Balaton, a turisztikai paradicsom
Utazás 2015-09-18 1249

Balaton, a turisztikai paradicsom

A mi magyar tengerünk évről évre egyre több turistát vonz magához, úgy tűnik egyaránt megunhatatlan a hazai és külföldi közönség számára is. Természetesen a nyári szezon vonzza a legtöbb embert a tóhoz. A népszerűséghez az elmúlt években nagymértékben hozzájárultak a Balaton parton megrendezésre kerülő fesztiválok. Rengeteg fiatalt vonzanak ezek az események, akik sokszor döntenek úgy, hogy nem utaznak azonnal haza, a fesztivál okozta fáradalmakat inkább a Balaton környékén pihenik ki.

Azok a hazai nyaralni vágyók, akik valamilyen oknál fogva, többnyire anyagi indíttatásból nem tehetik meg, hogy külföldre utazzanak és egy igazi tenger partján pihenjék ki fáradalmaikat, választják a Balatont üdülési helyül. Bár számuk évről évre csökken, a statisztikák mégis azt mutatják, hogy Budapest utána leggyakrabban a Balatont választják a külföldiek üdülésük helyszínéül. Mi lehet ennek az oka? A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezik, valamint az utóbbi időkben megfigyelhető, hogy egyre több az orosz turista is. Ennek oka lehet a barátságos, családias légkör, mely fogadja az ide látogatókat, de nagyobb a valószínűsége, hogy pénzügyi okai vannak a dolognak. Sokkal olcsóbban tudnak nyaralni hazánkban, mint más országokban. Bár a balatoni árusok folyamatosan igazítják áraikat a külföldiekhez, tehát emelik azokat, még így is megéri nekik. Mindemellett rengeteg a látnivaló és a program, ami szintén hozzájárul a Balaton népszerűségéhez.

Ha a Balaton környékén nyaralunk a következő helyszíneket érdemes felkeresni. A történelem kedvelői ellátogathatnak a Balaton-felvidékre, ahol megcsodálhatják a Szigligeti várat, melyet a Balaton várának is szoktak nevezni. Kihagyhatatlan lehetőség a Tihanyi-apátság felkeresése is. A jó borok kedvelőinek célpontja lehet Badacsony, ahol jobbnál jobb borok kóstolására van lehetőség. A környéken található pár száz méter magas hegyek, alkalmasak kisebb túrák megejtéséhez is. A gyerekek számára kedvelt balatoni helyszín lehet a Csopakon található élménypark, mely mászófal, íjászat mellett még számos izgalmas dolgot tartogat az játszani vágyó gyerkőcöknek.

A Balaton a vízi sportok szerelmesei számára is jó választásnak bizonyulhat. Lehetőség van vitorlázásra, vízisízésre, de még szörfözésre is. A kevésbé extrém sportokat kedvelők számára pedig ott a jól bevált vízibicikli, illetve a csónakázás.

A balatoni gasztronómia is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ennyi turista keresi fel a tópartot évről évre. A jó borok mellett az ínycsiklandozó ételeket is meg kell említeni. Mivel a Balaton horgászparadicsomként is megállja a helyét, ez az ételek tekintetében is megmutatkozik. A legkedveltebb halétel a balatoni fogas süllőből készül. A másik halból készült étel, mely ugyancsak nagy közkedveltségnek örvend a turisták körében, a balatoni halászlé. Hazánkban többféle halászlé recept közül lehet válogatni, a balatoni, többnyire pontyból vagy harcsából készítik tészta hozzáadása nélkül. Sokféle vadétel is helyet kap a balatoni vendéglők étlapjain. A már említett hegységekben, melyek túrázásra is alkalmasak, szarvas, vaddisznó, nyúl és fácán is nagy számban található, innen az ételekhez szükséges alapanyag. Meg kell említeni a parthoz közeli büfékben kapható lángost és goffrit, melyek szinte a Balaton védjegyévé váltak.

A Balaton és környékén minden megtalálható, mely egy jó nyaraláshoz szükséges. Remek programok, kitűnő tájak, finom borok és jobbnál jobb ételek. Kell ennél több?

Ezt olvastad már?

Utazás

Itt a tavasz, irány kirándulni!

Vége a téli fagyos hónapoknak, el lehet kezdeni tervezni, hova kiránduljon a család a gyönyörű tavaszi hónapokban. Bár még kicsit borús és néha hűvös az időjárás, időben érdemes eldönteni, hol

Utazás

Tengerparti nyaralás

A tunéziai múzeumrobbantás után, amikor civil turistákat öltek meg egy arab szélsőséges szervezet fanatikus tagjai, kétszer is meggondoljuk, hogy vajon hová menjünk nyáron nyaralni. Mert hát nem árt időben megtervezni,

Utazás

Kalandos nászút

Ha nászútról van szó, a párok többsége megragad két lehetőségnél. Vagy egy romantikus várost választanak, olyat, mint Róma vagy Párizs, vagy egy trópusi utazásra mennek, ahol élvezhetik a homokos tengerpartot.