánkertje található. Talán az állatok miatt a figyelem inkább rájuk, mint a kertre esik, mégis fontos kiemelni, hogy a három közül ez a hely mutatja be a legautentikusabb módon a japánkertre jellemző növényeket, külön pavilonban pedig az értékes Nemzeti Bonsai Gyűjteményt is.

A margitszigeti japánkertről már elmondtuk, hogy a három közül ezt ismerik a legtöbben és talán a legtöbb látogatót is ez vonzza a leginkább. A valódi remekművet Magyar Györgynek köszönhetjük, aki 1882-ben lett a sziget főkertésze. A több száz éves fák és az örökzöldek egy olyan világba repítenek el bennünket, melyet úgy hívnak, hogy Közel-Kelet.

Ezt olvastad már?

Utazás

Téli vakáció

A nyári szezon után a legforgalmasabb időszak a turizmus életében a karácsony. Egyre többen döntenek úgy, hogy az otthon melege helyett inkább valamelyik wellness szállodában töltik az ünnepeket vagy az

Utazás

Lécre fel!

Beköszöntött a tél, aminek igazán a síelés szerelmesei örülnek a legjobban. Bár hazánkban is akad néhány síelésre alkalmas pálya, azok, akik igazán jó körülmények között szeretnének sportolni, minden bizonnyal ellátogatnak

Utazás

Magyarország legkedveltebb gyógyfürdői

Egyre többen döntenek úgy, hogy a szabadságukat nem otthon vagy a természetben töltik el, hanem a különböző gyógy komplexumokban. Azt hihetnénk, hogy ez inkább az idősebb korosztályra igaz, de ugyan