Balaton, a turisztikai paradicsom
Utazás 2015-09-18 1174

Balaton, a turisztikai paradicsom

A mi magyar tengerünk évről évre egyre több turistát vonz magához, úgy tűnik egyaránt megunhatatlan a hazai és külföldi közönség számára is. Természetesen a nyári szezon vonzza a legtöbb embert a tóhoz. A népszerűséghez az elmúlt években nagymértékben hozzájárultak a Balaton parton megrendezésre kerülő fesztiválok. Rengeteg fiatalt vonzanak ezek az események, akik sokszor döntenek úgy, hogy nem utaznak azonnal haza, a fesztivál okozta fáradalmakat inkább a Balaton környékén pihenik ki.

Azok a hazai nyaralni vágyók, akik valamilyen oknál fogva, többnyire anyagi indíttatásból nem tehetik meg, hogy külföldre utazzanak és egy igazi tenger partján pihenjék ki fáradalmaikat, választják a Balatont üdülési helyül. Bár számuk évről évre csökken, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy Budapest utána leggyakrabban a Balatont választják a külföldiek üdülésük helyszínéül. Mi lehet ennek az oka? A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezik, valamint az utóbbi időkben megfigyelhető, hogy egyre több az orosz turista is. Ennek oka lehet a barátságos, családias légkör, mely fogadja az ide látogatókat, de nagyobb a valószínűsége, hogy pénzügyi okai vannak a dolognak. Sokkal olcsóbban tudnak nyaralni hazánkban, mint más országokban. Bár a balatoni árusok folyamatosan igazítják áraikat a külföldiekhez, tehát emelik azokat, még így is megéri nekik. Mindemellett rengeteg a látnivaló és a program, ami szintén hozzájárul a Balaton népszerűségéhez.

Ha a Balaton környékén nyaralunk a következő helyszíneket érdemes felkeresni. A történelem kedvelői ellátogathatnak a Balaton-felvidékre, ahol megcsodálhatják a Szigligeti várat, melyet a Balaton várának is szoktak nevezni. Kihagyhatatlan lehetőség a Tihanyi-apátság felkeresése is. A jó borok kedvelőinek célpontja lehet Badacsony, ahol jobbnál jobb borok kóstolására van lehetőség. A környéken található pár száz méter magas hegyek, alkalmasak kisebb túrák megejtéséhez is. A gyerekek számára kedvelt balatoni helyszín lehet a Csopakon található élménypark, mely mászófal, íjászat mellett még számos izgalmas dolgot tartogat az játszani vágyó gyerkőcöknek.

A Balaton a vízi sportok szerelmesei számára is jó választásnak bizonyulhat. Lehetőség van vitorlázásra, vízisízésre, de még szörfözésre is. A kevésbé extrém sportokat kedvelők számára pedig ott a jól bevált vízibicikli, illetve a csónakázás.

A balatoni gasztronómia is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ennyi turista keresi fel a tópartot évről évre. A jó borok mellett az ínycsiklandozó ételeket is meg kell említeni. Mivel a Balaton horgászparadicsomként is megállja a helyét, ez az ételek tekintetében is megmutatkozik. A legkedveltebb halétel a balatoni fogas süllőből készül. A másik halból készült étel, mely ugyancsak nagy közkedveltségnek örvend a turisták körében, a balatoni halászlé. Hazánkban többféle halászlé recept közül lehet válogatni, a balatoni, többnyire pontyból vagy harcsából készítik tészta hozzáadása nélkül. Sokféle vadétel is helyet kap a balatoni vendéglők étlapjain. A már említett hegységekben, melyek túrázásra is alkalmasak, szarvas, vaddisznó, nyúl és fácán is nagy számban található, innen az ételekhez szükséges alapanyag. Meg kell említeni a parthoz közeli büfékben kapható lángost és goffrit, melyek szinte a Balaton védjegyévé váltak.

A Balaton és környékén minden megtalálható, mely egy jó nyaraláshoz szükséges. Remek programok, kitűnő tájak, finom borok és jobbnál jobb ételek. Kell ennél több?

Ezt olvastad már?

Utazás

Balaton, a magyar tenger

Időről időre hallani olyan feltételezésekről, melyek szerint hazánk és Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton kiszáradhat, ha nem gondoskodunk annak megfelelő óvintézkedéseiről. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nem csak új terek,

Utazás

A Bükki Nemzeti Park

A Bükk hegység természetes növény- és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását 1977. január 1. óta biztosítja a Bükki Nemzeti Park. A Bükk hegység 43 200 ha kiterjedésű, nagyrészt

Utazás

Te mennyire bírod a trolizást? Áldjuk vagy szidjuk a budapesti közlekedést?

Valaki imádja, szereti, megvan vele vagy éppen utálja, és emiatt folyton bosszankodik. Hogy milyen okból? Hát a budapesti közlekedés káosza miatt! Hogy miért? Mert sokszor a városban valóban fejetlenség és