Balaton, a turisztikai paradicsom

Utazás

A mi magyar tengerünk évről évre egyre több turistát vonz magához, úgy tűnik egyaránt megunhatatlan a hazai és külföldi közönség számára is. Természetesen a nyári szezon vonzza a legtöbb embert a tóhoz. A népszerűséghez az elmúlt években nagymértékben hozzájárultak a Balaton parton megrendezésre kerülő fesztiválok. Rengeteg fiatalt vonzanak ezek az események, akik sokszor döntenek úgy, hogy nem utaznak azonnal haza, a fesztivál okozta fáradalmakat inkább a Balaton környékén pihenik ki.

A Balaton és környékén minden megtalálható, mely egy jó nyaraláshoz szükséges. Remek programok, kitűnő tájak, finom borok és jobbnál jobb ételek. Kell ennél több? Azok a hazai nyaralni vágyók, akik valamilyen oknál fogva, többnyire anyagi indíttatásból nem tehetik meg, hogy külföldre utazzanak és egy igazi tenger partján pihenjék ki fáradalmaikat, választják a Balatont üdülési helyül. Bár számuk évről évre csökken, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy Budapest utána leggyakrabban a Balatont választják a külföldiek üdülésük helyszínéül.

A legtöbb külföldi Németországból és Ausztriából érkezik, valamint az utóbbi időkben megfigyelhető, hogy egyre több az orosz turista is. Ennek oka lehet a barátságos, családias légkör, mely fogadja az idelátogatókat, de nagyobb a valószínűsége, hogy inkább pénzügyi okai vannak a dolognak. Sokkal olcsóbban tudnak nyaralni hazánkban, mint más országokban. Bár a balatoni árusok folyamatosan igazítják áraikat a külföldiekhez, még így is megéri nekik. Mindemellett rengeteg a látnivaló és a program, ami szintén hozzájárul a Balaton népszerűségéhez.

A történelem kedvelői ellátogathatnak a Balaton-felvidékre, ahol megcsodálhatják a Szigligeti várat, melyet a Balaton várának is szoktak nevezni. Kihagyhatatlan lehetőség a Tihanyi-apátság felkeresése is. A jó borok kedvelőinek célpontja lehet Badacsony, ahol jobbnál jobb borok kóstolására van lehetőség. A környéken található pár száz méter magas hegyek pedig alkalmasak kisebb túrák megejtéséhez is.

A gyerekek számára kedvelt balatoni helyszín lehet a Csopakon található élménypark, mely mászófal, íjászat mellett még számos izgalmas dolgot tartogat a játszani vágyó gyerkőcöknek. A Balaton a vízi sportok szerelmesei számára is jó választásnak bizonyulhat. Lehetőség van vitorlázásra, vízisízésre, de még szörfözésre is. A kevésbé extrém sportokat kedvelők számára pedig ott a jól bevált vízibicikli, illetve a csónakázás.

A balatoni gasztronómia is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ennyi turista keresi fel a tópartot évről évre. A jó borok mellett az ínycsiklandozó ételeket is meg kell említeni. Mivel a Balaton horgászparadicsomként is megállja a helyét, ez az ételek tekintetében is megmutatkozik. A legkedveltebb halétel a balatoni fogasból készül. A másik halból készült étel, mely ugyancsak nagy közkedveltségnek örvend a turisták körében, a balatoni halászlé. Hazánkban többféle halászlé recept közül lehet válogatni, a balatonit többnyire pontyból vagy harcsából készítik tészta hozzáadása nélkül.

Sokféle vadétel is helyet kap a balatoni vendéglők étlapjain. A már említett hegységekben, melyek túrázásra is alkalmasak, szarvas, vaddisznó, nyúl és fácán is nagy számban található, innen az ételekhez szükséges alapanyag. Meg kell említeni a parthoz közeli büfékben kapható lángost és goffrit is, melyek szinte a Balaton védjegyévé váltak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email