Lécre fel!

Utazás

Beköszöntött a tél, aminek igazán a síelés szerelmesei örülnek a legjobban. Bár hazánkban is akad néhány síelésre alkalmas pálya, azok, akik igazán jó körülmények között szeretnének sportolni, minden bizonnyal ellátogatnak valamely híres külföldi pályára is. A síelés mindazon embereknek ajánlott, akik aktív kikapcsolódással egybekötött felfrissülésre vágynak. Lássuk hol találhatók ehhez a világ legjobb pályái.

Chamonix

Chamonix / Flickr

A világ legszebb síparadicsomai között tartják számon a franciaországi Chamonix-t. Ezt a Mont Blanc lábánál fekvő síterepet egyesek az Alpok fővárosának is szokták nevezni, ami nem csoda, hiszen az évek során egy aprócska faluból igazi síparadicsommá nőtte ki magát.

Évről évre egyre többen érkeznek a városba, hogy itt töltsék el a téli vakációjukat. Az egekbe nyúló hegycsúcsokról csodálatos panoráma tárul az ide látogatók elé. Itt található a híres Mont Blanc alagút, mely egyenesen Olaszországgal köti össze a várost. A városban éjszaka sem áll meg az élet, számos étterem és szórakozóhely várja a síelésben megfáradt embereket.

Gstaad

Gstaad / Flickr

A francia határhoz nem is olyan messze elhelyezkedő Gstaad, már inkább a luxus kategóriába sorolható. Nem csak sí, de snowboard paradicsomként is szokás emlegetni. A kiváló minőségű pályák mellett számos luxus szálloda is rendelkezésére áll a téli sportok kedvelőinek. A terep különlegessége, hogy akár a nyári hónapokban is élvezhetjük a hegyek hófedte lankáit, és mindezt akár egy szál pólóban is megtehetjük.

Saalbach, Hinterglemm, Leogang és Fieberbrunn

Saalbach / Flickr

Elég a szomszédos Ausztriába ellátogatnunk ahhoz, hogy Európa legnagyobb egybefüggő sípályájának szolgáltatásait élvezhessük. Ez a hatalmas terület Saalbach, Hinterglemm, Leogang és Fieberbrunn települések négyesébőll áll. Itt minden korosztály megtalálhatja a maga számára legtökéletesebb síterepet. A fiataloknak első sorban Hinterglem pezsgő éjszakai élete ajánlott, míg a családi kikapcsolódásra vágyóknak az ennél nyugodtabb környezetet biztosító Leogang.

Lake Louise

Lake Louis / Flickr

Azoknak, akik egy igazán nagyszabású téli kikapcsolódásra vágynak, a tengerentúli Lake Louise síterepet ajánlom, ugyanis ez számít Észak- Amerika legkedveltebb síterepének. Ez a gyönyörűséges táj nem csupán a turisták kedvelt célpontja, de számos versenynek is helyet ad. Ám nem kell megijedni, nem csupán profiknak való pályák vannak, megosztva fellelhetők nehezebb és könnyebb besorolású pályák is.

Shiga Kogen

Shiga Kogen / Flickr

Az 1998-ban téli olimpiának otthont adó Shiga Kogen több mint 100 kilométer hosszú sípályával és legalább 80 sífelvonóval várja a síelni vágyókat. Akik sportolás közben pihenni szeretnének, azokat melegvizes források várják. A hely különlegessége, hogy minden évben itt rendezik meg a tűz ünnepének fesztiválját. Ilyenkor csoportos égő fáklyás lesiklással ünnepelnek, és ha ez még ne hangozna elég veszélyesen, az oktatók tüzes abroncsokat is átugranak a mutatvány közben, ezzel teljes ámulatba ejtve a síparadicsom vendégeit.

Cortina d’Ampezz

Cortina d’Ampezzon / Flickr

Visszatérve Európába, Olaszország is számos helyet tartogat a síelésért rajongók számára. A leghíresebb síparadicsom ezek közül a Cortina d’Ampezzon alakult ki. Shiga Kogenhez hasonlóan itt is rendeztek téli olimpiát méghozzá 1956-ban. Az eseményre épült stadionok, bob pályák a mai napig állnak és használatban vannak. Olyan különlegességekre van itt lehetőség, mint az éjszakai vagy akár a helikopteres síelés.

Utóbbi elég veszélyesen hangzik, ezért csak a profi és bátor síelőknek ajánlott. Ilyen esetben a természet alakította pályán, helikopterből kiugorva van lehetőség a síelésre. A síoktatók úgy szokták jellemezni, hogy olyan ez, mint a vadvízi evezés, legalább annyi veszélyt rejt magában. Épp ezért hangsúlyozzák, hogy csak az igazán adrenalin függők vágjanak bele ebbe a sportágba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email